Buna.am și eu o întrebare,mi sa făcut o postare pe Facebook cu profilul meu de pe FB in care apare și poza de la profilul meu și coperta unde apar eu și copilul meu (Find minor)și nu suntem de acord nici eu nici soțul. Și doamna nici nu ștearge postarea. Ce as putea face legal? Plângere la poliție? Sa o dau in judecată?
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai, reglementarea din Codul civil, despre care vorbiti dvs., care este? Niciuna.
La ora actuala in Codul civil nu mai exista aceasta institutie, in forma pe care o expuneti dvs., dupa cum stiti legiuitorul nostru s-a indepartat de vechea optica, traditionala, de inspiratie franceza, provenita la randul ei din dreptul roman. La ora asta hai sa spunem ca daunele cominatorii ar fi ceva de genul clauzei penale, dar asta doar si numai in materia raspunderii civile contractuale si nicidecum in materia raspunderii civile delictuale ca in situatia spetei de fata. Din punctul meu de vedere, ratiunea legiuitorului este justificata (in cazul acesta), pentru ca se evită situatia in care s-ar acorda daune cominatorii, anticipat momentului in care debitorul ar da dovada ca si-ar indeplini sau nu, obligatia de a face ori dupa caz de a nu face, ceea ce ar putea duce la dezechilibre majore intre predudiciul efectiv suferit de cel vatamat si despagubirile incasate la un moment dat. Asa incat, fata de speta noastra, prima data instata va trebui sa dispuna obligarea persoanei care a savarist fapta ilicita sa stearga poza aia (obligatie care este indiscutabil intuitu personae, si care nu ar putea fi executata altfel sau de alta persoana), si eventual sa acorde si niste indemnizatii pentru daune morale (ceea ce este nejustificat dpmdv, dar asta este o alta chestiune) si abia apoi, in caz de neexecutare a obligatiei de a face/nu face, instanta sa procedeze, atentie, la cerere, la acordarea acelor penalitati prevazute la art. 906 (si care este adevarat, populatia le confunda cu fostele daune cominatorii sau cu amenzile cominatorii), penalitati care de fapt sunt acel mijloc indirect de constrangere la care poate apela cel vatamat in caz de neexecutare a hotararii.
In final, si pe scurt, la ora actuala, in aceasta speta, in niciun caz, instanta nu va acorda daune cominatorii, (pentru ca in primul rand nu are temei de drept). Chestiunea este mai mult decat clara.
Daune cominatorii
wap54
Dupa ce am obtinut hot. irevocabila si executorie, ANRP ne tot face contestatii in anulare, pentru ca tot urmeza un proces pe o astfel de contestatie, pot cere ... (vezi toată discuția)