avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract - Santaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract - Santaj

Buna dimineata.
Mama mea a incheiat in anul 2006 un antecontract cu un batranel pentru cumpararea unei case. La semnarea antecontractului, mama mea i-a dat drept arvuna-avans, suma de 5500 lei, iar ulterior i-a dat si restul de 1500 de lei batranului dar fara chitanta.

Din 2006 si pana in 2016, batranelul nu s-a sinchisit sa ne treaca nici macar in registrul agricol la primarie, de contract nici atat, dat fiind faptul ca noo am cumparat casa pe care el o avea mostenire de la sora lui si pe care el nu avea nici un document.

In toti acesti ani, l-am rugat sa ne treaca la primarie sau sa ne de-a contract pe casa, fara nici un rezultat insa.
De asemenea, noi am incercat pe cheltuiala noastra sa deschidem un proces de uzucapiune pentru casa respectiva, dar din pacate, avocatul cu care mama semnase contractul sa ne reprezinte, a vrut sa ne pacaleasca, si timp de 7 luni el tot cerea bani dar proces nu a deschis. Cu ajutorul unor sfaturi din partea altui avocat, care m-a invatat ce sa fac, am reusit sa recuperez banii de la el.
De asemenea, noi, pentru aceasta casa, pe cheltuiala noastra, am facut 2 expertize topografice de-a lungul aniilor care ne-au costat 1600 de lei ambele. In 2006 am platit 600 lei, in 2017 am platit 1000 de lei.
De asemenea, am adus imbunatatiri la casa in tot acest timp: Am pus geamuri termopan la toata casa, am renovat complet o camera, pe care am facut-o cu rigips, casa fiind din lemn tencuita cu chirpici, am facut fantana in curte, si renovariile continua si in acest moment.
Anul trecut in decembrie 2016 parca, batranelul a murit.
Acum, sotia lui, desii nu are nici un act pe casa surorii batranului pe care noi am cumparat-o, nu doreste sa vina la primarie sa ne treaca in registrul agricol daca nu ii mai dau o anumita suma de bani. Initial mi-a mai cerut 1000 de lei, ulterior a mai scazut la 800 de lei. Ma hartuieste cu telefoanele, m-a amenintat cand am refuzat initial sa accept sa-i dau banii ca "o sa ne faca sa platim si chirie pentru ca stam in casa". Montionez ca dupa aceasta amenintare, am inceput sa inregistrez convorbiriile cu ea, pentru ca mie practic asta mi se pare un santaj, in plus ma tot suna din 2 in 2 zile.
Eu cred ca am fost de buna crediinta, iar faptul ca nu l-am dat in judecata pe batranel cat a fost in viata, s-a datorat faptului ca nu ne permiteam financiar. Am considerat ca suntem oameni. Dumneavoastra ce parere aveti, sotia dansului ma santajeaza si hartuieste, sau nu?
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 14:40, 5 Iulie 2017
Trebuia ca in termen de 3 ani sa initiati o actiune in justitie pentru ca instanta de judecata să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare – cumpărare şi să aibă ca efect transferul proprietăţii de la promitentul vânzător la promitentul cumpărător.

In prezent acest termen este prescris si nu mai puteti intra in posesia imobilului chiar daca ati platit avans si ati facut imbunatatiri imobilului.

Sotia batranului este mostenitoarea de drept a imobilului si va poate evacua oricand din imobil, bineinteles daca nu exista si alti mostenitori.

Antecontractul a fost incheiat sub forma autentificata la notariat sau "de mana"?

Expertizele topografice in ce scop le-ati facut? Este vorba despre cadastru in vederea intabularii sau despre altceva?

Imobilele nu se inscriu in registrul agricol.
Antecontractul este facut la notar. In tot acest timp, noi ne-am ingrijit de casa, si de cativa ani si locuim acolo. Adica, dumneavoastra vreti sa spuneti ca pot fi dat afara oricand? Dar reaua vointa a acestor oameni de la care am cumparat, nu se ia in considerare?
Expertizele le-am facut in vederea intabularii, normal. Noi am fost de buna credinta.
Chiar dacă nu vă permiteți un proces , pentru o consultație juridica bănuiesc ca a-ți fi avut bani nu? TB sa va interesați din timp ce TB sa faceți nu sa va apucați sa faceți îmbunătățiri la imobil , imobil pe care nu aveți acte. Soția bătrânelului are vocație succesorala la succesiunea dansului și oricând va poate da afara din casa. Încercați mai bine sa va înțelegeți cu dansa , sa va facă acte pe casa. Dacă dansa se adresează unui avocat care-i explica ca dansa e proprietara a imobilului de drept, va poate evacua.
roxanel a scris:

dansa e proprietara a imobilului de drept.

Acest lucru il va afla sigur la notariat cand va face succesiunea dupa sot. Ramane de vazut daca nu exista si alti mostenitori, copii surorii, sot al surorii, copii batranului, copii ai sotiei batranului (din alte casatorii).

@Gauthier, In ce calitate ati facut formalitatile pentru executarea cadastrului din moment ce nu aveati drept de proprietate?
Intabularea nu se face in baza unei promisiuni de v/c ci numai a unui act care dovedeste dreptul de proprietate.
Imputernicire de la batran nu cred ca ati avut intrucat nici acesta nu avea drept de proprietate, era numai un prezumtiv mostenitor iar pana la finalizarea formalitatilor de succesiune nu ati fi putut fi imputerniciti sa faceti cadastrul.
Cu banii pe care i-ati dat pe cadastru, cei dati pe imbunanatiri si fara chitanta ati fi reusit sa obtineti sa obtineti in instanta pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de v/c.
In prezent actiunea este prescrisa, intelegeti-va pe cale amiabila cu sotia decedatului, vedeti daca are succesiunea facuta dupa sot iar daca batranul a facut-o dupa sora lui, eu nu prea cred ca a facut-o daca in atatia ani nu ati reusit sa finalizati tranzactia cu el.

Alte discuții în legătură

Are drept de mostenire? Gauthier Gauthier Buna seara. Am si eu rugamintea, daca puteti, sa ma luminati intr-o problema. 1.In anul 2006, mama mea, a cumparat o casa de la un batranel de vre-o 88 de ... (vezi toată discuția)
Cat e valabil un antecontract de vanzare-cumparare? suciu88 suciu88 am cumparat o garsoniera de la un batranel. la notar a zis ca e singur si nu mai are pe nimeni..ca urmare el are 2 copii...inca nu am rezolvan nimic.ce as ... (vezi toată discuția)