avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare definitiva vadit ilegala - cerere de anulare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare definitiva vadit ilegala - cerere de anulare a acesteia intemeiata in baza art. 1 și urm. din n.c.p.c

Buna seara.
Mi-a fost comunicata o hotarare definitiva care este vadit ilegala dar pe care nu am cum sa o mai supun unei cai de atac admisibile deoarece legea nu prevede o astfel de cale de atac.
Totusi am facut cerere de anulare a hotararii ca fiind vadit ilegala, iar cererea mi-am intemeiat-o in baza prevederilor art. 1 si următoare din n.c.p.c., deci fara sa specific ca este neaparat o cale de atac.
Daca cineva are experienta intr-o asemenea chestiune, va rog sa-mi spuneti ce se va intampla in continuare? Stiu ca judecatorii ma vor pune sa calific calea de atac, iar eu voi arata ca nu este o cale de atac ci o simpla cerere de anulare a unei hotarari ilegale...Mai stiu ca judecatorii sunt obligati sa rezolve cererea mea, indiferent ca legea nu prevede, este incompleta sau neclară.
Ce se va intampla in continuare? Este admisibila cererea mea?
Vă multumesc.
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2017
maria234, utilizator
Cel mai recent răspuns: maria234 , utilizator 11:07, 29 Iunie 2017
Buna ziua,

Instanta de judecata va va pune in vedere sa precizati cererea dvs. si temeiul ei legal. Daca nu va veti indeplini obligatiile stabilite de instanta, aceasta poate anula cererea dvs. Daca totusi trece peste aceste lipsuri ale cererii, se poate acorda un termen la care instanta sa va intrebe ce anume doriti (chiar daca nu indicati temeiul legal), sa califice instanta cererea dvs, iar in functie de incadrarea pe care o da instanta, sa va respinga cererea ca inadmisibila sau ca neintemeiata.
Pai temeiul legal este art. 1 si urm. din ncpc, art. 1 si urm. din Constitutia României si art. 1 si urm. din CEDO si doresc anularea hotararii pt ilegalitate.
O sa specific ca legea nu prevede nicio cale de atac ordinara pt aceasta hotarare, fiind definitiva, si că se incadreaza nici la vre-unul din motivele cailor extraordinare de atac, insa voi indica ce anume este vadit ilegal in dispozitivul ei...atunci nu are instanta de ce sa califice din oficiu o cale de atac inadmisibila, deoarece s-ar traduce ca instanta nu vrea sa-mi judece cererea invocand o cale de atac inadmisibilă, lucru care ar incalca dispozitiile art. 5 din ncpc, accesul liber la justitie garantat de Constitutia României si art. 6 din CEDO.
maria234, utilizator
Nu vai mai specifica nimic in schimb.
maria234, utilizator
Exista si cai extraordinare de atac :contestatia in anulare si revizuirea.Cred ca cererea dvs ar trebui sa fie "contestatie in anulare" . Doar in acest fel se poate anula o hotarare definitiva dar trebuie s-o incadrati in unul (sau mai multe)din motivele prevazute de lege. art 503 si 504 ncpc
ContSters429609, utilizator
Nu este nici revizuire si nici contestatie in anulate. Nu se incadreaza la niciuna din aceste cai extraordinare. Nici eu nu am incadrat-o la acestea. Eu am incadrat-o la art. 1 si urm. din ncpc.
maria234, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea principiul contradictorialitatii in apel - plangere penala impotriva judecatoarelor, sau alta cale de atac? maria234 maria234 Buna ziua. Am facut plangere penala impotriva unor judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti prntru incalcarea principiului contradictorialitatii si ... (vezi toată discuția)
Revizuire concomitent cu apel? aidu aidu Am formulat apel in luna mai. In luna iunie a survenit un motiv de revizuire a hotararii deja apelate. Evident ca nu a avut timp sa se judece apelul intre ... (vezi toată discuția)
Cai de atac la o sentinta penala definitiva tom55 tom55 As dori sa stiu caile de atac la o sentinta penala definitiva si unde sa le adresez va multumesc si scuze (vezi toată discuția)