avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitionare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitionare apartament

Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin credit, avand jumatate din valoarea ap. (si cealalta jumatate din credit). Nu sunt casatorita, doar intr-o relatie ce ar putea duce la casatorie in viitor.

Prima mea intrebarea este: notarul poate include in contractul de vc (sau in alt act), la cererea mea, o clauza prin care, indiferent de ce s-ar putea intampla in viitor, acest apartament sa ramana al meu (sau al parintilor mei deoarece si ei ma ajuta) si partenerul sa nu emita pretentii? Doar pentru imobil, nu si la ce ar cumpara el (ex. mobila, electrocasnice, daca doreste, bineinteles). La fel si daca el ar participa la plata intretinerii/utilitatilor, ocazional. El are casa, proprietate personala, desi nu locuieste acolo, inca, dar oamenii sunt schimbatori si nu as vrea sa ma trezesc intr-o zi pe drumuri, cum au patit/patesc altii; doresc sa am ceva al meu, fara sa fie "atacat" intr-o zi.

Cum ar trebui sa "sune" acea clauza (sau este cea cu cotele) si ce alte sfaturi imi puteti da in legatura cu achizitionarea apartamentului (la ce trebuie sa fiu atenta cu privire la contractul de vc si cel de credit)?

2. Valoarea apartamentului este in euro, eu doresc sa il platesc in RON. In antecontract se specifica "la cursul BNR de astazi... " adica data semnarii acestuia. Banii primiti de vanzator vor trece din banca mea in contul lui (la alta banca). Cum ma sfatuiti sa procedez astfel incat sa nu pierd prea multi bani la diferenta de curs? Sa depun la banca mea banii in euro (asta insemnand sa schimb din lei in euro banii pe care ii am) sau sa las banca mea sa se ocupe de schimb din lei in euro la momentul transferului de bani in contul aflat la cealalta banca? Am inteles ca in aceasta situatie, banca imi cere aprox. 100-150 de euro.

3. Am semnat un antecontract, o promisiune prin care am rezervat apartamentul, platind o suma modica (platita in lei, stipulata astfel in acest act si in paranteza trecuta in euro) si care se afla la agentie, pana vanzatorul ajunge in localitate. Din pretul apartamentului s-a scazut aceasta "rezervare", restul de asemenea fiind stipulat in promisiune.

4. De la banca mi s-a spus ca nu mai trebuie incheiata o asigurare de viata (pentru credit). Asa este?

5. In ce moment/cand vanzatorul trebuie sa aduca o dovada de la asociatia de proprietari din care sa reiasa ca este la zi cu plata intretinerii, ca nu are restante? In acest moment, vanzatorul are o suma modica drept restanta. Cum procedam si cu fondul de rulment?

6. Termenul pentru plata intregii valori a apartamentului este o luna (cat vanzatorul sta in localitate), stipulat si in acea rezervare, cat ar dura acordarea creditului. Se poate prelungi termenul pentru inca o luna, chiar daca vanzatorul pleaca din tara si ii face agentiei procura sa il reprezinte in continuare?

Daca aveti alte sfaturi, atentionari, sunt bine primite.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria-27 , utilizator 14:52, 26 Iulie 2017
Buna ziua,
1. Puteti incheia un contract prenuptial privind acel apartament.
2. Cel mai bine interesativa la banca care este cea mai avantajoasa forma de transfer si schimb valutar. se pricep cel mai bine.
3. care e intrebarea?
4. Repet, ei sunt cei mai in masura sa va dea raspuns la intrebarile privind actiunile lor.
5. La momentul incheierii contractului de vanzare cumparare vanzatorul trebuie sa dovedeasca ca nu are restante la asociatie. fondul de rulment si-l retrage vechiul proprietar si il depuneti dumneavoastra.
6 Cam scurt termenul; discutati cu vanzatorul acordul de a exista posibilitatea prelungirii cu inca o luna in caz ca nu va este acordat in timp creditul!
Va multumesc pentru raspunsuri. O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza antecontract vc "prima casa" sacredfaith666 sacredfaith666 Buna ziua, sunt pe cale de a incheia un antecontract cu un dezvoltator imobiliar. Mi-au prezentat antecontractul (Promisiunea) in varianta model si nu sunt ... (vezi toată discuția)
Antecontract si avans prima casa Finzi Finzi Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament prin programul Prima Casa. Am primit preaprobarea financiara, juridica, am trecut de evaluare, acum sunt la ... (vezi toată discuția)
Achizitionare prin prima casa apartament ipotecat calinn_g calinn_g Buna seara, Doresc sa achizitionez prin Prima Casa un apartament pe care proprietarul mai are de platit 14000 de euro din creditul ipotecar. Proprietarul ... (vezi toată discuția)