legalpro a scris:
Un individ preia partile sociale ale unui SRL cu asociat unic. Devine la randul lui asociat unic si administrator. Din nestiinta nu verifica firma la banca si afla dupa ce-i ies actele ca firma este in Biroul de Credite pt incidenta de plata, au fost refuzate mai multe bilete la ordin in primavara acestui an. Ce face individul daca are de primit prin banca o suma mare de bani, ca urmare a efectuarii unui act de comert? Este posibil ca biletele la ordin sa fie achitate din banii acestia? El are de platit un furnizor de la care a luat marfa pe care a revandut-o. E posibil sa ramana fara bani? Fostul administrator i-a spus ca nu este nici o problema, dar a ascuns faptul ca a emis acele bilete neacoperite.
Buna ziua,
Speta trebuie analizata, fara a se da ad hoc raspunsuri "la plesneala"..
In primul rand trebuie analizate clauzele contractului prin care s-au preluat partile sociale ale SRL.
Din aceste clauze poate rezulta, eventual, solutia la intrebarile Dvs.
Pe de alta parte, daca fostul administrator, la vanzarea partilor sociale, a ascuns (cu buna stiinta sau nu) starea contabila a firmei, el poate fi acuzat de
dol in tranzactie si chiar inselaciune (215 CP).
DOL
Viciu de consimtamant, constand in in inducerea in eroare de catre o persoana a unei alte persoane, prin folosirea unor mijloace viclene, pentru a o determina sa incheie un act juridic, la care altfel aceasta nu ar fi consimtit, dol principal, ori ar fi consimtit in conditii mai putin oneroase, dol incident.
Intrucat dolul direct este determinant pentru insasi incheierea actului juridic, el constituie o cauza de nulitate; dolul indirect nu conduce la anularea actului, ci justifica numai introducerea unei cereri in daune.
In toate cazurile, actul incheiat ca urmare a dolului nu este nul de drept ci da loc numai la o actiune in anulare.
Fapta unei persoane de a folosi mijloace viclene in raport cu o alta persoana
poate constitui, in conditiile legii penale, infractiunea de inselaciune.