avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma la care lucrez imi poate desface contractul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma la care lucrez imi poate desface contractul de munca daca sunt pensionat gr. 3

Buna ziua, in luna februarie a.c. tatal meu a suferit un accident vascular cerebral ]n urma caruia a fost comisia a decis sa il pensioneze cu gradul 3,si reducerea programului de munca la 4 ore. Cand s/a imbolnavit era angajat la o firma si a beneficiat de zilele legale de concediul medical. Contabila de la firma i-a spus ca dupa venirea deciziei de pensionare ii vor desface contractul de munca pentru a fi reancadrat din nou la 4 ore. Intrebarea mea este trebuie desfacut contractul de munca actual, pentru a i se reduce programul de lucru la 4 ore ? pentru ca ne este teama ca odata desfacut nu il vor mai reincadra, iar sansele unui pensionar de a-si gasi un alt loc de munca in conditiile de fata sunt mici, Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Viorica Manu , utilizator 10:18, 28 Septembrie 2009
1. Nu e nevoie de incetarea CIM.
2. Se face un act aditional la CIM prin care se midifica timpul de munca de la 8 la 4 ore pe zi si, eventual, se modifica si salariul.
Nu acceptati desfacerea CIM, s-ar putea sa aveti dreptate si sa fie doar o incercare de a scapa de el.
In mod normal se incheie un act aditional la CIM in masura in care este vorba numai de diminuarea timpului de munca, si deci nu trebuie desfacut contractul de munca. Dar in masura in care unitatea nu are un loc de munca de natura celui indicat de catre medicul de medicina muncii de la comisia de expertiza, unitatea poate sa ii desfaca CIM, dupa ce in prealabil i-a acordat preaviz si i-a oferit un alt loc de munca in cadrul unitatii, loc de munca ce trebuie sa corespunda pregatirii sale profesionale, iar in situatia in care nu are un astfel de loc de munca va solicita sprijinul Agentiei teritoriale de munca. Invadilidatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala. Depinde insa daca s-a recomandat si schimbarea locului de munca, situatie in care unitatea, in masura in care nu poate sa ii ofere un alt post potrivit pregatirii sale profesioane, poate sa procedeze la concediere, dupa acordarea preavizului.
Buna ziua,
Pozitia mea este din partea angajatorului.
Daca salalriatil vine cu o decizei de pensionare grd III, eu ca angajator incetez CIM existent cu art. 56 d si in cazulin care am in organigrama post de 4 ore conform pregatirii fac un al contract cu 4 ore pe zi. Pesionari nu platesc contribuitia de somaj si m-ar interesa sa stiu daca beneficiaza de deduceri avand in vedere ca acestia cumuleaza pensia cu salalriul.
Daca nu am un post de 4 ore/zi,iar postul pe care il ocupa salariatul necesita 8 ore /zi si nu am un alt pot conform cu pregatirea lui mai am vreo obligatie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reincadrarea in munca in baza unei decizii de incapacite de munca gr 3 lorinaflorina lorinaflorina In 10 oct 2012 , am mers la la locul de munca avut anterior diminuarii capacitatii de munca , dupa 180 zile CM , solicitind reducerea programului de lucru ... (vezi toată discuția)
Concediere Damiru Damiru Am lusrat la CFR si in urma disponiobilizarii in preavizul de 20 de zile mi-a fost comunicat faptul ca trebuie sa stau 8 ore ! Nu exista o lista minima de ... (vezi toată discuția)
Reangajare la aceeasi societate dupa pensionare hukviorel2005 hukviorel2005 O persoana trecuta de 50 ani, de sex feminin, a fost pensionata pe caz de boala, cu drept de munca de 4 ore. Peste 6 ani a revenit si a fost angajata de catre ... (vezi toată discuția)