avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Solicitare informație
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Solicitare informație

Este legal ca pentru plata cheltuielilor de judecată pentru restanțieri și în unele cazuri a executărilor silite să se utilizeze fondul de penalizări ?
Cel mai recent răspuns: ionica1980 , utilizator 02:25, 30 Iunie 2017
Articolul 49-L230/2007
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

In cheltuielile de natura administrativa pot fi incluse si cheltuielile de judecata.
Plata cheltuielilor de judecata intra in obligatia partii pentru care instanta a dispus hotarare defavorabila,respectiv restantierul trebuie sa o achite
Penalitatile percepute de asociatia de proprietari de la restantieri se depoziteaza si se utilizeaza numai pentru eventuale plati penalitati aplicate de caytre furnizori/prestatori de servicii si pentru reparatii parti comune de constructii si instalatii din condominiu
ynocentta a scris:

Plata cheltuielilor de judecată intră în obligația părții pentru care instanța a dispus hotărâre defavorabilă, respectiv restanțierul trebuie să o achite.

Rog pe ynocentta, dar și pe alții, să răspundă la întrebarea: Cum procedăm în cazul în care noi, proprietarii, am câștigat mai multe procese cu șefii Asociației, CINE PLĂTEȘTE CHELTUIELILE DE JUDECATĂ, dar și eventualele despăgubiri materiale ? Tot din Fondul de Penalizări vom plăti tot noi, proprietarii care am dovedit abuzul acelor incompetenți care ne conduc destinele Asociației în mod ilegal ? Aproape sigur cei care au funcții de conducere într-o Asociație vor răspunde că plata acelor Cheltuieli de Judecată se va face tot din banii proprietarilor, cu toate că vina de a comite abuzuri e a șefilor Asociației respective.
Dacă este o regulă pentru a plăti cheltuielile de judecată cel care pierde procesul, de ce n-ar fi valabilă și pentru șefii Asociațiilor persoane fizice (conform Legii 230/2007, art.56, alin.3), pentru că au implicat Asociația în procese fără a cunoaște legile !
Eu zic că ar trebui invocat acel art.56, alin.3, care arată clar că inclusiv amenzile se vor plăti de către persoanele fizice vinovate, din conducerea Asociației:
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevăzută la alin. (1) lit. f) funcţionarilor publici sau personalului angajat al autorităţilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societăţilor furnizoare de servicii de utilităţi publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati care nu sunt inscrise in listele de plata ContSters33235 ContSters33235 Am fost actionat in judecata de asociatia de proprietari pentru neachitarea debitelor la intretinere pentru o perioada de un an . Au cerut pe linga debitul ... (vezi toată discuția)
Propietar vs.asociatie 2 samsarul samsarul salut, -reclamant asociatia de propietari -motivul: pretentii suma 600 ron,reprezentand cota parte din majorarile de intarziere la facturile de energie ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)