Sunt asociat intr-un SRL 50%. Celalalt asociat indeplineste si functia de administrator. Pe 27.07.2009 mi-am vandut autoturismul proprietate personala in vederea achizitionarii altui autoturism. Pe 03.08.2009, am cumparat din Germania autoturismul pe firma noastra la pret fara TVA. Mentionez ca achizitia s-a facut din fonduri personale. Imediat dupa aceea au aparut neintelegeri intre noi. Fiindu-mi teama ca ar putea sa emita pretentii v-a-v de masina, am trecut masina prin intermediul unei facturi pe numele meu, am scos cartea de identitate a masinii si am inregistrat masina la adm. fin. de care apartin. Aveam o dispozitie de imprumut a firmei- ulterior aceasta a disparut -. Acum cateva zile asociatul meu, mi-a sustras cheile de pe birou, a luat masina si a inchis-o, in garajul casei lui. Apoi m-a santajat, cerandu-mi sa aduc societatea pe "0" v-a-v de furnizori, apoi sa ii cedez actiunile dupa care imi va restitui masina. Am facut o plangere penala in acest sens, politistul, inca nu a luat numar unic, si ne-a sfatuit sa ne intelegem pe cale amiabila. Acum asociatul-administrator imi spune ca si el a pus 50% din valoarea masinii....Cum pot rezolva situatia?
Cum ati inregistrat in contabilitate achizitia masinii din Germania? Inteleg ca ati platit din fonduri proprii, dar o data ce ati primit factura pe societate, se intelege ca ati achitat in numele societatii. Daca inainte de a plati masina intocmeati o dispozitie de plata catre casierie, unde se specifica creditare societate- numele dumneavoastra, atunci era altceva. Iar suma respectiva mergea in contul dumneavoasta de asociat. Dupa ce achizitionati masina, se scadea plata masinii, din suma creditata. Intrebati contabila cum a operat achizitia. Cat priveste vanzarea catre dumneavoastra, fara acordul celuilalt asociat, si probabil fara sa virati in cont suma de bani aferenta platii facturii, asta va poate cauza probleme. Care este valoarea facturata?
Ati mai semnat facturi in numele societatii si daca nu au fost contestate se poate considera pe cale de consecinta ca si aceasta factura o puteati semna dumneavoastra de drept. Dar atentie ca suma care este inscrisa in factura sa o aveti dovedita ca ati achitat-o catre societate printr-o chitanta, sau daca v-ati taiat tot dvs. chitanta, atunci ca ea este inregistrata in casierie si contabilitate.