Buna ziua! Am probleme in cu patronii magazinului la care lucrez.Ne tin la lucru pe mine si pe colegi doua week-end-uri pe luna 14 ore sambata si 11 ore duminica.Tocmai pentru ca nu mai suport programul, de pe 20 iunie mi-am prezentat demisia cu preaviz.Am zis ca pe 7 iulie ar fi ultima mea zi de serviciu.Dar acum ei imi spun ca eu in 6 luni de munca pe anul acesta aveam dreptul numai la 10 zile de concediu, nu 12 sau 13, cate am avut.Prin urmare vor sa mai lucrez inca doua zile fara sa fiu platita pentru acele zile de concediu.Eu le-am zis sa mi le taie din salariu, dar ei nu vor. Apoi tot eu le-am propus sa stau peste program cate doua ore pe zi pana cand plec ca sa recuperez orele de munca din acele zile.Dar nu vor sa accepte, ca zic ca in cursul saptamanii stau degeaba ca nu prea e treaba, ca e treaba doar in week-end, ca sa ma forteze sa mai lucrez un week-end 14 ore in picioare sambata si 11 duminica.Ei mi-au dat azi salariul pe luna iunie, dar nu si bonurile de masa in valoare de 200 lei noi, pe alea trebuiau sa mi le dea in 5, dar ei zic ca luna asta vin in 10. Intrebarea este, daca eu nu ma mai duc deloc la serviciu de pe 1 iulie, si nu mai merg nici dupa bonuri, le las lor ca sa compensez zilele de concediu, din punct de vedere legal ar avea cum sa ma pedepseasca, dat fiind ca eu am dat scris ca stau in preaviz din 20 iunie pana in 7 iulie, nu pana la 1 iulie?
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Ați fi putut demisiona invocând Art. 81 din Codul Muncii, din ce înțeleg eu, pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajator, în speță timpul de muncă.
„(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.”
Dacă deja ați semnat și e menționat preavizul, acesta ar trebui respectat. Efectele sunt tot încetarea contractului de muncă, însă, fie că vorbim de disciplinar, fie că vorbim de demisie. Diferența ar putea surveni din posibilitatea angajatorului de a vă acționa în instanță și de a vă solicita daune interese.
Respectarea timpului de munca este obligatia angajatului si nu a angajatorului ... aici este vorba despre nerespecatrea repartizarii acestuia si obligarea salariatului la munca.
Pentru 6 luni de zile aveti dreptul la 10 zile de CO , daca in c.i.m. aveti mentionat o durata a acestuia de 20 de zile lucratoare/an.
Pentru cele 2 zile de Co luate in plus ati primit indemnizatie ?