avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
Va referiti la 200 mc din exemplul meu? E relevant sa-mi raspundeti.
Acest mod de a imparti pierderile, pe care doriti sa-l implementati la Dv in asociatie inseamna difuzarea pierderilor in pret;
Inseamna ca Dv. considerati ca de pierderi sunt "vinovati cei care consuma mai mult fata de cei care consuma mai putin.
Va intreb, considerand ca, la un moment dat se sparge o teava, pana ajungeti sa opriti apa se pierde ceva apa. In ce masura sunt mai vinovati cei cu consum mai mare de acest lucru, decat cei cu consum mic?
Daca aveti printre locatari apartamente la care robinetele curg la picatura sau WC-urile la firicel si acestea poate se afla in garsoniera sau intr-un apartament cu consum foarte mic, de ce aceasta pierdere s-o plateasca mai mult cei cu consum mai mare decat cei cu consum mai mic?
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
elga50, moderator
Diferentele de consum apar si datorita unui apometru defect. Se consuma apa fara masura pana la repararea acestuia, reparatie care se face de abia la sfarsitul celei de a doua luni. Sau, am intalnit situatii in care si-a zugravit apartamentul cu doi-trei muncitori, s-a declarat ca persoana absenta din apartament, si-a intrerupt legatura apometrului, a comnsumat apa fara nici un control, iar la sfarsitul lucrarii s-a racordat declarand consum 1 mc. Apa consumata normal ca o sa apara ca diferenta intre total apometre si contorul de la bransament.
Va spun din nou ca nu am determinat pierderi pe t
Atunci care e solutia corecta? ca va intreb de 3 zile. Exact ce spuneti vreau sa evit.
Spuneati ca e bine sa o pun dupa cota parte indiviza. Cota parte indiviza la consumurile mici sunt in general pe 3 camere ( intamplator, asa e viata. Avem doar doua gars pe scara. Trei camere in majoritate)
Cantitatea de 200 mc diferenta dintre suma cantitatilor individuale si contor general nu e din exemplu dvs este din contorul general de la blocul meu.

OK astept iar solutia buna
Legea 230/2007 si Normele de aplicare lasa la latitudinea comitetului sau adunarii generale modul de repartizare a diferentei de apa intre total apometre si contorul de bransament. Astfel sunt asociatii care repartizeaza in functie de :
-cota indiviza
-numar de persoane
-in raport de consumul declarat de fiecare proprietar
Adresati-va si la A.N.R.S.C.
Un subiect extrem de disputat si pentru care se pare ca nu exista o reglmentare legala.
mih21 a scris:

......... Atunci care e solutia corecta? ca va intreb de 3 zile. Exact ce spuneti vreau sa evit.
Spuneati ca e bine sa o pun dupa cota parte indiviza. Cota parte indiviza la consumurile mici sunt in general pe 3 camere ( intamplator, asa e viata. Avem doar doua gars pe scara. Trei camere in majoritate)
Cantitatea de 200 mc diferenta dintre suma cantitatilor individuale si contor general nu e din exemplu dvs este din contorul general de la blocul meu.

OK astept iar solutia buna


Buna seara
Am urmarit discutia purtata si va rog sa-mi permiteti sa va spun si parerea mea:
In primul rind sa stabilim din capul locului ca absolut orice metoda de repartizare a pierderilor de AR sau AC pe care o aplicati, este nelegala d.p.d. v. al legislatiei oficiale, si chiar daca ar aparea un cadru legal, tot ar fi nelegala din punctul meu de vedere, daca Adunarea Generala a Asociatiei nu aproba acea lege si nu-si insuseste acea metoda prin act aditional la statut sau ROI. Deci pentru a aplica o anumita metoda de repartizare a pierderilor trebuie mai intii sa o legalizati prin introducerea in ROI sau statut si aprobata de Adunarea Gen.
Si acum sa intram in miezul problemei:
1. Metoda modificarii pretului AR pentru calculul intern de repartizare a costurilor pe fiecare apartament este incorecta si ilogica, dar, in final duce la acelasi rezultat (din punct de vedere matematic va corespunde si la a doua zecimala) cu o a doua metoda, (care este corecta si logica si anume repartizarea pierderilor (pierderi = diferenta dintre cantit. de apa facturata de furnizor si suma cantitatilor de apa consumata de fiecare apartament) direct proportional cu cantitatea de apa consumata de fiecare apartament. Dar, asa cum bine stiti si dvs., ambele metode (care de fapt este una si aceeasi metoda, dar privita din alt unghi, si avind aceeasi baza de calcul la aplicarea pierderii, aceasta baza fiind consumul individual de AR SAU AC) dezavantajeaza tocmai pe acel locatar corect care-si raporteaza consumul real de apa (acest locatar se identifica prin raportarea celui mai mare consum/persoana din asociatie), locatar care sunt sigur ca a luat toate masurile de eliminare a scurgerile si picurarilor din locuinta sa, tocmai datorita costului ridicat al utilitatilor pe care le plateste lunar.
2. Repartizarea pierderilor in functie de suprafata locuintei sau in functie de nr. de camere ale locuintei mi se pare incorecta si ilogica iar motivele deja le stiti si dvs.
3. Repartizarea pierderilor dupa nr. de persoane din locuinta mi se pare a fi cea mai corecta dintre toate metodele prezentate, iar motivatia cred ca este evidenta

A fost pusa intrebarea: ce se poate face pentru eliminarea pierderilor si a fost dat si un raspuns: NIMIC si D-na Elga, cea care a dat acest raspuns, are dreptate dar numai partial. Partial pentru ca in actualul sistem (cu contorizare oficiala pe bransament si facturarea dupa consumul indicat pe bransament, iar repartizarea costului facturii sa se faca dupa repartitoare de costuri (pentru ca de fapt asta le este functia apometrelor montate in locuinte) si acelea citite dupa cum il taie capul pe fiecare si cind isi aduce aminte fiecare, NICIODATA nu va da casa cu masa, intotdeauna vor fi locatari care fura (voit sau prin indolenta si indiferenta) si locatari care vor fi furati.
Dar exista si o posibilitate de a rezolva aceasta problema a pierderilor. Dar din pacate cost. Aceasta problema se rezolva numai prin bransament individual pentru fiecare locuinta
. In acest fel se rezolva toate problemele asoc. de propr. si chiar ale locatarilor.
Sper ca interventia mea in acest topic sa va fie de folos. Succes!

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)