avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere cu numele sotului mamei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere cu numele sotului mamei

Buna ziua!
Suntem parintii romani necasatoriti a unui copil nascut in Anglia. La momentul conceperii partenerea mea de viata nu avusese finalizat divortului unei relatii anterioare.
Autoritatile engleze ne'au eliberat un certificat de nastere in care noi suntem specificati parinti. In momentul in care am vrut sa facem transcrierea certificatului in cel romanesc autoritatile ne'au respins pe motiv ca legea romana considera copilul ca fiind in casatorie si deci ar trebui sa poarte numele fostului sot si cer tagada de paternitate.
In acelasi timp mi s'a spus ca o tagada de paternitate nu poate fi realizata fara a detine un certificat de nastere romanesc al copilului pe numele fostului sot; certificat pe care autoritatile au refuzat sa'l emita chiar daca fostul sot ar accepta temporar situatia in vederea posibilitatii de a initia tagada de paternitate .
Acum ne aflam in imposibilitatea de a obtine documentele pt copilul nostru si de a reveni la viata noastra din Anglia.
Poate cineva sa ne indrume ? Toate autoritatile pe care le'am solicitat, au dat din umeri.
Multumesc frumos

Asa este, conform legii romane, copilul nascut din casatorie are ca tata pe sotul mamei. Cu riscul de a ma repeta, o sarcina dureaza 9 luni de zile, timp in care d-na avea timp berechet sa divorteze. Acum, nu va ramane decat sa incercati la autoritatile engleze pentru a va face o rectificare ungenta a actului de nastere in sensul ca la rubrica tatalui sa fie trecut sotul concubinei, dupa care solicitati transcrierea certificatului, sotul face tagada iar dvs. recunoasterea. Altfel, nu faceti nimic. O sa va tot invartiti in cerc. Mergeti cat mai repede la aut. engleze, explicate-le situatia si prezentati certificatul de casatorie al mamei copilului pentru a se face cuvenitele mentiuni. Dupa ce obtineti noul certificat de nastere in care la rubrica tata este trecut sotul mamei, il apostilati si va prezentati la aut. romane de la locul de domiciliu al mamei copilului. Sa ne scrieti. Cu siguranta mai sunt si altii in situatia dvs. si ar prinde bine sa ne expuneti faptele asa cum se vor desfasura ele la concret. Asteptam cu interes.
Stimate Domn,
Divortul a fost finalizat inainte de nasterea copilului (in luna 2 a sarcinii) . Am inteles de la ofiterul de stare civila ca statul roman considera copilul ca fiind a sotului pana la 8 luni de sarcina. De aici si problema!
Statul englez nu va emite un certificat de nastere modificat fara o decizie judecatoreasca Din care sa reiasa ca sotul este tatal biologic !!!
Art. 412 Codul Civil
Timpul legal al concepţiunii
(1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.
[ link extern ]
Sa ne scrieti cum ati rezolvat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil conceput în timpul căsătoriei cu alt bărbat decât soțul. cum pot rezolva cu certificatul de naștere dacă tatăl biologic nu vrea să-l recunoască? Anonim1992 Anonim1992 In urmă cu 4 luni am născut in Anglia,pe certificatul Britanic la tata apare numele tatalui desi copilul poarta numele meu,ajunsă in tară sa-i fac ... (vezi toată discuția)
Numele copilului minor Florentina Maria ioana Florentina Maria ioana Bună ziua, ce nume de familie va purta copilul meu ? Situația este urmatoarea: Am nascut în Danemarca, fiind divorțată de fostul soț ( divorț în dk) ... (vezi toată discuția)
Naștere dupa divort Thatha Thatha Bună ziua! Am divorțat în urma cu câteva luni, iar luna viitoare voi da naștere unui copil, fostul sot fiind tatăl copilului. Trecand mai puțin de ... (vezi toată discuția)