avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile concediu+ zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile concediu+ zile libere

Buna ziua, as fi pe deplin recunoscator daca m-ati putea ajuta si pe mine cu mai multe informatii. Pe scurt, lucrez intr-o firma unde activitatea se desfasoara si in week-end.Programul de lucru fiind urmatorul: sapt 1 l-v 9h week liber, sapt 2 mierc-dum 9h l,m liber. De curand mi-am programat concediul pentru viitorul apropiat pe o perioada de 2 saptamani(10 zile) iar weekend-ul inainte de a intra in concediu si cel de dupa concediu sunt liberele mele conform programului de munca stabilit . Problema superiorului meu este ca eu vreau sa-mi leg cele 10 zile de concediu de cele 2 week libere si astfel sa am 16 zile in total. In momentul de fata, el mi-a refuzat cererea de concediu motivand ca regulamentul intern nu permite ca un angajat sa aiba ambele weekend-uri libere cand este in concediu si ca singura solutie este sa vin la munca intr-unul din weekend-uri. In cazul acesta,programul de munca nu s-ar respecta iar eu m-as duce la munca in zilele mele libere. Din informatiile mele acumulate acest lucru nu ar fi legal. Intrebarea mea este: se pot stabili in regulamentul intern astfel de lucruri, este legal? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: legallegal , utilizator 10:32, 2 Iulie 2017
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz.
Buna ziua, angajatorul nu are nicio problemă cu perioada in care vreau eu să-mi iau concediu. Problema apare la zilele libere săptămânale, mai exact week-end-urile. Îmi refuză concediul pe motiv ca regulamentul intern nu permite ca într-o săptămână sa am 5zile de concediu+ 2zile(weekend) libere. Îmi cere sa vin la munca in weekend, cu toate ca eu in mod normal as fi liber si prin faptul ca sunt in concediu dar și conform programului stabilit in care oricum sunt liber.
Regulamentul intern ar fi trebuit contestat.

art.245 C.mun
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iulie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul ma obliga la co cum vrea el...pe hartie...are voie? Miha284 Miha284 Eu lucrez intr-o sapt Marti-Miercuri cate 10 ore, Sam-Dum cate 12 ore iar in urmatoarea sapt. doar Joi-Vineri cate 10 ore. Eu mi-am luat 4 zile de concediu in ... (vezi toată discuția)
Recuperare ore in weekend Gingilica Gingilica Buna ziua, Avand un program zilnic de 7h, pentru ca nu se intruneste norma saptamanala de lucru, este necesar sa recuperez cele 5h lipsa in weekend. Doar ... (vezi toată discuția)
Programare obligatorie concediu intr-o anumita luna din an angajatlastat angajatlastat Angajatorul (stat) insista sa imi programez concediul pe anul viitor intr-o anumita luna din an. Eu am nevoie de concediu de odihna in alta perioada, nu cadem ... (vezi toată discuția)