avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Institutiile de stat care administreaza fondul locativ ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Institutiile de stat care administreaza fondul locativ se asimileaza asociatiilor de proprietari?

Buna ziua, am cumparat de la o institutie de stat care administreaza fondul locativ locuinta la care plateam chirie. In contractul de inchiriere era prevazuta o penalitate de 0,2% pentru restante obligatii plata. In contractul de vanzare cumparare intre mine si institutie se precizeaza ca contractul de inchiriere inceteaza de drept dar este si o clauza prin care eu sunt de acord sa continui raporturile de administrare cu institutia pana la infiintarea asociatiei de proprietari. Chiar si dupa ce am devenit proprietar am constatat ca institutia percepe penalitati de 0,2% pentru restante; pe care eu am refuzat sa le platesc deoarece consider ca nu exista baza legala. Institutia spune ca ei percep aceste penalitati deoarece sunt asimilati unei asociatii de proprietari conform legii 230/2007 si m-a actionat in instanta. Cine are dreptate?
Pana la constituirea asociatiei de proprietari au aceleasi dretpturi si obligatii ca aceasta,oricum asta scrie si in contractul pe care l-ati incheiat cu societatea care administreaza fondul locativ,iar contractul legal incheiat este legea partilor si trebuie respectat ca atare.
Cheltuielile de intretinere cui le platiti, vanzatorului?
Exista specificat in contractul de v/c acest lucru?

Atata timp cat ati acceptat ca in contractul de v/c sa fie inclusa clauza cu privire la plata unei penalizari pana la infiintarea unei asociatii de proprietari atunci trebuie sa platiti.

Insa introducerea unei astfel de clauze poate fi considerata abuziva in conditiile in care un vanzator nu poate impune unui cumparator clauze ce pot fi considerate abuzive.

Puteti solicita in instanta anularea clauzei respective avand in vedere ca asociatia de proprietari este o asociere de proprietari care nu este obligatorie.

Daca proprietarii nu vor sa isi infiinteze asociatie sau va fi infiintata peste 100 de ani veti fi obligat pana la adanci batraneti sa platiti intretinerea vanzatorului?
Da, cheltuielie le platesc vazatorului Directiei de Administrare a Fondului Locativ
In contract este specificat doar "Cumparatorul se obliga si declara in mod expres sa continue raporturile de administrare cu vanzatorul imobilului pana la infiintarea asociatiei de proprietari"
Nu este specificat faptul ca daca nu platesc la timp vanzatorul poate percepe vreo penalitate (0.2% sau alta valoare).

Aceasta clauza cu plata vreunei penalizari nu exista. (Exista in contractul de inchiriere care a incetat)

Nu sunt jurist, insa nu cred ca DAFL poate percepe aceste penalitati pe baza legii 230/2007 (pretinzand ca se asimileaza unei asociatii de proprietari)

In contractul de vz-cumparare nu este specificata decat clauza: "Cumparatorul se obliga si declara in mod expres sa continue raporturile de administrare cu vanzatorul imobilului pana la infiintarea asociatiei de proprietari" Nu este specificat faptul ca daca nu platesc la timp vanzatorul poate percepe vreo penalitate (0.2% sau alta valoare). Aceasta clauza era specificata in contractul de inchiriere initial, care a incetat odata cu semnarea contractului de vanzare cumparare.

Nu sunt jurist, insa nu cred ca aceasta clauza poate permite DAFL sa pretinda ca este asociatie de proprietari si sa perceapa penalitati de 0.2% conform legii 230/2007.
In lege este specificat faptul ca asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica la judecatorie, proprietarii isi dau acordul de asociere, se inscriu pe tabel, se constituie o adunare generala care desemneaza un comitet executiv, un presedinte al asociatiei etc... nimic din toate astea nu s-au intamplat.

Mesaje conexate
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
cyan, moderator
INTREBARI:

1. Cati proprietari sunteti in cladire? Daca sunteti mai multi de 3, puteti sa va constituiti in as. prop., apoi, pe rand, pe masura ce locatarii achizitioneaza locuintele, se pot inscrie in asociatia dvs.;
2. In momentul de fata consumati servicii si utilitati prin institutia despre care vorbiti. Pana a deveni proprietar, daca au fost intarzieri la plata vi s-au calculat penalizari? La ceilati locatari care au debite, li se calculeaza penalizari?

3. Aici este problema - in fond cineva va livreaza niste utilitati iar cei care le consuma trebuie sa le achite in timp util - ce stiti despre acest lucru?




eferalgan a scris:

cheltuielie le platesc vazatorului Directiei de Administrare a Fondului Locativ


Aveti incheiat un contract de administrare cu DAFL in baza caruia ii platiti cheltuielile cu consumurile (apa, energie, etc.) sau singura "legatura" este cea din contractul de v/c in care se precizeaza ca

Cumparatorul se obliga si declara in mod expres sa continue raporturile de administrare cu vanzatorul imobilului pana la infiintarea asociatiei de proprietari
?

In contractul de inchiriere se preciza explicit ce anume cheltuieli platiti, apa, energie, salarii? Era precizat cuantumul penalizarilor si modalitatea de calcul?

Atata timp cat in contractul de v/c nu este se face nicio trimitere la clauze din contractul de inchiriere (nici nu ar avea cum), nu se precizeaza ce trebuie sa platiti, sintagma "raporturi de adminstrare" avand un caracter general, este evident ca nu aveti ce penalizari sa platiti, cel mult platiti cheltuielile curente de administrare si consumurile individuale. Nici macar salariile nu ar trebui sa le platiti.

DAFL nu poate invoca asimilarea cu o asociatie de proprietari intrucat nu are temei legal.

Opinia mea este ca nu trebuie sa mai platiti si penalizari nefiind precizate in contractul de v/c.

Raspundeti si la intrebarile dlui @Adam Grecu, sa ne lamurim asupra situatiei.


Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Tert in contract vanzare cumparare apartament si administrare imobil alexmc alexmc Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc nou si am o problema legata de administrare. In contractul de vanzare cumparare, vanzatorul-investitor, ... (vezi toată discuția)
Fostul proprietar nu isi plateste datoriile la intretinere oanairina1977 oanairina1977 Buna ziua, Ma aflu in situatia de a fi achizitionat un apartament in luna octombrie 2007. La semnarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, ... (vezi toată discuția)