La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiau, în conformitate cu Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, anexa VII, capitolul 2, secțiunea 3, articolul 20 de ajutoare bănești. Plata acestor ajutoare a fost suspendată anual, începand cu anul 2010 pană în prezent. În anul 2017, dreptul a fost suspendat prin OUG 9/2017. Așadar, dreptul la ajutoare este suspendat pană la 31 decembrie 2017.
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 01 iulie 2017, abrogă Legea-cadru 284/2010 , lege care prevedea dreptul la ajutoare la trecerea in rezerva cu drept de pensie. Mai mult, noua lege a salarizării nu mai prevede plata unor astfel de ajutoare.
Aș dori să cer în instanța de contencios administrativ plata acestor ajutoare, având în vedere următoarele:
1. Am fost trecut în rezervă în luna mai 2017. Dreptul la pensie militară de serviciu mi-a fost deschis începând cu 01 iunie 2017, dată la care era în vigoare Legea 284/210;
2. La plângerea prealabilă, pe data de 20 iunie 2017, am primit răspunsul standard... că dreptul este suspendat în anul 2017.
3. Decizia nr. 16 din 8 iunie 2015 a ÎCCJ spune, în esență, ca dreptul la aceste ajutoare nu este abrogat, ci este suspendat anual prin diferite acte normative. În acest sens, unele instanțe au dat ca soluție: „Obligă pe pârât să plătească reclamantului ajutoarele prevăzute de art.20 din Anexa nr.VII din Legea nr.284/2010, la încetarea cauzei de suspendare legală, sumă actualizată la data plăţii efective şi la plata dobânzii legale aferente acestor ajutoare.”
4. Decizia în interesul legii nr. 23/2005 a ÎCCJ, intr-o speță asemănătoare de suspendare succesivă a primei de concediu de care trebuiau să beneficieze magistrații, la data abrogării dreptului respectiv, a stabilit că dreptul a existat și trebuie plătit doar pentru perioada cât a fost în vigoare actul normativ care îl instituia. „Rezultă astfel că dreptul la acţiune pentru valorificarea unui drept afectat de incidenţa unor acte normative de suspendare, amânare sau neaplicare a prevederilor legale care îl consacră, se naşte la data încetării acţiunii acestor acte normative, a căror acţiune nu se prelungeşte dincolo de termenul prevăzut sau de data abrogării actului normativ care prevede dreptul respectiv.”
Având în vedere cele expuse,
a – considerați că sunt șanse de a câștiga în instanță?
b – daca raspunsul este DA, la care instanță trebuie să mă adresez, având în vedere faptul că am trecut în rezervă de la o structură centrală a MApN(Tribunal sau direct la Curtea de Apel)?
c – doresc o eventuală colaborare/consultanta privind redactarea cererii de chemare în judecată și/sau reprezentare în instanță.
gheorghe3509
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu ne luăm, încă, adio... Așa cum spunea Decebal58, atâta timp cât există o suspendare legală, dreptul nu se pierde, pentru perioada cât a fost în vigoare L284/2010! Nu știi niciodată, însă, ce legi vor mai da... Sau, pot prelungi aceste termene la infinit... Totuși, dacă se vor da, cândva, nu cred că vor fi și actualizate cu inflația anilor ce au trecut, sau cu dobânda (măcar) legală... Ceea ce înseamnă că, sumele primite în viitor, la cum avansează inflația în ultimul timp... vor putea să acopere costul unor medicamente din viitor! Ce vreau totuși să aduc în discuție, având un proces pe rol la Curtea de Apel, aceasta a anulat hotărârea pe motiv că există Decizia 5/2018 a ÎCCJ, care precizează că, „acțiunile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare introduse în perioada de suspendare sunt prematur formulate”, așteptându-se motivarea acestei decizii! Așadar ÎCCJ spune că cei care avem acțiuni depuse în perioada de suspendare, cerem aceste drepturi prea devreme! Totuși, decizia privește doar alin (1) din art. 20, cap.2, anexa VII, din Legea 284/2010, nu și alin (2)! Mai mult, decizia s-a dat cu privire la hotărârile date în timp de diferitele instanțe, dar nu se pronunță cu privire la termenul de suspendare și după ce actul normativ ce prevedea aceste ajutoare a fost abrogat! Ce înțeleg eu: prin această decizie se mai amână acordarea acestor drepturi dar, inevitabilul nu ar mai trebui să dureze mult! ÎCCJ, s-a pronunțat prin Decizia 23/2005, că ar fi de neconceput și inadmisibil ca suspendarea aplicării unui text de lege să fie valabil și după abrogarea legii! Chiar dacă decizia vizează interpretarea unitară a altor prevederi legale, respectiv primele de vacanță a magistraților, în cuprinsul ei a fost de asemenea analizată posibilitatea ca, o normă care suspendă aplicarea unei dispoziții legale să mai rămână în vigoare și după abrogarea normei legale pe care o suspendă! Acum, vom vedea și măsura cu care stimabilii judecători vor judeca și, ce soluții vor da... Mă grăbesc, nu mai pot scrie acum, dar... ce să mai zic succes tuturor!
Între timp, a sosit și „motivarea” Deciziei 5/2018 a ÎCCJ. Cum era de așteptat, instanțele pun în aplicare „orbește” această decizie, soluțiile acțiunilor aflate pe rol, fiind de „prematuritate”, chiar dacă, această suspendare, încalcă Constituția și, așa cum am mai spus, o altă decizie a aceleiași ÎCCJ (23/2005)! Vorbim de o suspendare pe o lege abrogată! Acum, ne-a mai rămas să invocăm „excepția de neconstituționalitate” a art. 11 din OG 90/2017, iar ÎCCJ să se pronunțe pe această excepție! Dacă vor fi corecți, vor da aceeași soluție, ca și în cazul magistraților, în Decizia 23/2005, dacă nu... vom aștepta să înceteze OG-urile de suspendare sau, vom muri cu speranța că, „avem de primit”...
Abrogare lege
Decebal58
Legea(pensiilor) 284/2010, a fost abrogata.
,,Ajutoarele,, prevazute in aceasta lege, odata cu ,,iesirea,, la pensie, sunt si ele abrogate?
Cu multumiri ... (vezi toată discuția)