Iată cum defineşte codul penal hărţuirea:
"Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă."
Din ceea ce aţi descris dumneavoastră, fapta persoanei respective s-ar cam încadra în definiţia legală.
Problema este cum puteţi dovedi; vă sfătuiesc să uzaţi de telefonul mobil, data viitoare când vă acostează, şi să înregistraţi o discuţie în care îl rugaţi în mod politicos dar ferm să nu vă mai urmărească şi să nu vă mai abordeze.
Totodată puteţi apela la poliţie, unde să explicaţi că persoana respectivă, prin comportamentul ei anormal, vă provoacă o stare permanentă de temere.
Există posibilitatea ca poliţiştii să mai fi avut de-a face cu dumnealui, mai ales dacă, aşa cum pare a reieşi din descrierea D-vs., este o persoană cu probleme psihice.
Nu în ultimul rând, adoptaţi o conduită preventivă: dacă îl depistaţi în apropierea D-vs., faceţi tot posibilul să nu rămâneţi singură, îndreptaţi-vă spre alţi oameni, intraţi într-un magazin etc.