Buna seara.
Mi-a fost comunicata o hotarare definitiva care este vadit ilegala dar pe care nu am cum sa o mai supun unei cai de atac admisibile deoarece legea nu prevede o astfel de cale de atac.
Totusi am facut cerere de anulare a hotararii ca fiind vadit ilegala, iar cererea mi-am intemeiat-o in baza prevederilor art. 1 si următoare din n.c.p.c., deci fara sa specific ca este neaparat o cale de atac.
Daca cineva are experienta intr-o asemenea chestiune, va rog sa-mi spuneti ce se va intampla in continuare? Stiu ca judecatorii ma vor pune sa calific calea de atac, iar eu voi arata ca nu este o cale de atac ci o simpla cerere de anulare a unei hotarari ilegale...Mai stiu ca judecatorii sunt obligati sa rezolve cererea mea, indiferent ca legea nu prevede, este incompleta sau neclară.
Ce se va intampla in continuare? Este admisibila cererea mea?
Vă multumesc.
Instanta de judecata va va pune in vedere sa precizati cererea dvs. si temeiul ei legal. Daca nu va veti indeplini obligatiile stabilite de instanta, aceasta poate anula cererea dvs. Daca totusi trece peste aceste lipsuri ale cererii, se poate acorda un termen la care instanta sa va intrebe ce anume doriti (chiar daca nu indicati temeiul legal), sa califice instanta cererea dvs, iar in functie de incadrarea pe care o da instanta, sa va respinga cererea ca inadmisibila sau ca neintemeiata.
Pai temeiul legal este art. 1 si urm. din ncpc, art. 1 si urm. din Constitutia României si art. 1 si urm. din CEDO si doresc anularea hotararii pt ilegalitate.
O sa specific ca legea nu prevede nicio cale de atac ordinara pt aceasta hotarare, fiind definitiva, si că se incadreaza nici la vre-unul din motivele cailor extraordinare de atac, insa voi indica ce anume este vadit ilegal in dispozitivul ei...atunci nu are instanta de ce sa califice din oficiu o cale de atac inadmisibila, deoarece s-ar traduce ca instanta nu vrea sa-mi judece cererea invocand o cale de atac inadmisibilă, lucru care ar incalca dispozitiile art. 5 din ncpc, accesul liber la justitie garantat de Constitutia României si art. 6 din CEDO.
Exista si cai extraordinare de atac :contestatia in anulare si revizuirea.Cred ca cererea dvs ar trebui sa fie "contestatie in anulare" . Doar in acest fel se poate anula o hotarare definitiva dar trebuie s-o incadrati in unul (sau mai multe)din motivele prevazute de lege. art 503 si 504 ncpc
Nu este nici revizuire si nici contestatie in anulate. Nu se incadreaza la niciuna din aceste cai extraordinare. Nici eu nu am incadrat-o la acestea. Eu am incadrat-o la art. 1 si urm. din ncpc.