avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vânzare-cumpărare cotă din imobile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vânzare-cumpărare cotă din imobile în indiviziune. Ce clauze favorabile vânzătorului ar trebui să conțină pentru cazul în care nu se poate finaliza vânzarea?

Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă:
Doresc să înstrăinez cota parte din dreptul de proprietate asupra unui imobil și a terenului aferent în condițiile în care nu este efectuată ieșirea din indiviziune. Cumpărătorul este de acord să cumpere cota de proprietate chiar în condițiile în care este la curent cu dificultățile de comunicare și cu opoziția celui ce posedă restul de copta de proprietate în a efectua orice demers în reglementarea stării proprietății.
Antecontractul de vânzare-cumpărare pe care intenționez să-l închei cu cumpărătorul prevede pe lângă detaliile privind sumele, termenele și precizarea că: În cazul în care una dintre părți refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite.
Pentru vânzare este necesară cadastrul+ intabularea. Cum este prima intabulare este necesar și acordul-prezența celuilalt proprietar care se opune întocmirii documentului.
În situația în care la expirarea termenului impus de antecontract înțeleg că cumpărătorul va deschide acțiune în instanță împotriva mea pentru refuzul de a încheia contractul promis.
Întrebările sunt:
1. cum pot demonstra în instanță că refuzul este justificat de opoziția celuilalt proprietar?
2. este posibil ca în lipsa unor prevederi exprese ale antecontactului să fiu obligat să restitui vânzătorului dublul sumei primită drept avans?
3. ce completări asiguratorii pentru mine- vănzător de bună credință- ar trebui să conțină antecontractul pentru a nu fi emise decizii împotriva intereselor mele?
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: bame , utilizator 07:41, 26 Iunie 2017
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparate teren agricol neintabulat sorinnelupop sorinnelupop Buna ziua, As dori sa cumpar niste terenuri agricole care nu sunt intabulate (proprietarii au doar titluri de proprietate) Exista vreo posibilitate legala ... (vezi toată discuția)
Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)