avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Speta. Cesiune parti sociale de catre un SRL cu credit ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Speta. Cesiune parti sociale de catre un SRL cu credit la banca

Am urmatoarea speta. Asociatii unui SRL, au hotarat sa cesioneze partile sociale unei terte persoane. Nimic deosebit in acest lucru. Problema o constituie un contract de credit, pentru un imprumut pe care l-au luat de la o banca pe respectivul SRL. Banca le interzice prin contractul de credit sa cesioneze fara acordul ei. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Este stipulat undeva -si as dori temeiul legal- faptul ca cesiunea in acest caz este lovita de nulitate?
2. Daca este permisa cesiunea, asociatii actuali mai au vreo raspundere, in cazul in care asociatul nou nu plateste ratele?
La aceasta ultima intrebare, as dori suplimentar si temeiul legal in baza caruia fostii administratori ai unui SRL mai raspund -si in ce conditii- de datoriile societatii din perioada mandatului lor: furnizori, buget.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:22, 8 Octombrie 2010
creditul a fost luat pentru nevoile asociatilor sau dezvoltarea firmei?
cesiunea partilor sociale se poate face. banca prin acordul asupra cesiunii isi protejeaza imprumutul acordat. prin acordul asupra cesiunii partilor sociale, banca verifica bonitatea noilor asociati si daca acestia pot achita creditul acordat. sa nu uitam ca noii asociati preiau activul si pasivul societatii si se obliga sa achite debitele contractate de catre fostii asociati. sa nu uitam ca "contractele legal facute au putere de lege intre parti". invocarea nulitatii tine .... si cine poate invoca propria culpa in aparare...in cazul in care cesiunea partilor sociale este acceptata de banca, intervine descarcarea de gestiune a fostilor asociati raspunderea pentru activitatea firmei revenind noilor asociati.
Multumesc pentru raspuns. din cate am verificat si eu la banca, cam asa stau lucrurile. creditul este pentru dezvoltarea societatii. problema este ca noul asociat care vine in firma, doreste sa functioneze pe un alt cod din statut, iar vechii asociati au primit credit pentru o anume activitate, alta decat cea vizata de viitorul asociat. Mi se pare absurd, ca bancile se baga si in organizarea societatii, mai ales ca datoriile oricum trebuie platite, iar asociatul o va face. Care e treaba bancii, cu ce face, sau cine conduce firma. Ar trebui sa aiba si ei alte criterii de protejare a creditului. Sa-l tii pe om legat de afacerea respectiva, doar pt ca a luat un credit, nu mi se pare corect. Atunci cum ramane cu diferentierea dintre persoana juridica care este firma si persoana fizica care este reprezentantul ei. Din cate stiam eu, in cadrul SRL-urilor, raspunderea asociatilor este limitata, in limita aportului la capitalul social. Oricum, de ce ti-e frica nu scapi. O gramada de firme au luat credite si nu le-au mai platit, iar patronii au disparut prin strainatati.
banca nu are dreptul de a se opune cesionarii partilor sociale,deoarece nimeni nu te poate ingradi in acctiunile tale personale atata timp cat acestea au fost facute in temei legal(ma refer aici la cazul in care actele sau facut la REGISTRUL COMERTULUI si asa mai departe.......)Ce trebuie facut in acest sens eventual este o NOTIFICARE de informare catre banca in care se mentioneaza modificarile care au intervenit in statutul socitatii respective.
referitor la vechii asociati ai firmei in legatura cu creditul acordat de aceasta banca ramane de vazut ,in sensul ca va trebui sa verificati in contractul de credit ce calitate aveau acestia (linie de credit - poate fi garant pe aval ,sau fidejusor)................ verificati orisicum care sunt garantiile aduse in acest contract
Clauza din contractul de credit este legala (indiferent ca cineva o considera absurda sau nu), astfel ca banca poate sa ceara nulitatea cesiunii facute cu desconsiderarea conditiilor convenite. Mai mult, cesiunea la SRL nu mai poate opera decat dupa un termen de 30 de zile de la publicarea hotararii in MO, timp in care orice persoana interesata (inclusiv banca in discutie) poate face opozitie. Mi s-ar parea cu totul nejustificat pentru noul asociat sa preia acest risc.

laura hanc a scris:
banca nu are dreptul de a se opune cesionarii partilor sociale,deoarece nimeni nu te poate ingradi in acctiunile tale personale atata timp cat acestea au fost facute in temei legal(ma refer aici la cazul in care actele sau facut la REGISTRUL COMERTULUI si asa mai departe.......)

Cum sa nu aiba dreptul daca in contract chiar asta scrie? Aveti o interpretare foarte.... originala (si nesustinuta nici de practica nici de doctrina, cel putin deocamdata) a clauzelor prin care se accepta restrangerea unor drepturi!

PS: Este treaba bancii sa se intereseze cine detine societatea. Fata de terti raspund asociatii, fata de societatea doar raspund administratorii, asa ca e logic pentru orice creditor prudent sa se asigure ca persoana care e in spatele investitiei si a platilor are bonitate. Nu inteleg de ce nu cereti pur si simplu acordul bancii, aratand ca si noul asociat indeplineste conditiile lor.
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare ! ajutor ! algora algora Cum spuneam si ieri, anul trecut am cesionat o firma cu mai multe credite la banci , nu datorii. Totul era la zi pana in momentul cesionarii. Noii asociati au ... (vezi toată discuția)
Cesionare srl cu credit la banca-refuz verbal din partea bancii ContSters69724 ContSters69724 As dori ajutor in legatura cu o problema legata de cesionarea unei firme care are credit la banca. Din cate am inteles, cesionarea in astfel de cazuri se face ... (vezi toată discuția)
Probleme cu noul administrator al unui srl(ajutor) gtbriana gtbriana in dec.2007 am cesionat societatea (SRL) ,unde eram asociat unic.Prin contract de cesiune de parti sociale am cedat toate partile sociale unei persoane .In ... (vezi toată discuția)