avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
Discutand de problema asta si metode de calcul, am observat din calcul un lucru interesant : suma de plata pe apartament cu 2-3 persoane se apropie de suma care ar fi de plata daca s-ar plati pe numar de persoane si fara contoare. Interesant. Am sa fac calculul exact pt luna de plata. (Contoare reale suma facturata, numar persoane in bloc suma facturata)
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
mih21, utilizator
Va atentionez asupra unui lucru.
Probabil v-a trecut prin minte ca si cu contoare si fara contoare o familie de 2-3 persoane plateste cam tot atat, da?
Atentie mare!!!!!
Ce vedeti acum pe factura este un consum cenzurat, locatarii stiu ca daca lasa robinetele deschise vor plati mai mult.
In cazul in care nu s-ar mai tine cont de contorizare si s-ar face calculul la pausal, ca pana acum cativa ani...consumul de apa ar fi mult mai mare, pentru ca nu ar mai exista cenzura contorului, astfel incat o familie compusa din 2-3 persoane, care acum isi plateste consumul propriu + pierderile, va plati si apa lui mai mult pentru ca va lasa apa sa curga + consumul altora care ar consuma si mai mult decat ei.
Cred ca solutia recomandata de dl.LIVIU TOMESC (bransament individual pentru fiecare locuinta ) este cea mai buna si am auzit ca este aplicabila in unele localitati din tara.
Dar in locul unde sunt cei mai multi consumatori, in Bucuresti, Apa Nova nu agreaza aceasta posibilitate.
Am vazut instalatii de alimentare de apa rece la un bloc cu 4 etaje refacuta total de catre asociatie. Furnizorul nu se baga, nu-l intereseaza decat sa aduca apa pana la bransamentul din subsol. Proprietarii au hotarat in adunarea generala si, pe cheltuiala lor au montat conducte noi din subsol catre fiecare apartament. Pentru cele 20 de apartamente, 20 de coloane, cate 5 pe fiecare Gheu . Apometrele montate la subsol, sigilate si usor de citit de catre administrator in aceeasi zi si la aceeasi ora cu citirea facuta de furnizor la bransament.
Se gasesc si pe internet poze cu asemenea instalatii. Dar este dificil sa se faca asemenea lucrare la o scara cu agenti econonici pe 2-3 nivele si 10 etaje de apartamente cu 1, 2, 3, 4 si 5 camere dispuse total neuniform, nesimetric.
Nu am auzit de bransament pentru fiecare apartament facut sau acceptat de furnizor.
Avem un restantier cu 300 mil lei si-am incercat la furnizorul de apa sa ne ajute sa-l debransam. Nici nu discuta asa ceva. Daca vrem ne poate opri apa la tot blocul dar nu se baga dupa bransament.
Cred ca solutia recomandata de dl.LIVIU TOMESC (bransament individual pentru fiecare locuinta ) este cea mai buna si am auzit ca este aplicabila in unele localitati din tara.
Dar in locul unde sunt cei mai multi consumatori, in Bucuresti, Apa Nova nu agreaza aceasta posibilitate.

Solutia aceasta este aplicata in multe localitati din tara. In Pitesti (orasul in care locuiesc) este aplicata aprox. din 2000. Eu personal am vrut sa-mi fac bransament individual pe AR (pentru ca pe AC nu-mi trebuie - am centrala termica), si m-am enervat si nu am finalizat demersurile pt. ca mi-au cerut pt. proiect 500 lei si nu faceau altceva decit sa traga la xerox proiectul unuia dintre ceilalti 2 vecini ai mei de pe scara care aveau deja bransament individual. Le-am propus sa le platesc cei 500 lei pt. taxa de proiect dar sa intocmesc proiectul pt. toata scara si nu au vrut. Au spus ca fiecare apartament trebuie sa plateasca cei 500 lei chiar daca este un singur proiect. Lucrarea o sa o fac oricum in 2010, dar sa vad ce
Referitor la afirmatia D-nei Elga vin cu urmatoarele precizari:
1. Bransament individual inseamna un distribuitor, adica un obiect modulat din PVC (plastic) care se monteaza inaintea actualului apometru de la intrarea apei in scara, obiect care are atitea module cite apart. doresc sa se branseze. Daca se branseaza toata scara atunci apometrul furnizorului se demonteaza. Fiecare modul este prevazut cu iesiri diametral opuse (doua gauri filetate situate la jumatate lungimii modulului), in care se introduc apometrele pt. 2 apartamente. In celalalt capat al apometrului se va monta conducta de transport a apei care probabil va avea acelasi loc de amplasare ca conducta veche.
2. Furnizorul de AR actualmente nu are si nu va avea nici o obligati asupra lucrarilor intervenite dupa bransament (adica in zona de proprietate a asociatiei) si nici asupra pierderilor de dupa bransament (ca si pina acum).
3. Numarul de apartamente sau numarul firmelor din componenta asociatiei sau a scarii unui bloc, nu are nici o importanta si nici o influenta asupra lucrari de bransare individuala in sine. Tehnic vorbind lucrarea poate fi facuta.
4. Cu bransament individual nu mai exista notiunea de pierdere pt. ca ce arata contorul aia se va plati. Deoarece exista contor individual si teava individuala de transport, daca s-a spart teava proprietarul tevii plateste reparatia si tot el plateste apa pierduta (pentru ca sa inregistrat pe contorul lui) si curatenia care trabuie facuta in subsol.
5. Daca Apa Nova nu vrea depinde numai de dvs locatarii orasului sa-i obligati. Oricum trebuie sa le spuneti ca nu au nimic de pierdut ci numai de cistigat (o asociatie de propr. nu poate fi debransata usor daca are restante, dar un singur apartament, da). Am mai spus ca nu exista cadru legal pe care sa se sprijine refuzul lor. Pina la urma o actiune in justitie nu este mare lucru si .... lucrul cel mai important : NU PUTETI PIERDE!. Asociatiile de propr. au 2 (parca) organizme care le reprezinta. Luati legatura macar cu una din ele si tinind cont ca ceea ce doriti nu este o noutate si deja este aplicat (ex. orasul Pitesti din 2000), nu aveti cum sa nu cistigati!
Succes!

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pierderile de apa? danmocanescu danmocanescu Consumul total al apometrelor din apartament este de 5 mc. pierderi de apa (datorita unei sparturi la subsol) s-a stabilit de 30 mc/ap. facturarea s-a facut ... (vezi toată discuția)