avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,
Va rog sa-mi dati raspunsuri la urmatoarea problema. O persoana casatorita si care detine bunuri imobile dobandite inainte de casatorie poate sa faca testament in favoarea fiului din prima casatorie, astfel incat acesta sa dobandeasca totul? In cazul acesta, sotul suspravietuitor ar avea drepturi asupra acestor bunuri?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Tina_atina , utilizator 18:28, 9 Iulie 2017
Puteti lasa testament fiului dar nu va mosteni "totul" ci doar o parte mai mare decat i s-ar cuveni in mod normal. Si sotul supravietuitor va avea parte dar putin diminuata daca lasati testament.
Multumesc. Stiti cumva care ar fi cotele? Actul de donatie cu anumite clauze (daca sunt posibile intr-un act de donatie) ar fi o solutie mai buna?
Rezerva succesorala e de jumatate din cat ar moșteni pe cale legala. Adică o jumătate din o pătrime, rezerva e deci, de 1/8 din mostenire. În masa succesorala intra toate bunurile proprii și jumătate din bunurile comune. Asa ca dacă aveți grijă să nu încălcați rezerva succesorala a sotului, puteți dona sau lăsa prin testament, imobilul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacată donația unor bunuri proprii făcută copilului dintr-o căsătorie anterioară? Boiceanuca Boiceanuca Am imobile bunuri propii. Am un soţ şi un copil cu soţul meu. Doresc să donez bunurile proprii fiicei mele. Soţul meu sau fiul lui dintr-o căsătorie ... (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
Ce cota parte are copilul sotului supravietuitor? myo myo Buna seara! sunt la a 2 a casatorie, amandoi avand cate un copil din prima casatorie., doar copilul meu locuind cu mine , ca mama. Urmeaza sa facem un credit ... (vezi toată discuția)