avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acordare ajutoare la trecerea in rezerva dupa data de 01 iulie 2017

Buna ziua,

La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiau, în conformitate cu Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, anexa VII, capitolul 2, secțiunea 3, articolul 20 de ajutoare bănești. Plata acestor ajutoare a fost suspendată anual, începand cu anul 2010 pană în prezent. În anul 2017, dreptul a fost suspendat prin OUG 9/2017. Așadar, dreptul la ajutoare este suspendat pană la 31 decembrie 2017.
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 01 iulie 2017, abrogă Legea-cadru 284/2010 , lege care prevedea dreptul la ajutoare la trecerea in rezerva cu drept de pensie. Mai mult, noua lege a salarizării nu mai prevede plata unor astfel de ajutoare.
Aș dori să cer în instanța de contencios administrativ plata acestor ajutoare, având în vedere următoarele:
1. Am fost trecut în rezervă în luna mai 2017. Dreptul la pensie militară de serviciu mi-a fost deschis începând cu 01 iunie 2017, dată la care era în vigoare Legea 284/210;
2. La plângerea prealabilă, pe data de 20 iunie 2017, am primit răspunsul standard... că dreptul este suspendat în anul 2017.
3. Decizia nr. 16 din 8 iunie 2015 a ÎCCJ spune, în esență, ca dreptul la aceste ajutoare nu este abrogat, ci este suspendat anual prin diferite acte normative. În acest sens, unele instanțe au dat ca soluție: „Obligă pe pârât să plătească reclamantului ajutoarele prevăzute de art.20 din Anexa nr.VII din Legea nr.284/2010, la încetarea cauzei de suspendare legală, sumă actualizată la data plăţii efective şi la plata dobânzii legale aferente acestor ajutoare.”
4. Decizia în interesul legii nr. 23/2005 a ÎCCJ, intr-o speță asemănătoare de suspendare succesivă a primei de concediu de care trebuiau să beneficieze magistrații, la data abrogării dreptului respectiv, a stabilit că dreptul a existat și trebuie plătit doar pentru perioada cât a fost în vigoare actul normativ care îl instituia. „Rezultă astfel că dreptul la acţiune pentru valorificarea unui drept afectat de incidenţa unor acte normative de suspendare, amânare sau neaplicare a prevederilor legale care îl consacră, se naşte la data încetării acţiunii acestor acte normative, a căror acţiune nu se prelungeşte dincolo de termenul prevăzut sau de data abrogării actului normativ care prevede dreptul respectiv.”
Având în vedere cele expuse,
a – considerați că sunt șanse de a câștiga în instanță?
b – daca raspunsul este DA, la care instanță trebuie să mă adresez, având în vedere faptul că am trecut în rezervă de la o structură centrală a MApN(Tribunal sau direct la Curtea de Apel)?
c – doresc o eventuală colaborare/consultanta privind redactarea cererii de chemare în judecată și/sau reprezentare în instanță.

Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iipopa , utilizator 11:07, 8 Aprilie 2019
Trecerea in rezerva a fost pe 15.09.2016, cand ajutoarele la trecerea in rezerva erau suspendate. Acum se depun petitii la unitate, prin care se cere iarasi acordarea ajutoarelor.
Motivarea ar fi ca, incepand cu 01.07.2017, a fost abrogata ordonanta de suspendare.
Guvernantii si-au dat seama de gafa, de faptul ca au adus atingere substantei unui drept si prin OUG 90/2017, spun ca in 2018 iarasi sunt suspendate aceste drepturi. Dar incepand cu 01.07.2017, cum erau? Acum unde mai sunt reglementate? Daca in 2018 sunt iarasi suspendate, inseamna ca sunt recunoscute aceste drepturi, totusi, nu?
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
Elena Elena, Consultant resurse umane
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveți perfectă dreptate! Dacă, ar fi cum judecăm noi, dar ei, judecă total diferit! Normal, ar fi cum spuneți dumneavoastră, deoarece o lege poate fi modificată, completată, suspendată, atâta timp cât este în vigoare, conf. așa cum spuneam art. 58 din L24/2000! Numai că, normalul lor, este anormalul nostru și invers! Or, cu toate că aceasta nu mai există, fiind abrogată, dumnealor continuă să de ordonanțe de suspendare a unui drept și după ce acest act normativ, care prevedea dreptul, a fost abrogat! Așadar, ei asta recunosc, drepturile conform Legii 284/2010, deoarece în Legea 153/2017, acestea nu mai sunt prevăzute! Recunosc dar nu le pun în plată cu astfel de OG-uri ce încalcă tote dispozițiile legale cu privire la normele de tehnică legislativă, și elaborarea actelor normative! Acești... legiuitori, asta suspendă! Drepturile conform L284/2010, lege care, de fapt, nu mai există! Așadar, cei ce au ieșit după 01.07.2017, nu mai pot cere drepturile la ajutoare, decât așa cum am mai spus, în baza unui contract, emis înainte de această dată și, care, nu a fost reînnoit cu legea nouă, respectiv L153/2017!
Drepturile nu se prescriu, atata vreme cat au fost ,,suspendate,,!!!!...nu induceti in eroare...

gheorghe3509 a scris:

Îmi place de domnul Cornel Vasile (consilier juridic), care repetă în toate intervențiile OG90/2017! Tipic pentru consilierii juridici! Dar de art 58, 66 și 67 din Legea 24/2000, ați auzit domnule consilier? Dar de Decizia 16/2015 a ÎCCJ? Sau, poate, de Decizia 23 /2005 a ÎCCJ? Nu sunt valabile? Guvernul poate încălca legile din țara asta cât vrea, prin suspendarea unui drept al unei legi abrogate (aduse la zero), asta nu înseamnă că el sau, dumneavoastră, dețineți și adevărul absolut sau că, poate, într-un timp relativ scurt sau lung, nu vor răspunde toți pentru ce fac astăzi... „Mâine” nu e departe!
Trecând peste, doamnă Elena și toți cei ce mai sunteți interesați, problema se pune dacă, atunci când ați depus actele, pentru ieșirea la pensie, s-a făcut și conform Legii 284/2010, sau conform Legii 153/2017! Astfel aveți și răspunsul! Dacă ați înaintat actele înainte de intrarea în vigoare a Legii 153/2017, înseamnă că era valabilă Legea 284/2010, cea care vă dădea dreptul la ajutoare! Dacă, în schimb, ați trimis actele după 01.07.2017, atunci se pare că șansele sunt oarecum minime, dar nu imposibile! Așa cum arătam mai sus, dacă aveți ultimul contract încheiat cu instituția iar, în el, prevede că părțile își vor respecta obligațiile conform reglementărilor în vigoare (cele de la data semnării contractului), atunci, poate cu un avocat bun... se poate!
În schimb, toți cei ieșiți cu Legea 284/2010 valabilă, nu stați și așteptați să vă dea cineva aceste drepturi, fără să le cereți în instanță! Nu uitați, conf. art. 67 din L284/2010 sau art 62 din L153/2017, drepturile neachitate și nereclamate în termen de 3 ani se prescriu! Probabil, pe asta se bazează conducătorii țării și ai instituției... Așa că, depuneți acțiuni, cereți-vă drepturile, cu cât mai multe cheltuieli de judecată! Poate acestea vor fi puse în sarcina ordonatorilor ce au refuzat să ceară bani pentru plata cestor drepturi!
Succes tuturor!

In cazul in care nu am semnat contract cu unintate, in cazul meu cu ISU POMPIERI, ce as putea sa invoc. Am fost transferat in interesul serviciului de la Inspectoratul de Protectie civila - MApN la ISU MAI ca urmare a unificarii celor doua institutii. In MAI numai politistii au contracte incheiate militarii in speta pompierii si jandarmii nu au, de alt fel ca si la MApN cat am activat pana in 2000 nu siu sa fi semnat vreun contract....!? Nu imi aduc aminte, poate cand am terminat Sc. Mil. Nicolae Balcescu de la Sibiu...!?

Decebal58 a scris:

Drepturile nu se prescriu, atata vreme cat au fost ,,suspendate,,!!!!...nu induceti in eroare...

gheorghe3509 a scris:

Îmi place de domnul Cornel Vasile (consilier juridic), care repetă în toate intervențiile OG90/2017! Tipic pentru consilierii juridici! Dar de art 58, 66 și 67 din Legea 24/2000, ați auzit domnule consilier? Dar de Decizia 16/2015 a ÎCCJ? Sau, poate, de Decizia 23 /2005 a ÎCCJ? Nu sunt valabile? Guvernul poate încălca legile din țara asta cât vrea, prin suspendarea unui drept al unei legi abrogate (aduse la zero), asta nu înseamnă că el sau, dumneavoastră, dețineți și adevărul absolut sau că, poate, într-un timp relativ scurt sau lung, nu vor răspunde toți pentru ce fac astăzi... „Mâine” nu e departe!
Trecând peste, doamnă Elena și toți cei ce mai sunteți interesați, problema se pune dacă, atunci când ați depus actele, pentru ieșirea la pensie, s-a făcut și conform Legii 284/2010, sau conform Legii 153/2017! Astfel aveți și răspunsul! Dacă ați înaintat actele înainte de intrarea în vigoare a Legii 153/2017, înseamnă că era valabilă Legea 284/2010, cea care vă dădea dreptul la ajutoare! Dacă, în schimb, ați trimis actele după 01.07.2017, atunci se pare că șansele sunt oarecum minime, dar nu imposibile! Așa cum arătam mai sus, dacă aveți ultimul contract încheiat cu instituția iar, în el, prevede că părțile își vor respecta obligațiile conform reglementărilor în vigoare (cele de la data semnării contractului), atunci, poate cu un avocat bun... se poate!
În schimb, toți cei ieșiți cu Legea 284/2010 valabilă, nu stați și așteptați să vă dea cineva aceste drepturi, fără să le cereți în instanță! Nu uitați, conf. art. 67 din L284/2010 sau art 62 din L153/2017, drepturile neachitate și nereclamate în termen de 3 ani se prescriu! Probabil, pe asta se bazează conducătorii țării și ai instituției... Așa că, depuneți acțiuni, cereți-vă drepturile, cu cât mai multe cheltuieli de judecată! Poate acestea vor fi puse în sarcina ordonatorilor ce au refuzat să ceară bani pentru plata cestor drepturi!
Succes tuturor!

Domnule „Decebal58”, aveți perfectă dreptate!

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata pentru acordare ajutoare la pensie ContSters120353 ContSters120353 Buna ziua. Sunt pensionar militar de la 1 mai 2016, am iesit la limita de varsta. In martie 2017 odata cu raportul prin care solicitam trecerea in ... (vezi toată discuția)
Abrogare lege Decebal58 Decebal58 Legea(pensiilor) 284/2010, a fost abrogata. ,,Ajutoarele,, prevazute in aceasta lege, odata cu ,,iesirea,, la pensie, sunt si ele abrogate? Cu multumiri ... (vezi toată discuția)
E suspendat art. 20 din anexa 7 din legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice ? Pilu Pilu Buna seara (dimineata). As avea rugamintea, daca poate cineva sa-mi spuna, in momentul de fata e suspendat articolul 20 (din Alexa 7) din Legea 284/2010 ... (vezi toată discuția)