Buna seara!Sper ca nu va suparati ca va mai intreb cate o speta!Am stat mult in concediu de maternitate cu fetilele si m-am cam detasta de avocatura.
Am un client care a lucrat ani de zile la o fabrica.In 2006 i s-a desfacut contractul de munca ,insa nu i s-au acordat bonurile de masa si garantia depusa in banca ca si angajat.Afacut adresa la ITM si i s-a comunicat sa se adreseze instantei de judecata.
Omul se afla inca in termenul de trei ani sa isi solicite drepturile banesti de la fabrica.El mi-a spus ca suma care trebuie sa o recupereze se ridica la suma de 900 lei.Insa din contractul colectiv de munca nu se specifica nici o suma ca si cuantul al salarului sau mai mult de bonurile de masa.Intrebarea mea este cum asa putea dovedi instantei cuantumul pretentiilor banestisolicitate de petent si daca as putea solicita reactualizarea sumei raportata la rata inflatiei pentru anii noiembrie 2006 pana in prezent?Si cum ar trebui sa arate petitele din actiunea introductiva de instanta?Va multumesc
In primul rand aveti grija cu termenul de prescriptie....sa nu treaca 3 ani. Dvs solicitati ceea ce doriti, adica suma retinuta ca si garantie cu dobanda de vigoare din momentul scadentei platii pana la data platii. Fiind un litigiu de munca, sarcina probei revine angajatorului.
Are contractul in baza caruia s-a retinut garantia?Are un fluturas de salar de unde sa reiasa ca i s-au retinut bani care reprezinta garantie,sau vreo chitanta?
In instanta dvs. cereti documente,iar angajatorul este obligat sa le prezinte.Este bine daca aveti si dvs. probe.
Nu are decat contractul colectiv de munca si cartea de munca.... atat! Nu are nici un fel de fluturas de salariu sau de garantie , avem doar adresa de la ITM prin care il sfatuieste sa se adreseze instantei de judecata!
Mai mult decat atat in contractul colectiv de munca nu este indicata nici o suma cu titlu de salariu...Ce este totusi o sansa pentru el ..... nu s-au implinit inca cei trei cei ani decat la sfarstitul lunii noiembrie 2009. Dar introduc actiunea , insa tb sa timbrez ceva?
Multumesc
Nu se timbreaza nimic.
Inteleg ca nu are niciun fluuras, nimic, dar macar este sigur ca i s-a retinut ceva drept garantie?
Omul are dreptul la actualizarea sumei de a carei folosinta a fost lispit. Uzual, actualizarea se face fie cu rata dobanzii BNR, fie cu rata inflatiei.
Deci, zic eu asa:
- va cere valoare bonurilor de masa aferente perioadei pentru care i se datorau, in functie de valoare bonurilor luna de luna. Contabilul expert va sti cat.
Valoarea rezultata se va actualiza cu dobanda sau inflatie.
- va cere salariul compensator datorat - adica valoarea unui salariu, conform incadrarii lui de la data disponibilizarii. Si asta se actualizeaza.
In adresa de la ITM nu va puneti prea mare nadejde, e un raspuns standard, care, daca sustinerile nu se dovedesc intemeiate, nu valoreaza nimic.
Contractul individual de munca nu il poate obtine de la ITM?
In cazul litigiilor de munca actiunile in instanta sunt scutite de taxa, angajatorul este cel care trebuie sa aduca probe si sa prezinte documentele cerute de dvs..
Salariul cum a fost platit,card,cash si cum i s-au retinut banii?
Retineri din salariu
awio
In contractul de munca semnat si inregistrat la ITM este precizat un salariu negociat care ar trebui sa il primesc lunar.Daca la aproximativ un an mai tarziu ... (vezi toată discuția)