avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional pregatire profesionala abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional pregatire profesionala abuziv

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: pentru a practica meseria pentru care am fost angajata acum 4 ani am avut nevoie de o atestare profesionala. Pentru aceasta am urmat un curs, platit de companie, insa inainte am semnat un act aditional prin care ma obligam sa nu plec din companie un an de zile (pentru oricve curs/training/calificare platita de firma). In actul aditional se mentiona ca, in cazul unei demisii, voi fi nevoita sa platesc de 3 ori suma aferenta cheltuielilor suportate. Prima intrebare: acest "de trei ori" poate sa fie clauza abuziva? Daca da, ce se intampla cu actul aditional?
Ulterior, cu 3 ani in urma am inceput o calificare internationala. Cheltuielile au fost suportate in mare parte de catre companie. Aceasta calificare presupune 3 examene, am dat trei din ele, pentru ultimul nu am primit inca rezultatul. Nu voi primi diploma decat daca iau si ultimul examen si indeplinesc anumite conditii, nu exista recunoasteri partiale in cazul acestei certificari. De la primele doua examene absolvite a trecut acel an prevazut in contract. Aici nu stiu cum se interpreteaza: vorbim de 3 cursuri separate, trebuind sa treaca 1 an de la fiecare pana imi pot da demisia? De la examen efectiv sau de la primirea reezultatului? Sau, varianta 2, e un singur curs, trei nivele, caz in care ma aflu in timpul cursului si as dori sa plec din companie. Ma puteti ajuta cu un sfat va rog?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:52, 13 Iulie 2017
BAMO a scris:

.... Prima intrebare: acest "de trei ori" poate sa fie clauza abuziva? Daca da, ce se intampla cu actul aditional? ...

In raport cu art.198 alin.3 C.mun. este o clauza abuziva : (3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

.... Aici nu stiu cum se interpreteaza: vorbim de 3 cursuri separate, trebuind sa treaca 1 an de la fiecare pana imi pot da demisia? De la examen efectiv sau de la primirea reezultatului? Sau, varianta 2, e un singur curs, trei nivele, caz in care ma aflu in timpul cursului si as dori sa plec din companie. Ma puteti ajuta cu un sfat va rog?

Anul incepe sa curga de la data absolvirii cursului si nu de la data primirii rezultatului.
Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
@BAMO
Clauza conform careia aveti obligatia de a suporta "de 3 ori" contravaloarea chelt generate de efectuarea cursului e o clauza penala, conf Cod Civ, clauza care nu se admite in legislatia muncii. Practic angajatorul isi stabileste el singur cuantumul despagubirilor in cazul nerespectarii actului aditional de formare profesionala. Dvs, in cazul nerespectarii prev actului adit, trebuie sa suportati doar chelt generate de efectuarea cursului, conform art.198 alin.3 CM, asa cum vi s-a precizat mai sus de Freeelis.
In situatia in care angajatorul va solicita acea suma, nu o platiti si asteptai sa va actioneze in instanta, unde veti prezenta argumentele dvs si prev legii.
In ce priveste cea de-a doua situatie, daca nu ati absolvit inca, atunci nu aveti obligatia de a respecta acea perioada de timp, insa, in functie de ceea ce prevede actul adit, cred ca va trebui sa restituiti cheltuielile generate de curs pana in acest moment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Un curs de calificare m-a dus la blocarea salariilor razvanpirvu razvanpirvu Am fost angajat la o companie de constructii 3 ani. La un an dupa angajare, am fost trimis la un curs de calificare. Cand am absolvit cursul, mi s-a cerut sa ... (vezi toată discuția)