avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuita de un vecin
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuita de un vecin

Buna ziua,

De aproximativ 5 luni m-am mutat in locuinta matusii mele care este plecata in strainatate, pentru a avea grija de locuința acesteia.

In cartier locuieste si un barbat care de fiecare data cand are ocazia (cel putin o data pe luna) ma acosteaza.
Desi l-am ignorat sau l-am rugat sa ma lase in pace acesta continua sa ma deranjeze. Chiar daca este aparent inofensiv, ceva din comportamentul acestuia denota ca sufera de probleme psihice (are o privire pierduta, are mereu acelasi discurs si apoi se preface ca si cum ma vede pentru prima data). Imi este teama de o posibila reactie imprevizibila din partea acestuia. Desi nu este niciodată violent, dupa ce il confrunt, ma urmareste de la distanta pana ce ma urc in primul mijoc de transport.

Nu stiu cum sa procedez, la adresa curenta nu am nici un document pana cand matusa va veni in tara, deci nu stiu cum sa justific de ce sunt nevoita sa imi desfasor activitatea in aceast cartier.
De asemenea, va rog sa imi spuneti daca se poate considera hartuire daca acest om nu a fost niciodată violent cu mine, nici macar verbal, si cum as putea demonstra acest lucru.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters434641 , utilizator 12:15, 15 Iulie 2017
Iată cum defineşte codul penal hărţuirea:

"Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă."

Din ceea ce aţi descris dumneavoastră, fapta persoanei respective s-ar cam încadra în definiţia legală.

Problema este cum puteţi dovedi; vă sfătuiesc să uzaţi de telefonul mobil, data viitoare când vă acostează, şi să înregistraţi o discuţie în care îl rugaţi în mod politicos dar ferm să nu vă mai urmărească şi să nu vă mai abordeze.

Totodată puteţi apela la poliţie, unde să explicaţi că persoana respectivă, prin comportamentul ei anormal, vă provoacă o stare permanentă de temere.

Există posibilitatea ca poliţiştii să mai fi avut de-a face cu dumnealui, mai ales dacă, aşa cum pare a reieşi din descrierea D-vs., este o persoană cu probleme psihice.

Nu în ultimul rând, adoptaţi o conduită preventivă: dacă îl depistaţi în apropierea D-vs., faceţi tot posibilul să nu rămâneţi singură, îndreptaţi-vă spre alţi oameni, intraţi într-un magazin etc.
Multumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Harțuirea la locul de munca Cristaldo Cristaldo Ce conditii trebuie intrunite ca sa existe hartuire morala la locul de munca? (vezi toată discuția)
Intimidare in cursul procesului de divort AdrianSA AdrianSA Buna ziua, Ce pot sa fac in situatia in care ma aflu in proces de divort, sotia mi-a depus la parchet doua plangeri penale dintre care una a fost clasata ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)