avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Schimbare destinatie imobil
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Schimbare destinatie imobil

Buna ziua!
Intentionez sa deschid o firma de catering doar cu livrari la domiciliul clientului,insa nu stiu daca proprietarul casei pe care vreau sa o inchiriez trebuie sa schimbe destinatia imobilului(din locuinta in alimentatie publica sau in altceva),mentionez faptul ca la adresa respectiva doresc sa obtin toate aprobarile si cerintele tuturor organelor de control pentru punctul de lucru mai sus mentionat.Daca este o lege care impune acest lucru imi puteti spune va rog si care este aceasta?Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 17:41, 24 Iulie 2017
Bună ziua,

Da, există o lege care impune schimbarea destinației locuințelor înainte de a desfășura activități economice. Legea 230/2007 privind privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietar

Art. 42
Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţa iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

Acceptul colocatarilor este cerut și conform unor hotărâri de consiliu local (depinde in ce oraș sunteți)

Succes,

Sunt din Bucuresti.Puteti va rog sa-mi spuneti detaliat care sunt pasii in vederea schimbarii de destinatie al imobilului?Mentionez ca este vorba despre o casa la curte,nivelul constructiei :parter+pod.
Insist foarte tare pentru ca nu stiu cum se procedeaza si as vrea sa stiu exact pasii pe care trebuie sa-i faca proprietarul.Unde trebuie sa se duca,ce acte trebuie sa depuna si cam in cat timp se rezolva?
Va multumesc mult!
Buna ziua,

Schimbarea destinatiei unui imobil se face prin demersuri de natura urbanistica.
Asta inseamna, ca trebuie sa incepeti prin a solicita un Certificat de Urbanism pentru a schimba destinatia imobilului din cea de locuinta in cea de spatiu de alimentatie publica!
In dosar veti avea nevoie, prin altele, de un Extras de CF in termen de valabilitate, de planuri topografice, dar si de un Memoriu intocmit de un arhitect.

Bineinteles, exista si posibilitatea de a schimba destinatia fara a efectua lucrari de construire, caz in care ati putea sa va descurcati si fara memoriul arhitectului, insa din felul in care ati descris situatia nu pare sa fie cazul!..

Daca imobilul se afla intr-o zona protejata, demersul trebuie efectuat la Serviciul de Urbanism al Primarie mun. Bucuresti si nu la Primaria Sectorului respectiv.

Mai gasiti informatii aici: [ link extern ] .

Mai mentionez faptul ca schimbarea destinatiei unui imobil este prevazuta si in Legea 50/ 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
De asemenea, trebuie sa mai aveti in vedere si schimbarea incadrarii in grila de impozitare, care este mai mare pentru un imobil cu destinatia de alimentatie publica, fata de un imobil de locuit!..

Succes!
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
Primoris SRL, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenajare restaurant in spatiu comercial fara acordul vecinilor Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial ([b]destinatie in CF de Spatiu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog ,dacă ma poate ajuta cineva .vreau sa schimb ... giagi giagi Buna ziua! Va rog ,dacă ma poate ajuta cineva .Vreau sa schimb destinație :spațiu comercial in uscătorie așa cum a fost la început .Nu mai reușim sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! vreau sa deschid o frizerie insa intampin o problema ... George Dns George Dns Buna ziua! Vreau sa deschid o frizerie insa intampin o problema la acordul vecinilor. Dumnealor sunt plecati de foarte mult timp din tara si nu le pot lua ... (vezi toată discuția)