avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Uscatorie inchiriata???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Uscatorie inchiriata???

Buna ziua.
Locuiesc la parter, unde sunt inca 2 apartamente precum si o camera cu destinatie uscatorie. Problema e ca acea camera este folosita de catre o SC in baza unui "contract de inchiriere" din 1996 cu Asociatia de locatari, contract care este incheiat pe termen nelimitat, fara specificarea vreunui pret, cu obligatii in sarcina SC, de plata a chelt comune, intretinere "pe cat posibil" subsolului si de zugravire a casei scarii, o data pe an, "in functie de necesitate".
Se precizeaza in contract ca Asociatia se angajeaza sa lase in posesie exclusiva si sa nu il tulbure, nici in caz de schimbare a Comitetului Asociatiei, avand un tabel cu consimtamantul locatarilor de la nivelul anului 1996.
Nu stiu la momentul actual daca SC se mai bucura de "sustinerea" presedintelui, administratorului, sau Ad. Gen , insa in mod cert respectivul "contract" este anulabil in instanta.
Precizez ca respectiva SC foloseste acel spatiu ca depozitare, nu cred ca e declarat la Registrul Comertului ca punct de lucru, Iar eu nu ma invecinez direct (pereti) cu acest spatiu.
Ideea e ce modalitati am de a actiona in instanta pentru anularea respectivului contract si evacuarea SC, daca nu ma bucur de sprijin din partea staff ului? Sau ce varianta am ca acel spatiu sa revina locatarilor cu destinatia sa originala?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 20:24, 3 Octombrie 2009
Dle mauzer , nu aveti nevoie de 'sustinerea " asa-numitului staff!
Puteti introduce singur actiune in instanta pentru anularea contractului de inchiriere si pentru evacuarea chiriasilor!B-)
Procedura este foarte simpla si aveti sanse foarte mari sa anulati acel contract deoarece dvs , ca si ceilalti proprietari din imobil , aveti drept de coproprietate in indiviziune asupra partilor comune ale imobilului , cum este si cazul acelei uscatorii!In contractul dvs de vanzare cumparare este mentionata cota indiviza din partile comune care este aferenta apartamentului al carui proprietar sunteti! Ca atare , aveti tot dreptul sa solicitati anularea acelui contract obscur de inchiriere!
SUCCES!
=D>
SI in acest moment societatea nu isi indeplineste obligatiile pe care le enumerati dvs. ? Nu plateste cotele de intretinere ?
Sau aveti trebuinta de aest spatiu?
Nu de alta dar ... in ipoteza in care nu veti castiga veti suporta singur consecintele respingerii actiunii.
Spre deosebire de colegul Mihai Grigore .... pe care in genere nu il contrazic .... am ceva rezerve vis a vis de ”usurinta” anularii acestui contract.
Sigur ... este posibil. Nu sunt convins insa ca e atat de simplu.
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Domnii avocati ar trebui sa stie mai bine, imi pare ca cesionarea unui spatiu se poate face pe un termen totusi limitat...49 ani(??), oricum nu cat lumea.
Dar..... daca contractul incheiat in 1996 are atasat de el un tabel cu acordul proprietarilor de la acea vreme si musai al celor cu care se invecineaza problema este mai complicata....
.............................................
@mauzer
Dv. puteti face altceva in situatia de fata, cred eu. Daca aveti sprijinul vecinilor si al locatarilor de pe scara Dv., sa actionati in judecata asociatia de proprietari pentru cesionare abuziva a unui spatiu din proprietatea comuna, amanetand viitorul acestui spatiu fara o conditionare stricta de timp.
Mie aici mi se pare ca nu e in regula.
elga50, moderator
Mi se pare relativ usor de reziliat acel contract intrucat nu indeplineste conditiile necesare de valabilitate cu privire la un termen si un pret determinat, deci nu poate fi catalogat ca fiind de inchiriere.
Iar prin calificarea lui in altceva, aceasta trebuie sa aiba loc in limitele prev. de art 39 din L.230/2007, ceea ce va fi destul de greu de facut.
problema me este cu privire la calitatea pers care poate introduce o asemenea actiune...
Dispunerea de spatiile comune se face cu acordul a jumatate plus 1 dintre proprietari, inclusiv a vecinilor directi. Ideea e daca jumatate plus 1 e de acord, la fel si vecinii directi, eu fiind pe acelasi palier-parter cu spatiul dar neavand perete comun. Trebuie expres si acordul meu, sau doar al celui care se invecineaza perete in perete/etaj???
Si mai am nevoie de vreun ”accept” din partea staff ului?
E mai usor daca sunt de aceeasi parere cu mine si accepta si ei sa introduca actiunea??

P.S. Evident ca, asa cum a precizat, are niste obligatii doar in caz de necesitate, fix cum am precizat, dar nu se mentioneaza cine stabileste daca acele reparatii-renovari sunt necesare. De ex. in ultimii 5 ani a renovat o data casa scarii, insa facuta de mantuiala. Si credeti-ma ca nu sunt rautacios.B-)
mauzer, utilizator
Trebuia si acordul Dv. daca erati acolo in 1996, fiind pe acelasi palier.
Daca vreti cu adevarat sa rezolvati problema, vorbiti mai intai cu staff-ul asociatiei si vedeti ce spun. Acest prim contact, parerea mea, este de informare asupra pozitiei lor fata de aceasta problema.

Daca ei au aceeasi pozitie cu a Dv. propuneti-le sa rezilieze contractul cu acea SC, lucru nu tocmai usor de facut, pentru ca veti ajunge mai mult ca sigur in instanta, depinde si de avocatul pe care il au sau il aveti (asociatia).
.........................
Daca ei nu au aceeasi pozitie cu a Dv. ar fi bine sa strangeti o lista cu semnaturi ale locatarilor de pe scara, cu un text scris in capul tabelului, cum ca cereti rezilierea contractului cu acea SC si il prezentati presedintelui (in dublu exemplar, unul ramane la Dv. semnat, parafat si cu nr. de inregistrare).
Daca raspunsul in scris al asociatiei este negativ, puteti actiona in judecata(impreuna cu semnatarii tabelului) asociatia pentru lipsa de sprijin a unui membru sau grup de membri ai asociatiei in transarea acestui contract.
..........................
Ideea e ca staff-ul asociatiei Dv. ar trebui, daca ar fi de buna credinta fata de ceilalti proprietari, pe care ii reprezinta la urma-urmelor, sa aleaga din doua posibilitati:
- fie sa rezilieze contractul si sa-si asume un proces in instanta cu acea SC,
- fie, cu un nou acord luat de la proprietarii scarii, asa cum v-am spus, sa refaca contractul, cu prevederi clare de cuantum chirie si perioada de timp (de preferat cat mai scurta), fara a lasa posibilitati de interpretare - gen "daca va fi necesar" sau "de cate ori este necesar", expresii care introduc arbitrariul in desfasurarea contractului.
.............
Practic, asa cum ziceti ca arata acum contractul, spatiul respectiv a fost dat pe o cutie de guma de mestecat in contul asociatiei si pe un comision destul de grasut in contul cui l-a semnat din partea asociatiei, ca altfel nu se poate explica.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Achizitionare uscator scara bloc etaj 4 aurel1234 aurel1234 Buna seara. As vrea sa achizitionez uscatorul de pe scara blocului de la etajul 4 unde locuiesc Am inteles ca trebuie sa fie toti locatarii blocului de acord. ... (vezi toată discuția)
Concesionare uscatorie Lochness Lochness Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei ... (vezi toată discuția)
Inchiriere uscatorie parter steldana steldana Locuiesc la parterul unui bloc la care s-a desfiintat asociatia de proprietari acum un an de zile. Spatiul unde asociatia isi desfasura activitatea era o fosta ... (vezi toată discuția)