avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire din partea mamei pe care as vrea sa o las ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire din partea mamei pe care as vrea sa o las nepoatei mele.

Buna ziua!

Suntem 2 frați și după ce mama a decedat am primit amândoi ca moștenire o casa și un teren. Fratele meu are o fetita în vârsta de 4 ani și as vrea sa știu dacă exista vreo posibilitate în care as putea sa ii cedez ei partea mea de moștenire. As vrea ca fratele meu sa aibă 50% și fata lui 50%. Știu ca dacă ea ar fi avut 18 ani împliniți, as fi putut sa ii fac un contract de vânzare cumpărare, dar ținând cont ca este minora nu știu ce soluție as avea. Aștept răspunsurile dumneavoastră.

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: GAndrei , utilizator 10:31, 12 Iulie 2017
Acceptaţi moştenirea şi apoi donaţi nepoatei partea dumneavoastră.

Aceasta este cea mai simplă soluţie, dacă nu aveţi şi dumneavoastră urmaşi.
Sunt casatorit si am 2 copii, dar nu ne intereseaza foarte mult acea mostenire si am decis sa i-o lasam nepoatei. Din ce am inteles, donatiile se pot pierde foarte usor in instanta, sau nu este adevarat. Multumesc mult pentru raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Se pierd" numai daca nu mai aveti alte bunuri, iar sotia dvs, tatal sau copiii dvs solicita reductiunea donatiei pentru incalcarea rezervei succesorale.
Altfel, nu e nici o problema.
acest răspuns util
Cei care ar avea posibilitatea şi îndreptăţirea să atace unastfel de act de donaţie sunt copii dumneavoastră, precum şi soţia, în calitate de moştenitori rezervatari.

Dacă apreciaţi că există posibilitatea că după decesul dumneavoastă aceştia să solicite reducţiunea liberalităţii (adică să ceară nepoatei o parte din valoarea bunurilor donate) este mai bine să aşteptaţi până când nepoata va deveni majoră şi apoi să îi vindeţi cota parte din aceste bnuri care vă va fi revenit ca urmare a moştenirii.
acest răspuns util
Contactati un avocat cu privire la catele posibile si riscurile fiecaruia.
NU exista un act mai usor de desfiinitat ca altul, exista acte prost potrivite unei situatii, prost redactate si prost intelese.
Nu este adevarat ca daca era majora ii vindeati... daca era azi majora avea bani sa cumpere? Ca vanzarea fara bani e o donatie deghizata care are prostul obicei de a avea taxe mai mari de platit la incheierea actului si la desfiintarea lui si... cine credeti ca suporta toate astea? De regula donatarul.

Nu conteaza ce nume puneti actului, conteaza care este vointa reala a partilor, ce anume urmariti.
Rugati-l pe fratele dv. sa caute un curator pentru copil si veniti in tara sa faceti actele. Daca vreti sa o gratificati, trebuie doar sa verificati exact valoarea bunurilor si potentiala lor evolutie in timp raportate la valoarea restului bunurilor dv. Vorbiti cu un avocat si verifivati, toti, care sunt riscurile.
Daca ati acceptat si mostenit succesiunea, ca daca nu alta e situatia.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare? maggia87 maggia87 Buna ziua! Numele meu este Maria si am 22 de ani. Am si eu o nelamurire in privinta unei case a bunicilor mei. Bunicii mei au 3 copii. Din pacate bunicul a ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare - cumparare belgico belgico Buna ziua, am si eu o intrebare/caz :) Sunt unicul copil al parintilor mei, care sunt divortati de 6 ani, fara sa faca partaj; sunt student, necasatorit. ... (vezi toată discuția)
Mostenire golanski golanski Mostenesc impreuna cu fratele meu un apartament de la parintii nostri,fratele meu este casatorit,iar acum vrea a isi cumpere o casa,vanzand apartamentul.Eu ... (vezi toată discuția)