avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tot fond redresare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tot fond redresare

Pe scurt, Cex al Asociatiei de Proprietari a decis constituirea unui "fond de redresare" in vederea stingerii unui debit catre o firma de administrare care a obtinut o decizie favorabila intr-un proces " ordonanta de plata" prin plata lunara a unei sume pe fiecare apartament.
In ce masura este legala reportarea sumelor pretinse pentru acel fond ca restante cote intretinere ?.
Acel fond este mentionat distinct pe factura de intretinere
Daca cota pentru acest fond de redresare a fost inclusa pe lista de intretinere, ea trebuia platita ca si cota curenta.
Daca nu a fost platita, evident ca intra in restante.

Este legal si corect sa fie considerata ca orice suma ceruta pe lista.
Multumesc pt raspuns dar si fondul de rulment este inclus pr lista de intretinere si totusi..
In alta ordine de idei beneficiarul sumelor colectate drept fond redresare nu percepe penalitati de intarziere ,insa includerea acestuia pe listere de intretinere si neplata la termen atrage penalitati care raman in contul asociatiei, deci profit?
Atunci ceva nu este corect..
Legea 230/2007 permite asociatiilor sa-si constituie un sistem de penalizare, indiferent daca furnizorii sau prestatorii aplica penalizari.
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa
.
Prin statut sau ROI asociatia poate penaliza sau nu unele categorii de restante.

Pe de alta parte e de discutat din ce cauza s-a ajuns la proces si, deci, la prejudiciu de platit acelei firme.
Pentru ca e de discutat daca proprietarii au vreo vina in nasterea acestui prejudiciu prin vreo hotarare luata in AG, si deci sa-l plateasca, sau este o decizie a comitetului executiv, a presedintelui, fara a fi intrebati proprietarii.
La aceasta situatie s-a ajuns in felul urmator : printr-o suveica ,datoriile prescrise ale unor locatari ( parte dintre ei fac parte din Cex si chiar presedintele asociatiei) au fost transformate in datorii catre o firma de administrare care doi ani de zile (2012-2014) ar fi prestat servicii fara a incasa contravaloarea acestora. Bineinteles actiune in instanta , administatia depune intampinarea cu intarziere apoi cerere in anulare ,administratia se face ca se impiedica si iata-ne buni de plata . Si doar pentru 305 000 lei ( NOI) .
Bineinteles ca intre timp s-au acumulat noi restante pentru a caror recuperare Presedintele asociatiei nu a luat nici o masura , ca doar are si el restante.
Practic din 5 membrii CEx 3 au datorii cumulate de aprox 100.000 lei care din fericire inca nu s-au prescris dar au tot timpul din lume.
Este vorba de un cartier din Nord unde nu ai crede ca s-a format o adevarata serparie .
Va rog sa ma credeti ca nu inteleg nimic din ce ati scris, doar ca o firma a lucrat fara a fi platita timp de 2 ani de zile.
E posibil asa ceva?

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment -asociatia de locatari Gabriela Tanase Gabriela Tanase Firma la care lucrez este proprietara unui apartament intr-un imobil in care nu exista asociatie de proprietari ci doar Asociatie de locatari. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)