Salariatii incadrati cu timp partial
au voie sa efectueze ore suplimentare numai in cazuri de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
" Angajatorul care remunerează (eventual) aceste ore suplimentare o face pe lângă statul de plată. Dar dacă salariatul va vrea să ceară recompensarea acestor ore pe calea instanței, atunci s-ar putea lovi de refuzul judecătorilor de a recunoaște aceste ore ca altceva decât muncă "la negru". Un exemplu de astfel de decizie este cea pronunțată anul trecut de Tribunalul Dâmbovița într-un litigiu de muncă (și rămasă între timp definitivă la Curtea de Apel Ploiești):
"Relativ la orele suplimentare prestate de reclamant, tribunalul constată din cuprinsul registrelor depuse atât de către reclamant cât și de către pârâtă (condica de prezență, registrele de pază întocmite de firma ce asigură paza la locul de muncă, registrul de serviciu), coroborat cu expertiza contabilă întocmită în cauză, că O.M.A. a prestat sistematic activitate peste programul normal de lucru însă nu este îndreptățit la plata contravalorii lor ca urmare a normei imperative înscrisă în art. 105 alin. (1) lit. c) Codul muncii, corespunzător căruia contractul individual de muncă cu timp parțial cuprinde printre altele interdicția de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora, această prevedere legală fiind inserată în contractul individual de muncă", a reținut instanța de judecată.
În speță, un salariat a contestat în instanță decizia de concediere și a cerut, printre altele, și remunerarea orelor suplimentare efectuate, el fiind angajat pe o normă de două ore/zi și 20 de ore pe lună. Angajatorul a refuzat însă categoric acordarea unor bani în schimbul acelor ore prestate în plus față de program, așa că salariatul a căutat ca instanța să-i recunoască dreptul la acestea. Din păcate, instanța a dat o interpretare categorică Codului muncii, stabilind că fostul salariat nu are dreptul să ceară remunerarea unor ore pe care nu avea voie să le facă, în baza legii și a contractului de muncă încheiat (și în care s-a prevăzut, de asemenea, interdicția de efectuare a acestora)."
www.avocatnet.ro/content/art...