avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament cu fiu infiat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament cu fiu infiat

buna seara! expun urmatoarea situatie: 2 frati gemeni; unul din ei este infiat cu efecte depline, de mic, de catre unchiul - fratele tatalui care nu avea copii; acum , mama in viata, tatal natural decedat; mama si tatal adoptivi - decedati; mama naturala face testament prin care lasa o cota parte 1/3 din apartamentul proprietatea ei, fiului adoptat pe motiv ca aceasta este vointa ei si
cine va ataca
cu actiune in justitie, testamentul, nesocotind vointa sa, va fi
inlaturat de la mostenire
. Se pun acum urmatoarele probleme: fiul infiat, ce drept are asupra cotei de 1/3 ?; fiul celalat poate ataca fara urmari testamentul pentru a-I reveni intregul apartament, fiul infiat mostenind deja apartamentul in care au stat parintii adoptivi ? va multumesc anticipat pt. raspunsuri
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:21, 22 Iunie 2017
Fiul adoptat nu mai are vocatie succesorala la mostenirea parintilor naturali, el mostenindu-i doar pe printii adoptivi.
Dar avand in vedere existenta unui testament,in baza acestuia, fiul adoptat va mosteni cota de 1/3, in calitate de legatar.
Fiul natural este mostenitor rezervatar si poate solicita reductiunea testamentului pentru incalcarea rezervei succesorale.
Rezerva succesorala a fiului natural (daca e singurul) este 1/2 din masa succesorala.
Insa nu e cazul de atacat. Ii mai raman 2/3 din masa succesorala + 3/4 parti de la tata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecinte infiere la mostenire masso masso buna ziua! va relev urmatorul fapt: 2 frati, chiar gemeni; unul este infiat cand erau mici de catre fratele tatalui lor- devin deci oficial, veri; mama lor ... (vezi toată discuția)
Lamurire mariana 49 mariana 49 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari la care astept si eu un raspuns. Mi-a decedat mama iar noi suntem 3 frati din care unul a fost infiiat de catre bunica din ... (vezi toată discuția)
Succesiune bia2015 bia2015 Bună ziua! Va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea problema: Vreau sa deschid o masa succesorala. Am 5 frați dintre care unul a decedat ... (vezi toată discuția)