avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
Datorita faptului ca nici o metoda de repartizare a diferentelor de apa nu este perfecta , noi am adoptat un regulament, asa cum v-am mai spus, afisat si aici la "Documente utile".
Am imbinat mai multe metode avand in vedere nr de persoane, suprafata utila si proportional cu consumul . Dar fiecare gradat : maxim 7 m.c. de persoana, maxim 10% mai mult calculat la consumul indicat de apometrul individual, iar diferenta se repartizeaza pe cota indiviza (in functie de suprafata). Daca se aplica o singura metoda sigur ca diferentele pot fi foarte mari. Adica se poate ca intr-o luna sa se duze pretul apei daca se repartizeaza numai in functie de consumul individual ( si poate diferenta este creata de unul care nu a consumat nimic ). Sau se poate ca un apartament de 100 m.p sa plateasca apa de 3 ori mai mult decat unul cu 30 m.p. cu toate ca a fost in plecat in concediu si nu a deschis robinetul. Sau o familie cu 5 copii care a consumat 10 m.c in realitate sa fie trecut suplimentar la plata cu 5x 7 m.c = 35 m.c fata de o persoana dintr-un apartament care a consumat in realitate tot 10 m.c si este trecut suplimentar la apa cu 7 m.c.
La noi functioneaza de un an si jumatate sistemul combinat si nu am avut nici o contestare a de la proprietari avand aproape 300 de apometre in bloc.

@LIVIU TOMESCU dupa ce analizeaza corect (si sunt total deacord cu d-lui, ca nu e perfecta nici o metoda luata individual, oricum s-ar proceda si de aceea am combinat metodele), concluzioneaza:
Aceasta problema se rezolva numai prin bransament individual pentru fiecare locuinta

Sunt total deacord cu dv. dar nu este posibil pentru ca furnizorul de apa nu poate, nu vrea sa faca 50 de bransamente individuale la o scara si deocamdata nu putem sa ne alegem alt furnizor pentru ca e unul singur pe oras.
Da multumesc. Ori o metoda combinata din trei ori din cdoua variante cred ca asta e solutia. Sigur bransament individual.......implica sa spargem tot blocul, si nu e de dorit inclusiv ca si costuri valoarea cred ca ar fi pentru consumul de apa pe cativa ani. Trecute propunerile prin comitet si Ag si om vedea.
Si asa se mai trezesc unii ca vor camere de luat vederi( dar uita ce echipament sta in spatele acestora), sau contoare pasante de gaze , care sunt pe muchia legii.
Dar astea sunt problemele trebuie sa le rezolvam.
Va multumesc
Puneti la toate apartamentele cantitate egala....si-i linistiti pe toti.
mih21 a scris:

Da multumesc. Ori o metoda combinata din trei ori din cdoua variante cred ca asta e solutia. Sigur bransament individual.......implica sa spargem tot blocul, si nu e de dorit inclusiv ca si costuri valoarea cred ca ar fi pentru consumul de apa pe cativa ani. Trecute propunerile prin comitet si Ag si om vedea.


Solutia pe care o alegeti depinde de dvs. si de locatari. Solutia lui @adriantot mie mi se pare cam complicata, cam greoaie, cam nepractica. As fi curios sa fac o simulare sa vad ce rezulta, dar ........ imi este lene sa fac atitea calcule si-mi este si mai lene sa o pun intr-o formula matematica cu care s-o verific pe calculator in excel.
Referitor la remarca cu familia cu 5 copii, exemplul nu este ales cel mai bine pt. ca familiile cu copii mici consuma cea mai mare cantitate de apa.
Legat de afirmatia ca furnizorul de apa "nu poate si nu vre..." sa stiti ca furnizorul poate (si e foarte simplu de montat acest distribuitor, care mai este si modulat, putind sa se lege la un distribuitor 10 apartamente, fiecare apartament platindu-si partea care ii revine din distribuitor + contorul (care poate fi chiar cel din apartament) + conductele de transport. Si sa stiti ca lucrarea nu este foarte scumpa (in Pitesti pt. un apartament situat la etajul 2 costul lucrarii este de aprox 1000 lei, din care proiectul este de aprox. 500 lei) si nu presupune nici un fel de spargere a vreunui zid. Se poate reduce costul f. mult daca se face un singur proiect pe toata scara sau pe intreg blocul, dar asta inseamna ca toti locatarii sa fie de acord sa-si faca bransament individual.
Ramine de rezolvat problema cu "nu vrea furnizorul". Furnizorul daca nu vrea (si nu puteti sti sigur daca nu faceti demersuri) poate fi obligat, chiar si printr-o actiune in instanta. Spun acest lucru pentru ca intr-un imobil in care au sediul 5 societati, fiecare societate are bransament nominal si primeste factura nominala pe ce a consumat. Acelasi lucru este si intr-un bloc. Daca furnizorul de apa nu vede asa problema obligati-l s-o vada asa cum trebuie, mai ales ca nu exista nici o lege care sa -l apere, si, am inteles ca exista presiuni din partea UE pentru furnizarea directa si facturarea nominala a utilitatilor.
Faptul ca este un singur furnizor nu este neaparat o catastrofa, poate fi chiar o oportunitate pe care trebuie sa stiti sa o exploatati. Puneti problema tehnica de debransare numai a locatarului rau platnic fara sa fie afectati si ceilalti locatari si le rupeti gura.
Succes!
Nu stiu cum este imobilul pe care l-ati dat exemplu, dar sunt curioasa daca metoda pe care o promovati Dv. este implementata actualmente la vreo asociatie de proprietari. Am subliniat acest cuvant pentru a face o argumentatie si anume:
Daca lucrurile ar sta asa cum am vrea toti, de altfel, cu bransament la fiecare apartament sau macar pe etaj, la cateva apartamente, asta ar insemna ca tevile, care acum sunt in proprietatea comuna a asociatiei sa fie preluate de furnizor cu tot ce presupune acest lucru: interventia furnizorului la subsol, interventia furnizorului in apartament, costuri in plus pentru furnizor cu intretinerea si reparatia acestei infrastructuri de tevaraie etc....nu stau sa enumar aici toata complicatia.
Furnizorul nu-si mai asuma, in conditiile de azi, decat prelucrarea si livrarea apei pana la bloc.
Furnizorul de-abia a scapat de aceasta infrastructura si Dv. credeti ca si-o va lua in carca din nou, dupa ce ea a fost cativa ani in grija asociatiilor care au facut-o varza? Eu am serioase indoieli. Si nu vad cine sa ii oblige prin lege sa faca asa ceva, acesti mari furnizori avand posibilitati mult mai mari decat asociatiile de a-si face lobby in parlament, in guvern, in primarii.
Daca furnizorii pastreaza situatia actuala cu tevile proprietatea comuna a asociatiei si monteaza contoare de bransament la fiecare apartament, cine va plati pierderile de apa de pe coloanele comune? Asociatia, nu? Si asociatia nu va trebui sa imparta aceste pierderi locatarilor, ca doar nu are bani veniti cu harzobul din cer? Si atunci ce-am facut? Ne costa si lucrarea 1000 lei si pierderi tot platim. Ce castigam, noi ca locatari?
...............
Probabil imi veti spune ca nu se va mai fura apa. Si eu o sa va raspund: credeti? Eu una nu cred.
Acesta ar fi un argument, dar nu stim, nu avem cum sa stim ca pierderile provin prioritar din furt de apa, ca daca am sti si atunci cand aflam il punem pe hot sa plateasca si nu ne mai umplem de bransamente personale care nu-si au rostul atata timp cat locatarii nu se civilizeaza si nu inteleg sa convietuiasca in corectitudine fata de ceilalti.

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)