As dori sa ma indrumati si sa ma lamuriti cu privire la pensia de urmas.
Este vorba de un caz in care parintii au divortat in urma cu 10 ani, copiii au fost incredintati mamei, tatal avand doar obligatia de plata a pensiei alimentare pentru cei 2 copii.
De precizat este ca tatal era pensionat pe caz de boala iar de curand a decedat.
Relatiile cu familia tatalui au fost foarte tensionate, de aceea copiii au refuzat sa aiba relatii cu ei mai mult decat impune buna crestere.
Aceste relatii tensionate au fost rezultatul divortului dar si a faptului ca in urma decesului unuia din bunici (tatal copiilor locuia cu parintii sai) tatal copiilor decide sa faca acte pe partea sa de mostenire cuvenita de pe urma parintilor, unuia din frati, uitand de faptul ca are 2 copii. Nu stiu despre ce act e vorba ( donatie/contract de vanzare-cumparare cu uzufruct, etc) insa cert este ca exact cu o saptamana inainte de a muri tatal isi suna copiii si le spune ca e grav bolnav, ca nu intentioneaza sa se trateze din lipsa de bani si ca ii pare rau ca a facut acel act prin care a cedat totul fratelui sau, cerand iertare copiilor.
Mentionez ca familia tatalui nu a anuntat copiii ca le-a decedat tatal, insa prin bunavointa unor persoane am aflat de acest deces.
Intrebarea e legata de posibilitatea primirii de catre copii a pensiei de urmas si de intrarea in posesie a certificatului de deces.
Mi se pare normal ca acest certificat de deces sa revina copiilor.
Va rog sa ma sfatuiti cu privire la:
1. Cum as putea intra in posesia certificatului de deces
2. Daca cei 2 copii au dreptul la pensia de urmas ( un copil de 11 ani si unul de 19 ani)
3. Ce sanse ar avea copiii daca ar deschide succesiune dupa decesul tatalui
Buna ziua,
1. Daca acele rude ,,binevoitoare" nu vor dori sa ajute pe copii atunci acestia vor putea merge la primaria pe raza cereia s-a produs decesul si vor solicita un alt certificat de deces.
2. Copiii au dreptul la pensie de urmas dar e de preferat sa va interesati la casa de pensii pentru a afla exact actele necesare in acest sens.
3. DA, copiii mostenesc TOT ce a ramas de pe urma tatalui daca nu exista si sotie legala supravietuitoare.
Daca tatal si-a instrainat TOATE bunurile inainte de deces atunci copiii nu mai au ce mosteni.
Este bine sa formuleze o solicitare la primarie spre a afla daca exista bunuri mobile sau imobile ale defunctului. Solicitarea sa o depuna in scris si cu numar de inregistrare iar daca este distanta prea mare sau nu este primita se va transmite recomandata cu confirmare de primire. Primaria este obligata sa raspunda.
Multumesc pentru raspunsuri!
La casa de pensii, dupa cate stiu, trebuie sa depunem un formular insotit de copia certificatului de deces, copia dupa cuponul de pensie (nici unul din aceste acte nu le avem si cu siguranta nici nu le vom primi din partea familiei tatalui)
Ii pot constrange cumva sa dea aceste acte copiilor, pentru ca practic ii priveaza de un drept al lor, sau trebuie sa merg tot pe rute ocolitoare?
Pensie de mostenitor
elenna9
Buna ziua, eu am un copil provenit dintr-o relatie anterioara. Tatal copilului a murit recent, Dumnezeu sa-l odihneasca. In timpul vietii, el nu a contribuit ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
dia_claudia87
tatal meu a decedat de 1 luna, parintii mei sunt divortati de cand aveam eu varsta de 2 ani. nu am mai tinut legatura. acum am 23 de ani si sunt studenta. as ... (vezi toată discuția)