avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate

buna seara,
la cate saptamani pot intra in prenatal?
cum se calculeaza CM- 85% din salariul brut sau net?
CM , inainte de intrarea in prenatal se plateste tot procentual(din net?)
cine plateste prenatalul ;angajatorul sau statul?pot solicita angajatorului sa-mi vireze salariul intr-un cont.
in ce conditii?
ce documente trebuiesc completate si unde trebuiesc depuse.

multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2017
fanica2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 14 Iulie 2017
"daca nu aveti o problema medicala puteti intra in concediu de maternitate cu 84 de zile inainte de nastere, ceea ce inseamna 12 saptamani inainte de nastere. Deci din saptamana 28 puteti (6 luni jumatate) sa va luati concediu de maternitate."
[ link extern ]

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste lunar de catre angajator .

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 -
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator,
cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal 2018 Hurmuzalina Hurmuzalina Buna ziua,am cateva nelamuriri in legatura cu concediu,la cate luni se poate intra in concediu prenatal de drept,eu am acu 6luni,mentionez ca nu am avut ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul medical si indemnizatia pentru mame? popescu mihaela popescu mihaela va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza concedul medical cod indemnizatie 01 din ce venit si apoi indemnizatia pentru mame daca voi fi in concediu medical pana ... (vezi toată discuția)
Calculul pentru concediul de maternitate Hellenas Hellenas Buna ziua, As dori si eu o informatie cu privire la calculul pentru concediul de maternitate. Sunt angajata din aprilie, am ramas insarcinata, urmez sa ... (vezi toată discuția)