buna seara. de aprox. un an si sase luni sunt separat de fosta sotie si am deschis actiune de divort . cam tot in acel moment am solicitat si mi s-a aprobat un credit de la banca de 20 mii ron la care fosta sotie este coplatnica. ea a refuzat din start sa achite si ea parte din ratele la banca. acum as dori sa o actionez in instanta pt refuzul de a achita si ea parte din rate, se poate face acest lucru? v-as ruga sa ma ajutati in acest sens , ce posibilitati exista in instanta?
Nu puteţi să vă adresaţi instanţei pentru a o obliga să plătească parte din rate. Ea nu este debitorul dumneavoastră.
Dacă nu doriţi ca banca să vă execute silit, plătiţi întreaga datorie, după care vă puteţi îndrepta împotriva fostei soţii într-o acţiune întemeiată pe dreptul cebitorului solidar care a plătit singur datoria. Sau puteţi încerca pe calea partajului în cadrul acţiunii de divorţ, dacă încă sunteţi căsătoriţi.
Oricum, înainte de a plăti datoria nu vă puteţi îndrepta împotriva ei.
PS
Atenţie la prescripţia extinctivă, care începe să curgă imediat după desfacerea căsătoriei.
actiunea de divort este in curs astept primul termen si as vea sa stiu daca as deschide partajul as putea sa cer instantei impartirea obligatiei de plata a creditului pe langa partajarea celorlalte bunuri comune?
Puteţi cere orice, instanţa vă poate da cîştig de cauză (mai greşesc şi judecătorii), dar asta nu înseamnă că banca va accepta să renunţe la solidaritatea debitorilor ei şi să accepte să-şi dividă creanţa (care, contractual, este una singură şi pe care nicio hotărîre judecătorească nu o poate modifica în acest sens). Prin urmare, chiar dacă obţineţi p hotărîre favorabilă, banca vă va putea urmări pe dumneavoastră pentru întreaga datorie în cazul în care soţia nu va plăti.
daca eu am introdus actiune de reducere pensie intretinere iar instanta de fond mi-a respins actiunea si am introdus apel termenul fiind abia in decembrie din cauza grevei judecatorilor iar fosta sotie in replica a introdus actiune de marirea pensiei de intretinere credeti ca avea acest drept de a deschide actiune pana nu se termina actiunea introdusa de mine sau daca avea dreptul ce ar trebui sa fac in acest caz
Nu exista nici o interdictie.
Sunt doua litigii separate care vor fi solutionate separat.
Nu aveti de facut decat sa va aparati si, in masura in care credeti ca majorarea pensiei nu este indreptatita in raport de veniturile pe care le obtineti sa solicitati respingerea cererii.
Partaj dupa divort
gagione
am divortat de fosta sotie.minora a ramas la mine. hotararea este definitiva si irevocabila.am un apartament ipotecat la banca de doi ani de zile si sunt ... (vezi toată discuția)