avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, custodie comuna minor, bunica nu ma lasa sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, custodie comuna minor, bunica nu ma lasa sa ies cu el din curte...

Salutare!
Ma aflu intr-o situatie similara multor tati, probabil, si anume:
In urma divortului amiabil de sotia mea, am stabilit ca.. custodia comuna asupra minorului de 4 ani ar fi cea mai buna solutie pt copil, si ca noi ne vom intelege. Eu platesc pensia alimentara.

Mama este insa plecata in strainatate de 3 ani, fusesem si eu un an, iar pe durata plecarii ei am convenit ca copilul va sta cu bunica (mama sotiei). Domiciliul stabilit prin acte este acelasi pt copil, mama si bunica.

Eu am petrecut timp zilnic cu copilul, mergeam la el si de 2 ori pe zi, minus anul in care am fost plecat, dar si atunci veneam zilnic timp de 2 saptamani la fiecare 3 luni, ne intelegem bine si ne iubim mult.

Recent s-au mutat la casa, si mai nou, nu sunt lasat sa ies cu copilul din curte.. de exemplu sa mergem in parc sa ne dam cu bicicleta sau pe tobogan etc, fiind 'obligat' sa interactionez cu fiul meu doar in acel mediu, inchis sa zicem.

Care ar fi cele mai ok metode de a ne bucura de mai multa libertate? Ca nu vreau sa ma cert cu nimeni, mai ales ca fiul meu ar fi mereu de fata? Mama l-ar lasa sa vina cu mine, vrea si el, dar ma lovesc de bunica in grija careia este si nu stiu ce sa fac, a devenit prea posesiva, cred.

Va multumesc!


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
When a scris:

sa se inteleaga cu bunica, comunicand si cu mama, sau sa se adreseze instantei. Acesta a fost primul meu sfat. In rest v-am raspuns dvs.

De ce ar trebui tatal sa se inteleaga cu mama,cu bunica, cu capra,cu vecinul cand legea e lege si dreptul lui e dreptul lui?
Repet ca repetitia e mama invataturii, indiferent de ce hartii au facut parintii la plecarea din tara, ei nu sunt decazuti din drepturi si nici bunica nu este peste ei sau peste copil.
Doamna bunica, laudabil ca si-a asumat cresterea unui copil, insa cand a fost de accord cu acest aspect, a preluat copilul cu nevoile si drepturile lui. Ca nu e ok ca pentru faptul ca ii da de mancare sa il restrictioneze sa iasa cu tatal lui pana la inghetata. Sa se ocupe cum trebuie de copil inseamna sa respecte demnitatea acestuia si drepturile lui firesti.
Sau din nou va intreb, de ce sa se adreseze tatal instantei? Ca sa mai hraneasca niste avocati pusi pe capatuiala? Ca doar pantoful se potriveste.
De ce daca un parinte nu isi poate lua copilul, trebuie sa deschida actiune in instanta si sa astepte2,3,5 luni sa il vada? Ca ne place sa taraganam lucrurile?
De ce sa nu pot ca tata sa apelez la politie sa imi iau copilul? Ca ar face asemenea situatii mai putin repetabile si ca ar lua niste painica de la gura cuiva?
Binele copilului nu ar fi tocmai,ca asemenea situatii sa fie rezolvate cat mai repede?

Dar e mai interesant sa mistificati pozitia mea pentru a va zugravi apocalipsa si a ataca orice persona a carei opinie nu e identica cu a dvs! Cata victimizare!

Este binevenita orice parere. Frumusetea dialogului in asta consta, ca suntem oameni diferiti, avem pareri diferite. Insa cand traumatizezi copii ca sa ai ce pune pe masa, asta cam aprinde spiritele.
A scris userul ca i-a luat soacra copilul?

Adevarat, nu a scris ca -a luat soacra copilul, a formulat altfel, a zis ca nu poate sa iasa cu el din curte. Asta oare ce inseamna? E o relatie fireasca?


Cand au decis asta, i-au dat bunicii dreptul si responsabilitatea de a avea grija de copil zi de zi, de-l duce la doctor, de a-l hrani, de a chema Salvarea, daca Doamne fereste se intampla ceva. Dupa ce ii lasati copilul in grija, acum spuneti ca ea n-are niciun drept? pai nu parintii i-au dat toate drepturile?

Va contrazic, bunica nu are toate drepturile asupra copilului, parintii nu au fost decazuti din drepturi. In plus, chiar daca prin absurd sa zicem ca amandoi parintii ar fi fost decazuti din drepturi si bunica le avea pe toate..... omiteti ca de obicei dreptul copilului de a avea relatii firesti cu parintele lui. Cum se face ca iar si iar si iar uitati de asta?

A avea telefon sau a vorbi la telefon cu tatal nu e acelasi lucru.

Normal ca nu este, nu poti vorbi la un telefon pe care nu il ai.


Totul vine in aceasta viata la un pret, sper ca ati descoperit si dvs asta.

Din fericire da, am descoperit. iar asta m-a facut sa apreciez mai mult ceea ce am si sa fiu multumit cu ceea ce am. In plus, am observant din experienta mea de viata ca intotdeauna roata se intoarce. Iar copilul de care iti bati joc din geloze sauimbecilitate emotionala, ajunge peste ani de zile sa te trateze si el tot asa....sau nepoata....

Nu se poate si ca parintii sa dispara cu anii din viata copilului si sa aiba o relatie fireasca cu acesta si culmea, sa acuze persoana in grija careia au lasat copilul, de lipsa acestei relatii.

Recititi va rog, userul a lipsit un singur an, de atunci e langa copil. Dumneavoastra sfatuiti parintele present langa copil sa ceara voie celui plecat ani de zile #-o





La ce bani se iau de avocati la astfel de procese mie imi pare o pomana data de avocat...si nicidecum o capatuiala.
Lasand la o parte acest aspect se poate spune ca legea e destul de aiurea.

Nu se poate porni o executare silita decat impotriva unei parti din proces.
Ar fi trebuit ca legea sa prevada i mod expres ca se poate lua minorul de la orice alta persoana care nu este parinte.

Problema porneste de acolo unde folosirea fortei este interzisa.

Deci, fara hotarare judecatoreasca impotriva persoanei la care se afla minorul nu se poate lua prin executare silita.
E complicata situatia sub aspect juridic.

Daca se prevad anumite situatii de fapt se poate face in asa fel incat sa se evite astfel de probleme.
In astfel de cazuri insa evident ca, un astfel de proces fiind atipic si mult mai complicat va fi mai scump.
Dar de fel sunt ieftine procesele fara combinatii multiple facute de avocati.
In Romania nu prea se mai plateste gandirea...ci vorbirea...
Gandirea profunda nu se plateste ci gandirea simpla...care genereaza vorbirea...simpla...ca sa nu creez confuzie...
Vai doamna PS......mai ca mi-am sters o lacrima.
Ce frumos ati grait, aproape m-ati fi convins ca exista putina logica si decenta in cuvintele dumneavoastra. Va aplaud.
As zice sa renuntam de tot la politie, sa ne bazam pe dialog, sa fim o gramada de oameni care spun hotului care iti ia masina ca esti foarte trist si indignat de ceea ce ti se intampla.
Ar fi interesant de vazut ce ati prefera daca un hot va sparge casa si auziti pasi pe scara in miezul noptii, ca politia sa aiba un dialog si sa il roage sa ia mainile din gatul dumneavoastra, ca poate va doare, sau sa intervina si sa anihileze infractorul?

Dialogul are o foarte mare putere, insa sunt momente sau ocazii in care are limitarile lui. Iar asta e unul dintre ele. Eu tata, nu pot iesi cu copilul din curtea bunicii pentru ca aceasta nu are chef sa ma lase. Nu, nu ar trebui sa fie loc de dialog.
Inteleg sa fie dialog cand e vorba de scoala copilului, activitati extraoptionale, program de vacanta si asa mai departe. Nu insa cand e vorba de drepturi atat de fundamentale, respectiv dreptul de a manca o inghetata cu tatal.... Atunci, singurul dialog care ar trebui sa fie cred ca e cel catre 112.

Domnule avocat, dumneavoastra vorbiti din punctual dumneavoastra de vedere, aveti decenta, aveti posibilitatea sa oferiti clientilor dumneavoastra o parere corecta si profesionala.
Eu ma refer la avocatii care nu sunt asa de tari in a cunoaste, interpreta legea si care isi amagesc clientii in diferite procese. Ca 500 de la unul cu 500 de la celalalt....se aduna. Iar cand foamea e mare......


Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2017
When, utilizator
dle when,
Logica si mai ales coerenta unora le lipseste cu desavarsire. In timp ce tatii trebuie sa mearga cu sapca in mana, cineva zicea sa duca flori mamei, mamicile sunt sfatuite sa atace: adica plangeri, cereri in instanta, chemati politia blabla. Daca tata ar merge cu sapca in mana, ca unii au incercat si asta, iar nu era bine ca ba se victimiza, ba nu era suficient de barbat. Nu am inteles insa cum dna PS citind toate exemplele de pe forum unde sunt tot felul de parinti, nu reuseste sa constientizeze (e in denial cred) ca unii tati sunt chiar ok (nu stiu daca fata de mamici cu pretentii stelare, dar cu siguranta fata de copil).
Ideea e ca pe alienatori nu ai cum sa-i vindeci cu dialog. Pentru ca ei sufera de o boala. Nu zic ca bunica din speta asta ar fi, dar in cazurile evidente de alienare, dialogul s-a dovedit complet inutil.
Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2017
againstPAS, utilizator
Tocmai v-a raspuns un avocat. Bag seama ca nici asa nu pricepeti ca ati suna degeaba la 112. Apai atunci sunati! Ca doar nu va sta nimeni in calea fericirii reprezentata de metode "cu parul". Cereti userului in privat numarul de telefon si datele necesare si sunati. Sunati si in locul lui si in locul dvs si in locul vecinilor. Sunati alternativ cu scrisul pe forum despre suplinirea acordului bunului dvs prieten. Sunati si ziua si noaptea. Mergeti cu userul in batatura bunicii. Fiti fortosi si.....inteligenti.
Logica va e cunoscuta doar ca termen, pare. Logica incorporeaza si discernamantul cand apelez la dialog, cand apelez la politie, tine de puterea de a discerne. Inteleg ca dvs optati pentru solutii general valabile care sa nu oboseasca neuronul. Ori dialoghez, fie si cu hotul, ori apelez mascatii, fie si pentru mamaia din batatura. Spelndid.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti Mario09 Mario09 Buna ziua.am si eu o problema...am un copil in varsta de 7 luni...mama copilului imi interzice sa mai am contact cu el...el fiind la mama lui.pers cu care am ... (vezi toată discuția)
Urgent! nerespectare program vizita minor Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua, Am urmatorul caz si va rog sa ma ajutati cu un sfat. - parinti divortati in urma cu mai bine de un an. - tatal deschide proces pentru relatii ... (vezi toată discuția)
Ascunde copiii si nu ii duce la scoala cornycorny cornycorny Buna seara, sunt in divorț cu sotia, aceasta a părăsit locuința comuna împreună cu fiica invatata de avocat, deoarece se manifestă violent, eu am depus ... (vezi toată discuția)