avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Revin la pensia sotului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Revin la pensia sotului

Imi cer scuze nu am fost explicita: ESTE VORBA DE OPTIUNEA SOTULUI RAMAS IN VIATA INTRE PENSIA LUI SI PENSIA SOTULUI DECEDAT CARE ESTE MAI MARE.
Multumesc si inca odata va rog sa ma scuzati!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:04, 28 Septembrie 2009
De optat nu poate opta intre propria pensie si pensia sotului decedat, ci poate opta pentru primirea cuantumului cel mai avantajos: propria pensie sau pensia de urmas dupa sotul decedat.

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste conform art. 71, alin. (2) din Legea nr. 19/2000:
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de la sot sau de boala? alexandru andra alexandru andra Am o verisoara care este bolanava. I s-a depistat anul trecut tumoare maligna la san. Este pensionara cu o pensie pentru limita de varsta, in cuantum de 505 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotia supravietuitoare si pensia proprie mmus mmus Buna ziua, Bunicul meu a decedat in mai 2008. La data respectiva era pensionar, beneficiind de pensie la limita de varsta si de pensie CAP, bunica mea fiind ... (vezi toată discuția)
Ce poate obtine mama mea, in urma decesului tatalui meu. Octavia Turbatu Octavia Turbatu Buna ziua, am o problema f. recenta. Saptamana trecuta a decedat tatal meu, in varsta 80 ani. Mama are acceasi varsta. Tata avea pensie 1100ron si 300 pensie ... (vezi toată discuția)