avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit venit din cote parti la membrii unei obsti de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit venit din cote parti la membrii unei obsti de mosneni

O obste de mosneni, beneficiaza de sprijin (subventie) APIA pentru pasunea sa, venit considerat neimpozabil; obstea este organizata ca o asociatie de proprietari (mosneni).
Dupa scaderea cheltuielilor, la sfarsitul anului fiscal, obstea repartizeaza excedentul sub forma de cote parti, catre mosneni, acesta fiind scopul activitatii obstii, de a realiza venituri pe care apoi sa le imparta membrilor sai.
Potrivit art 85, venitul net obtinut din exploatarea bunurilor si drepturilor de orice fel, detinute in comun, este considerat ca fiind obtinut de uzufructuari, inscrisi intr-un document oficial si se atribuie proportional cu cotele parti detinute de acestia in acea proprietate.
In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti daca aceste venituri ale mosnenilor trebuie impozitate sau nu.
Va rog sa-mi enumerati articolele din codul fiscal pe care va bazati raspunsul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: viiviana , utilizator 09:12, 17 Martie 2018
Veniturile obtinute de obstea de mosneni se incadreaza aici, conform Codului fiscal:



ART. 67 - Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.



Impozitarea se face corespunzator ca orice alt venit incadrat aici.
Buna ziua, eu am inregistrat aceste cote sub forma de dividende conform tabelelor membrilor asociatiei , le-am impozitat si le-am inregistrat in declaratia 205. E corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie cu cotele-parti ale unei obsti cv_560206 cv_560206 In L 360/2023 se spune ca cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2000 sau og 26/2000 Marian Mitica Marian Mitica Obstile au fost infiintate in baza legii 1/2000.Obstile figureaza inscrise in Registrul special al obstilor .De ce in aceste conditii toate instantele de ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor - asociatie composesorala dascalescu_c dascalescu_c am si eu o intrebare va rog daca se poate sa ma ajutati. tatal meu este membru intr-o asociatie composesorala.....si recent a fost cumparat un teren ... (vezi toată discuția)