avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... 30 grade la serviciu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

30 grade la serviciu

Buna seara, la actualul loc de munca este foarte cald (30 grade celsius). Aerul conditionat nu face fata. Desi ne plangem de luni de zile, situatia nu s-a rezolvat. Ce am putea face? Din punct de vedere legal putem refuza sa lucram in conditiile respective? Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:50, 3 Noiembrie 2017
freeelis a scris:

Temperatura la munca
www.avocatnet.ro/content/for...


Multumesc, citisem deja topicul respectiv, care din pacate nu raspunde la intrebarea mea :(

Nu ati citit cu atentie topicul indicat pentru orientare.
Angajatorul are obligatia sa respecte cerintele minime de securitate si sanatate in sensul realizarii unei temperaturi optime de lucru (vezi mentiunile din normele vechi de protectia muncii, mentionate deja) prin dotarea locului de munca cu aparate de aer conditionat suplimentare sau sa prevada unele masuri tehnice adecvate, de exemplu ventilatie mecanica de evacuare si de compensare.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza:
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
-art.7(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.
(2) Angajatorul are obligaţia să urmărească adaptarea măsurilor prevăzute la alin. (1), ţinând seama de modificarea condiţiilor şi pentru îmbunătăţirea situaţiilor existente.
Este posibil ca aparatele de aer conditionat sa fie reglate defectuos sau sa nu fie curatate filtrele de aer. Poate fi "inghesuiala" la locul de munca in sensul inexistentei unui spatiu minim necesar pentru fiecare lucrator in parte.
Buna seara si multumesc pentru raspuns. Cum as putea dovedi ca angajatorul nu asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă? Mentionez ca lucram la birou, pe calculatoare, si sunt 30 grade.
Sesizati ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea este bine sa fie semnata de mai multi colegi de serviciu/ loc de munca/ post de lucru pentru ca sa fie eficienta si sa i se acorde atentie cu prioritate.
gigipopa a scris:

Sesizati ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea este bine sa fie semnata de mai multi colegi de serviciu/ loc de munca/ post de lucru pentru ca sa fie eficienta si sa i se acorde atentie cu prioritate.


Si ITM-ul ce o sa faca? O sa constate el "ca angajatorul nu asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă"? Cum, daca legiuitorul nu a prevazut ca temperatura de 30 de grade dauneaza sanatatii? Angajatorul va ataca, si anula imediat, in instanta masura.
Eu, acum, la mine in bloc, la ora 10:30, am 30 de grade pe termometrul de pe birou, intr-o camera in care acum nu bate soarele. Poate maine vine cineva pe care il deranjeaza 28 de grade. Si, in final, de fapt, nici munca nu este intotdeauna un izvor de bucurie.

Alte discuții în legătură

O femeie însărcinată poate lucra la temperaturi de 12-14 grade? Ela_1 Ela_1 Sunt însărcinată și lucrez la casieria unui market(stau in aceeași poziție, fără a mă mișca). Iarna trecuta am trecut-o cu temperaturi de la 9 grade ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. pot da in judecata angajatorul pentru că nu îmi ... dan nichi dan nichi Buna ziua. Pot da in judecata angajatorul pentru că nu îmi asigura condiții decente de munca și protecție contra temperaturilor extreme și radiațiilor ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in perioada caniculara rodica_rodi rodica_rodi Buna ziua.Am si eu o problema legata de desfasurarea lucrului in perioadele de canicula,la care va rog sa imi dati un raspuns. Sunt functionar public la o ... (vezi toată discuția)