mih21 a scris:
......... Atunci care e solutia corecta? ca va intreb de 3 zile. Exact ce spuneti vreau sa evit.
Spuneati ca e bine sa o pun dupa cota parte indiviza. Cota parte indiviza la consumurile mici sunt in general pe 3 camere ( intamplator, asa e viata. Avem doar doua gars pe scara. Trei camere in majoritate)
Cantitatea de 200 mc diferenta dintre suma cantitatilor individuale si contor general nu e din exemplu dvs este din contorul general de la blocul meu.
OK astept iar solutia buna
Buna seara
Am urmarit discutia purtata si va rog sa-mi permiteti sa va spun si parerea mea:
In primul rind sa stabilim din capul locului ca absolut orice metoda de repartizare a pierderilor de AR sau AC pe care o aplicati, este nelegala d.p.d. v. al legislatiei oficiale, si chiar daca ar aparea un cadru legal, tot ar fi nelegala din punctul meu de vedere, daca Adunarea Generala a Asociatiei nu aproba acea lege si nu-si insuseste acea metoda prin act aditional la statut sau ROI. Deci pentru a aplica o anumita metoda de repartizare a pierderilor trebuie mai intii sa o legalizati prin introducerea in ROI sau statut si aprobata de Adunarea Gen.
Si acum sa intram in miezul problemei:
1. Metoda modificarii pretului AR pentru calculul intern de repartizare a costurilor pe fiecare apartament este incorecta si ilogica, dar, in final duce la acelasi rezultat (din punct de vedere matematic va corespunde si la a doua zecimala) cu o a doua metoda, (care este corecta si logica si anume repartizarea pierderilor (pierderi = diferenta dintre cantit. de apa facturata de furnizor si suma cantitatilor de apa consumata de fiecare apartament) direct proportional cu cantitatea de apa consumata de fiecare apartament. Dar, asa cum bine stiti si dvs., ambele metode (care de fapt este una si aceeasi metoda, dar privita din alt unghi, si avind aceeasi baza de calcul la aplicarea pierderii, aceasta baza fiind
consumul individual de AR SAU AC) dezavantajeaza tocmai pe acel locatar corect care-si raporteaza consumul real de apa (acest locatar se identifica prin raportarea celui mai mare consum/persoana din asociatie), locatar care sunt sigur ca a luat toate masurile de eliminare a scurgerile si picurarilor din locuinta sa, tocmai datorita costului ridicat al utilitatilor pe care le plateste lunar.
2. Repartizarea pierderilor in functie de suprafata locuintei sau in functie de nr. de camere ale locuintei mi se pare incorecta si ilogica iar motivele deja le stiti si dvs.
3. Repartizarea pierderilor dupa nr. de persoane din locuinta mi se pare a fi cea mai corecta dintre toate metodele prezentate, iar motivatia cred ca este evidenta
A fost pusa intrebarea: ce se poate face pentru eliminarea pierderilor si a fost dat si un raspuns: NIMIC si D-na Elga, cea care a dat acest raspuns, are dreptate dar numai partial. Partial pentru ca in actualul sistem (cu contorizare
oficiala pe bransament si facturarea dupa consumul indicat pe bransament, iar repartizarea costului facturii sa se faca dupa repartitoare de costuri (pentru ca de fapt asta le este functia apometrelor montate in locuinte) si acelea citite dupa cum il taie capul pe fiecare si cind isi aduce aminte fiecare, NICIODATA nu va da casa cu masa, intotdeauna vor fi locatari care fura (voit sau prin indolenta si indiferenta) si locatari care vor fi furati.
Dar exista si o posibilitate de a rezolva aceasta problema a pierderilor. Dar din pacate cost. Aceasta problema se rezolva numai prin bransament individual pentru fiecare locuinta. In acest fel se rezolva toate problemele asoc. de propr. si chiar ale locatarilor.
Sper ca interventia mea in acest topic sa va fie de folos. Succes!