avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
mih21 a scris:

Da aveti dreptate.In cazul in care, AC si AR ar fi 2 coloane la 2 cam si 3 coloane la 3 cam binenteles ca initial la parter si et 1 vor fi cate 9-10 tevi x2 20 tevi pe coloana.
Ce nu spuneti este valoarea investitiei. Se amortizeaza in 100 ani probabil. Si blocul va fi oricum daramat pana atunci. Reparatiile pe coloane acum sunt pe cota parte indiviza. Daca e coloana lui xx plateste xx in acest caz ( fiecare coloana lui)

Am dreptate dar dvs. nu ati inteler si nici D-na elga 50:
1. In cazul in care sunt 3 coloane verticale in bloc pt. transport apa, nr. tevilor de apa vor fi de 3 ori mai putine pentru ca (sa presupunem) ap. de la etj. parter-2 vor fi alimentate cu apa prin mascarea coloanei din bucatarie, ap. de la etj. 3-5 vor fi alimentate prin mascarea de la baie si ap. de nla etj. 6-8 prin mascarea de la WC serviciu.
De asemeni am precizat ca nr. conductelor va scadea daca exista apartamente cu centrala termica proprie.
Prin folosirea vechilor locuri in care erau amplasate conductele de transport apa, nu se va efectua nicio spargere de zid sau gauri in zid.
2. Este de luat in seama si varianta cu conducte de transport pe casa scarii, dar sunt incoveniente:
- nu este estetic (daca doriti le puteti masca cu gipscarton dar asta inseamna bani in plus)
- trebuie efectuate gauri de intrare pt. tevi in fiecare apartament (ca la gaze) si trebuiesc pozate tevile prin tot apartamentul (pina unde duceti apa)
- nu stiu daca furnizorul si proiectantul accepta solutia aceasta - trebuiesc contactati
Sunt si avantaje: Acces usor la apometru pt. citit de catre oricine (tot in subsolul tehnic pt. ca in Pitesti furnizorul nu vre sa-si mareasca lungimea conductei proprii de transport si deci marirea riscului de pierderi. Accepta bransament individual cu apometru montat la intrare in bloc si nu pe casa scarii la intrare in apartament); In cazul scurgeri, fisuri sau spargeri de conducte acestea pot fi depistate usor; Eventuale deteriorari cauzate de scurgeri se pot repara usor; Riscuri mai mici pt. inundatii ale apartamentelor.
Valoarea investitiei v-am spus-o dindu-va exemplul meu: ap. la etj. 2, trei camere = aprox. 500 lei lucrare + 500 lei proiect. V-am spus si ce sa faceti in legatura cu proiectul si v-am mai spus ca totul este orientativ pt. dvs. din Bucuresti pt. ca eu locuiesc in Pitesti si aici SC Apa Canal 2000 SRL si Primaria Pitesti are regulile si conditiile ei. V-am mai spus ca daca nu faceti nici un demers in acest sens nu veti sti sigur daca se poate, cum se poate, cum se va realiza lucrarea d.p.d.v. tehnic si care sut costurile reala efective.
Perioada de amortizare v-o calculati dvs. aceasta fiind in functie de valoarea devizului si de beneficii (cistigul in bani pt. fiecare locatar + cistigul in munca administratorului (utilitati mai putine de repartizat) + eliminarea riscului de debransare + eliminare restante la plata (eventualele restante le va avea furnizorul). 100 de ani???? In 1999 luna septembrie mi-am montat centrala termica in apartament si am amortizat-o in 7 (sapte) ani numai cu diferenta de plata la caldura dintre mine si vecinul meu de deasupra mea care are acelasi apartament si nr. de persoane. Suma pe care o avea el de platit la apa calda nu am luat-o in calcul, considerind-o benefici pt. investitia facuta, beneficiu in care mai intra si independenta fata de sistem, apa calda si caldura la orice ora. Dar aceasta investitie m-a costat in 1999 aprox. 3500 lei noi, si vecini mei si administratorul blocului mi-a servit aceleasi argumente pe care dvs. le invocati acum.
De aceea revin si spun: VRETI? Pai daca da atunci faceti ceva. Interesati-va la primarie, la furnizor, daca nu vor fortatii (pt. ca aveti legea, ascendentul moral, etic si faptul ca deja sistemul se aplica), luati legatura cu un proiectant (asa veti vedea si modul de amplasare al conductelor) si ve-ti afla si costul proiectului (v-am spus ca in Pitesti nu se accepta proiect pe scara sau bloc ci proiect individual pe ap. (ca sa ia mai multi bani firma de proiectare)). Luati legatura cu un executant si vedeti cit va costa lucrarea efectiva. Cind aveti toate aceste date legate de cost, aveti si OK de la furnizor si proiectant va puteti gindi cum sa se repartizeze pe apartamente costul total al lucrarii: 1. in mod egal sau 2. fiecare isi plateste lucrarea (pt. ca lucrarea este individuala) + modulul de pe bransament (prin lege apometrul trebuie sa fie al furnizorului deci furnizorul trebuie sa vi-l puna la dispozitie) + cota parte din proiect (daca sa acceptat proiect comun) sau proiectul sau.
In ceea ce priveste reparatiile ulterioare la conducte este evident ca fiecare isi suporta costul reparatiei pt. ca este conducta lui, iar in privinta eventualelor pagube pricinuite de o inundatie cauzata de o conducta, normal ca proprietarul conductei plateste (daca nu stabiliti altfel in adunarea generala).
Speneti ca riscul de inundatie creste direct proportional cu nr. conductelor. Aveti dreptate, dar vin si spun ca aceeasi problema a fost si la bransament individual de gaze si totusi ati efectuat lucrarea cu gazele. Aceeasi problema (chiar mai grava) cu centralele termice de apartament si totusi se facdebransari de la furnizorul de caldura in sistem centralizat.
Risc de inundatie este si in actualul sistem la gramada. Datorita dimensiunii conducte principale de transport daunele pricinuite/timp de interventie sunt mai mari decit in sistemul cu bransament individual.
Deci riscuri sunt dar ele pot fi micsorate si mult scazute ca grad prin materiale calitative, manopera calificata, revizii periodice si respectarea duratei de viata.
Fac precizarea ca deja se folosesc pe scara larga conducte de transport din materiale plastice care nu mai prezinta riscul de cedare datorita ruginirii, deci durata de viata mai lunga.
Spuneti ca in caz de inundatie nu puteti opri apa! Fals pt. ca vana actuala pe care o aveti montata pina in actualul apometru, va ramine in continuare si in locul apometrului se va monta acel distribuitor modular in care se vor monta apometrele individuale. Dar cine va tine sa nu montati robinet de inchidere a apei pe fiecare traseu, deci intre distribuitor si apometrul individual?
Mih21 si elga50 solutii exista aceasta problema fiind una banala. S-a ajuns pe luna si se vrea chiar colonizarea spatiului, in conditiile in care nu exista aer si apa iar dvs va faceti probleme ca nu vrea furnizorul sau ca nu se poate tehnic?
Dvs. aveti o singura problema cu doua ramuri: sa vreti si sa vreti toti.
Daca vreti toti ve-ti beneficia de toate avantajele spuse si ne spuse. Daca nu vreti toti asociatia nu cistiga nimic (pt. ca munca cu calculul cotei apei cistigata de la cei bransati individual se va pierde in munca si nervii si certurile generate de pierderi (diferenta dintre consumul de pe apometrului furnizorului si totalul consumurilor individuale de pe apometrele din apartamente).
Mai multe de atit nu stiu ce sa va mai spun. Daca considerati ca trebuie, va pot oferi nr. meu de telefon (dar nu pe forum ci in mod privat) si putem discuta direct.
Cu stima,
Liviu T.
oarecum :offtopic:
@LIVIU TOMESCU :)
Este de apreciat convingerea cu care sustineti acest punct de vedere si eu va felicit.
Problema acesta este controversata si aveti dreptate cand spuneti ca daca oamenii au ajuns pe luna....s-ar putea face si baransament individual :)
Totul e sa se vrea, ziceti Dv.
Eu mai adaug ca pe langa "sa vrei" mai trebuie si "sa poti"...si nu intotdeauna se poate pune semnul "=" intre astea doua, macar si daca ne gandim la bani sau la energia pe care ar trebui s-o depunem pentru a convinge pe cineva care spune NU sa spuna DA.
Am sa va dau un singur exemplu. De 3 ani incerc sa-i conving pe vecinii mei de pe coloana sa inlocuim la baie conductele verticala de AR si AC, precum si de canalizare si eu sunt o persoana destul de persuasiva. Nici nu vor sa auda!!! Si atunci despre ce sa mai vorbim?
@elga 50
Trebuie sa va dau dreptate in ceea ce spuneti. Asa sunt oamenii in aceasta tara, si oamenii sunt asa pentru ca asa au fost formati de veghiul regim si asa sunt si cei care ne conduc si cei care fac legile, o tara de c... cu oameni de c... . Din pacate cei foarte putini care vad normalitatea, doresc sa traiasca in normalitate si chiar vor sa faca ceva pt. aceasta normalitate, sunt priviti si tratati ca niste paria.
In privinta subiectului acestui topic nu pot sa spun decit atit (spun ceea ce am vrut sa fac si voi face anul viitor): cine doreste poate sa-si faca bransament individual si daca sunt peste 50% din nr. apartamentelor din asociatie, atunci se poate face un act (un acord) semnat de catre acestia prin care sa ceara presedintelui asociatiei sa nu le mai repartizeze la plata eventualele pierderi de apa (pt. ca, logic, pierderile trebuie sa le plateasca cei care beneficiaza de utilitatea respectiva, numai ei au produs acea pierdere). Numai asa pot fi determinati si cei care nu vor acest bransament sa accepte bransamentul individual.
Acelasi lucru trebuie facut si cu centralele termice de apartament. Din pacate la mine pe scara suntem doar 50% cei care avem centrale termice si nu pot sa fac nimic in privinta pierderilor. Dar se va schimba situatia si atunci voi putea sa fac ceva.
In ceea ce priveste schimbarea conductelor de apa si canalizare va sfatuiesc sa faceti un raport tehnic al starii conductelor (platiti o expertiza tehnica, care nu poate costa mult -100 lei aprox.- si poate fi facuta si de un instalator autorizat) si intocmiti un proces verba de constatare, semnat de toti locatarii de pe coloana, in care mentionati rezultatul expertizei si faceti-i raspunzatori, material si penal, pe cei care nu vor sa plateasca, de daune produse de o eventuala inundatie.
Va doresc numai bine!
@LIVIU TOMESCU
Nu vreau sa ma plang , ca nu asta e rostul meu aici, dar in momentul in care constati ca, la mijloc fiind intre locatari si comitet, nici unii, nici altii nu vor sa vada decat ce pun pe masa azi...e foarte dificil sa faci proiecte. Nu-ti mai permiti nici macar sa visezi......
E usor de dat sfaturi, dar daca acestea nu vin din realitate nu prea folosesc.
Eu nu inteleg ce legatura are furnizorul daca el are bransamentul lui. Eu pot inlocui toate conductele in bloc fara proiect facut sau aprobat de furnizor atat timp cat proprietarii vor.
Instalarea centralelor temice nu a dus la cresterea nr de conducte de gaz pentru ca fiecare apartament beneficiaza de o singura conducta de gaz ( ca si cei care nu sunt inca debransati) dar pe alt traseu.
Lasand deoparte cosideratiile referitoare la vointa (daca vrei poti sau adidas torshan), la proiectarea instalatiei, la raport tehnic facut facut printr-o expertiza tehnica, etc. , .. spuneti-ne cate conducte trebuiesc instalate prin acele gheuri unde acum este doar una de apa rece si eventual una de apa calda (daca blocul nu este debransat ) pentru a furniza apa la 10 apartamente situate unul peste altul?

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pierderile de apa? danmocanescu danmocanescu Consumul total al apometrelor din apartament este de 5 mc. pierderi de apa (datorita unei sparturi la subsol) s-a stabilit de 30 mc/ap. facturarea s-a facut ... (vezi toată discuția)