Am o situatie cu vecinul care a plantat salcami la o distanta mai mica de 2 m fata de gardul ce desparte proprietatea mea de a lui. Asa cum scrie in codul civil artcolul 613, pomii ce depasesc 2 m in inaltime trebuiesc plantati la peste 2 m fata de linia de hotar..intrebarea mea este cum se poate stabilii cu exactitate distanta la care pomii de talie inalta pot fi plantati, in cazul meu salcamii vecinului, eu consider ca doi metri nu este suficient avand in vedere ca pomii cand cresc ajung la peste 10 m inaltime.. cu siguranta exista undeva unde este specificat ca pomii care cresc foarte inalti trebuiesc plantati mult mai departe de 2 m fata gardul vecinului..cunoaste cineva ce lege face referire clara la distanta pomilor inalti, pe care ma pot baza atunci cand o sa ma hotarasc sa-l dau in judecata pe vecinul meu cu care nu ma pot intelege cu vorba buna..multumesc!
Nu inteleg ce este urat in a vedea copaci de 10 metri inaltime, poate imi explicati.
In privinta ramurilor, inca odata, tatal ii poate taia. Costurile intra in administrarea terenului pe care il are. La fel cu radacinile. Daca acestea ajung la dv. pe teren, nu inteleg cum mai sta gardul
In privinta frunzelor, bate vantul, asa incat frunze vin de peste 5 metri daca sunt copaci. Daca acolo aveti legume, nu au la ce deranja, ca doar nu e gazon.
Referitor la umbra pe care o fac, asta depinde de vechimea copacilor, de urbanismul local, aici ar putea merge o actiune, insa trebuie aratat si dovedit ce anume deranjeaza in mod concret.
Daca legea spune la peste doi metrii atunci e impotriva legii sa fie plantati la distanta de 1,5 m fata de gard ..traim cred eu intr-o tara civilizata, ne ghidam dupa legi..nu in jungla..poate ca nici acolo nu face oricine ce vrea..o sa existe mereu opinii pro si contra intr-o situatie dar cand ceva te afecteaza de ani de zile si nu ai cu cn sa te intelegi atunci consider eu ca legea e in masura sa rezolve problema..eu nu caut scandal ci din contra vreau ca o situatie care vad ca a iesit de sub control sa se remedieze..singura solutie in opinia mea e calea legala cu toate ca am inceput sa am indoieli si in privinta asta..o sa ma interesez si trebuie sa gasesc cea mai buna solutie.
Tin sa mentionez ca , salcamii sunt plantati de-a lungul gardului din fata casei tatalui meu pana in spatele gradinii..cei din fata casei au ajuns la peste 10 m inaltime..umbra,frunze,crengi, toate in fata casei..sper sa intelegeti mai bn unde este problema.
Va inteleg perfect frustrarea - am o gradina cultivata cu multa grija si efort - dar am si un vecin
indolent care lasa pasarile (gaini,rate,gaste) libere si infometate in curtea propie (el neavand nimic plantat !!!) . Discutiile amiabile -inutile ... Practic -neavand cu ce sa le hraneasca optiunea simpla (pt.el) era sa elibereze pasarile din cotet zilnic si inevitabil aterizau in gradina mea de
zarzavat .... Observand atacul masiv de daunatori - cartite ,harciogi, popandai ,soareci etc. care distrugeau recolta am aplicat metode specifice /deratizare samd. Ulterior acestei actiuni -
vecinul /dupa ce a cules (sic) -din gradina mea - cateva pasari moarte - a inteles finalmente
sa tina pasarile ingradite ...
Aparent anectodic subiectul - pt .cine locuieste (numai) in oras ...
Intreb colegii forumisti - am procedat corect /legal sa ami protejez propietatea/ investitia munca /inpotriva daunatorilor ?