avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu evacuarea apei de la unitatea externa a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu evacuarea apei de la unitatea externa a AC-lui vecinului

Buna ziua tuturor!

Ma confrunt cu o problema pe care, sunt convinsa, o au multi dintre proprietarii de apartamente din cauza unor vecini care nu au înțeles ca, intrun condominiu, exista reguli de conviețuire ce trebuie respectate.

Locuiesc la parterul blocului iar vara apa evacuata de la AC-ul vecinului de la etajul 5, amplasat deasupra ferestrelor apartamentelor de la etajele inferioare, se scurge direct pe grilajul și pervazul ferestrei mele.

Toamna și primăvara este și mai rău deoarece toate excrementele pasărilor care se așează pe unitate ajung pe geamul meu X-(

Culmea este ca proprietarul apartamentului cu pricina este chiar Președintele Asociației de proprietari !

Cum îl pot determina pe vecin sa mute unitatea fiindcă de buna voie nu o face ?

Exista vreo lege, norma etc care sa stabilească modul în care trebuie amplasate aceste unități pe pereții exteriori ai blocului ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:17, 25 Iulie 2017
Exista normative speciale pentru autorizarea si instalarea componentelor exterioare ale aparatelor de aer conditionat
Chiar daca este presedinte de asociatie ,daca amiabil nu puteti solutiona,puteti sa il notificati oficial cu obligatia de a asigura scurgerea condensului de la unitatea centrala de asa natura astfel incat sa nu va cauzeze prejudicii-sub sanctiunea obligarii la plata cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Sunt convinsa ca normativele de care vorbeste @ynocentta au fost respectate de mesterii care i-au montat AC-ul vecinului, asa ca ceea ce doriti dv. nu s-ar putea realiza decat din bun-simt.
Or acest bun-simt l-ar costa pe domnul vreo 300-400 lei, insemnand practic o remontare a unitatii. Si am indoieli ca e dispus sa scoata din buzunar atatia bani numai ca sa nu va ude pervazul si grilajul dv.
Daca sunteti dispusa sa mergeti in instanta pentru a-l obliga s-o faca, ar trebui sa platiti niste bani pentru proces si nici sa nu fiti sigura ca ati avea un rezultat pozitiv, ca justitia este imprevizibila.
In plus de asta, chiar daca ati avea o decizie favorabila, chiar daca l-ati obliga cu executorul judecatoresc sa faca ceea ce doriti, chestiune care iarasi v-ar costa niste banuti, si chiar daca l-ati aduce in situatia sa plateasca vreo amenda, va dati seama ce viata ati avea in bloc cu un asemenea vecin?

Va propun sa va rezolvati singura aceasta problema, montandu-va deasupra ferestrei o copertina ingusta care sa va permita un iluminat corespunzator, dar si apararea de stropi si murdaria de la pasari. Aceasta este spalata in timp de ploaie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt sigura ca normativele acelea nu spun sa il montezi sub geamul tau (si deasupra geamurilor celor de sub tine) si nu in propriul balcon, daca nu exista posibilitatea montarii pe tronsonul dintre ferestre (cum e cazul lui), iar faptul ca ar scoate 300lei din buzunar pentru remontare ar trebui sa fie, strict, problema lui daca nu a facut de la inceput ce trebuia.
Dar, are dreptate moderatorul in privinta cheltuielilor ce ar trebui sa le suporte tot cetateanul corect, din cauza unor astfel de specimene care, probabil, pe asta si mizeaza.
Dehhh, traim in Romananica !!
Copertina ar fi o solutie doar sub aspect estetic fiindca disconfortul dat de ”picatura chinezeasca” si de mirosul degajat de strangerea mizeriei dintre 2 rafale de ploaie nu ar disparea si nu ma vad rugandu-ma in fiecare zi la Doamne-Doamne sa mai dea o ploaie !
Insa, ce ma deranjeaza cel mai tare este ca il mai si platesc pe individ #-o pentru ca, in calitatea lui de presedinte de asociatie si presedinte al CE, sa ia masuri conform art 30 si 31 din lg asociatiilor de proprietari impotriva celor care nu executa lucrarile ”de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari” (am citat din lg 230/2007).
Da, sunt constienta ca as da dovada de naivitate daca as crede ca individul s-ar apuca sa-si dea singur sanctiuni...
Si, totusi, oare ce solutii ”practice” or fi gasit ceilalti semeni aflati in situatii similare ?!?:-/
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista si o solutie foarte simpla si care nu costa nimic , trebuie numai sa redirectioneze furtunul acela de scurgere a apei intr-o alta pozitie ca sa nu mai cada direct pe geamul d-voatra . Asta numai daca vecinul e de buna credinta si chiar nu vrea sa va creeze probleme intentionat .

Sunt de acord cu propunerea facuta de catre @Lixandraify, numai ca as completa cu:
Evacuarea condensului de la un dispozitiv AC se face, de obicei printr-un furtun flexibil.
Ei, daca furtunul este f. scurt, sigur ca apa respectiva curge pe pereti, geamuri si altele.
Ca sa nu se mai produca asemenea lucruri, furtunasului respectiv i se poate atasa o bucata de teava pexal, de lungime potrivita care ar duce apa intr- directie convenabila. Proprietarul poate cere ajutorul firmei care a montat AC-ul si poate mesterii respectivi ar putea tine cont pe viitor de aceasta sugestie, la montarea altor AC-uri.
Stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ac-ul meu picura pe copertina vecinului c14h3r c14h3r Buna ziua, Detin un aer conditionat de prin 2008. Toate bune si frumoase pana prin 2013 cand vecinul de la etajul 1 (eu stau la 4) si-a montat o copertina de ... (vezi toată discuția)
Reglementari instalare aer conditionat la blocuri de locuinte alin76us alin76us In cazul in care un vecin a montat aerul conditionat fie deasupra geamului unui apartament aflat la etaj inferior sau deasupra unui balcon deschis si afecteaza ... (vezi toată discuția)
Problema condens de la aerul conditionat radu.s radu.s Problema Condens de la AC Buna ziua, am si eu urmatoarea problema. Eu locuiesc la parter, vecinul de la etajul 5 avand un AC care imi curge sub geamuri ... (vezi toată discuția)