In cadrul procedurii insolventei se dispune atragerea raspunderii administratorului si acesta este obligat la plata sumei de X bani in contul de faliment al societatii..
In timpul procedurii insolventei ANAF a depus o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala de catre administrator..sustinand ca prejudiciul de X lei a fost creat prin savarsirea infr. de evaziune fiscala
Dupa finalizarea procedurii insolventei ANAF trece la executarea silita a administratorului pentru suma de X lei..
Intre timp se finalizeaza dosarul penal si se dispune clasarea cauzei intrucat fapta de evaziune fiscala nu exista, stabilindu-se de altfel si faptul ca ANAF pana la urma nu a fost prejudiciat cu suma de x lei
Care este procedura de urmat in situatia in care
1. prin sentinta civila definitiva s-a dispus obligarea administratorului la plata
sumei de x lei (atragerea raspunderii administratorului)
2. prin ordonanta de clasare s-a stabilit ca statul nu a fost prejudiciat in realitate cu suma de x lei
Pe partea penala a fost clasata cauza deoarece nu exista fapta penala de evaziune fiscala, sau ca nu exista prejudiciu? Sunt doua chestii disctincte. Poate sa existe prejudiciu, insa acesta sa nu existe sub forma de evaziune fiscala.
Potrivit art. 28 alin. 1 din noul Cod de procedură penală, hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o. Instanţa civilă nu este legată de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.
De asemenea, speta dv nu se incadreaza in temeiul art. 509 alin. (1) punctul 5 din ncpc, intrucat ordonanta de clasare nu este considerat un inscris nou in sensul art. de mai sus. Inscrisul nou descopertit este acel inscris care exista deja la data la care s-a pronuntat instanta civila, insa nu a putut fi administra de parte dintr-o imprejurare mai presus de vointa ei. or ordonanta de clasare a fost data dupa ce s-a pronuntat instanta civila. Puteati sa suspendati procesul in temeiul art 413 alin. (2) din ncpc - suspendarea facultativa.
In cel mai bun caz puteti face o constetatie in anulare, pt eroare materiala, in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei civile, si sa motivat ca instana s-a raportat in mod eronat la prejudicidu cauzat prin elementul "evaziune fiscala", intrucat aceasta evaziune fiscala nu exista, instanta putand sa se raporteze la alt element, daca acesta exista,
Trebuie stabilit daca exista sau nu prejudiciu.
Faptul ca nu a fost vorba de evaziune fiscala nu inseamna mare lucru.
Este un caz foarte complicat si trebuie analizat in concret pe baza la tot ce exista la toate dosarele.
Studiati cu atentie dosarele si formulati apararea in consecinta dar nu la un mod vad pentru ca nu aveti sanse daca nu faceti aparari temeinice si pe situatia de fapt si pe aspectele de drept.
Daca nu faceti fata, sau nu aveti dreptul la baza, legea va recunoaste dreptul de a apela la avocat.
Nu poate fi invocata eroarea materiala,eroarea materiala se refra strict la:erori sau omisiuni cu privire la numele,calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul precum si orice alte erori materiale cuprinse in hotarari sau incheieri ce pot fi indreptate din oficiu sau la cerere.[Art.442(1)NCPC].Din cele prezentate de dvs,nu rezulta erori materiale.Aveti in vedere sa va adresati unui avocat cu actele pe care le aveti,cu incadrarea corecta de fapt si drept a actiunilor viitoare.
Atunci sa-si intemeieze cererea pe prevederiile art. 1 si urm din noul cod de procedura civila. Judecatorul nu poate refuza judecarea cererii pe motiv ca legea nu prevede, ca este neclara sau incompleta.
Ia sa vedem ce mai este inadmisibil?