avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post in concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post in concediul de maternitate

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca este posibil ca in perioada in care sotia se aflain concediu de maternitate postul sau sa fie desfiintat?
Daca da, va rog sa imi spuneti cum va fi reincadrata la intoarcerea la serviciu.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrutzaaa99 , utilizator 21:53, 21 Octombrie 2009
Postul poate fi desfiintat, insa cat timp este in CCC, salariata nu poate fi concediata.
Daca la data cererii de revenire din CCC, postul ei nu mai exista atunci, daca nu i se ofera alt post pe care sa-l accepte, va putea fi concediata in baza art 65 codul muncii, cu drept de a primi somaj.
Dupa ce va primi decziia de concediere, daca credeti ca postul ei de fapt nu a fist desfiintat in mod efectiv si real, cum cere codul muncii, atunci veti putea ataca decizia in instanta.
codul muncii: Art. 65. - (1) ...
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
Buna ziua,
Si eu am aceiasi problema. Am iesit din CIC si postul este desfiintat. Alt post nu au sa-mi ofere, imi puteti spune care sunt drepturile mele in aceasta situatie?
Va veti prezenta la servici, probabil vi se va aduce la cunostinta ca veti fi concediata, aveti dreptul la un preaviz de 20 zile lucratoare in care puteti sa va duceti cate 4 ore la servici, o compensatie de cel putin un salariu lunar.
aveti dreptul la somaj
titiana a scris:

Va veti prezenta la servici, probabil vi se va aduce la cunostinta ca veti fi concediata, aveti dreptul la un preaviz de 20 zile lucratoare in care puteti sa va duceti cate 4 ore la servici, o compensatie de cel putin un salariu lunar.
aveti dreptul la somaj

Referitor la cele 20 zile de preaviz si compensatia de cel putin un salariu:
-astazi trebuia sa fie prima zi de lucru a sotiei mele dupa CCC de 2 ani
-angajatorul sustine ca sotia mea are CIM si nu se supune CCMN
-el sustine si ca este suficient 2 zile angajata,ca apoi sa fie concediata si trimisa in somaj
-am fost la ITMCLUJ la ghiseul nr 1 se adevereste varianta cu 2 zile iar mai sus cu 3 etaje la birouri,departamentul legislatie,obligativitatea celor 20 zile praviz si un salariu compensator
Am cautat in codul muncii si CCMN dar este foarte greu sa deslusesc ceva clar.uUn raspuns scurt cu articol de lege ar fi extraordinar. :( va multumesc

p.s. daca angajatorul o concediaza cu Art.65 CM (desfintare post) ea pierde dreptul la preaviz 20 zile si salariu ???
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
alexandrugonczi, utilizator
Va redau textele de lege aferente, care trebuiesc respecatate de angajator (obligatoriu)
1. Din codul muncii

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 67. - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Dreptul la preaviz

Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare (20 zile lucratoare in CCMUN si se aplica prevederea cea favorabila).

2. In CCMUN 2007-2010 se prevede:

ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin unsalariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual demunca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Consider ca mai mult de ata nu avem ce sa va informam.

Alte discuții în legătură

Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)