avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inregistrarea unei persoane la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inregistrarea unei persoane la intretinere

Buna ziua! Am nevoie de informatii, pentru ca se pare ca am de dus o lupta grea. Sunt vaduva, cu un copil. Mama vine uneori din alt judet sa ma ajute. Am citit legea referitoare la 15 zile (minim) decisive pentru ca o persoana sa fie trecuta la intretinere. Cu doamna administrator al asociatiei de locatari insa nu se poate intelege (decat vecinul de la parter, care urla efectiv la ea si o face albie de porci, pentru abuzuri repetate, dar eu nu am o asemenea "autoritate" in fata ei). Mama este trecuta permanent la intretinere la asociatia de care apartine, in locuinta personala (aflata la 150 km departare de orasul meu). Mai este nevoie de calcul la milimetru pentru a verifica daca nu cumva s-au depasit fix 15 zile, cu dovezi (acte sau martori ), pentru a fi trecuta la intretinere si in blocul meu? Exista o baza legala pentru a trece sau a nu trece intr-o luna o persoana la intretinere in doua locuri? Exista o lege (in Romania) care mentioneaza explicit ca o persoana nu poate plati de doua ori intretinerea pe o luna, in locuri diferite? Sau trebuie sa ma resemnez, pentru ca traiesc in Romania, unde si impozitul la masina de altfel se plateste de doua ori, de fostul, respectiv de noul proprietar in anul respectiv, pentru aceeasi masina? Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra, pentru a sti ce atitudine pot lua. Anca
Cel mai recent răspuns: Butiuc , utilizator 22:05, 25 Iulie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata ce prevede dispozitia in vigoare
HG nr 1588/2007 Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;

Pentru solutionarea problemei cu care va confruntati ,este de preferat sa contactati reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie care este si presedintele comitetului executiv care decide in temeiul disp art 17 HG nr 1588/2007 luarea in evidenta a locatarilor pentru calculul cotelor lunare de intretinere
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi bine daca mama d-vs. ar putea aduce o adeverinta de unde locuieste ( de acolo de la asociatie ) si astfel sa se dovedeasca faptul ca plateste acolo intretinerea, deci mai mult de jumatate de luna conform legislatiei in vigoare locuieste acolo. Nu poti fi in acelasi timp in 2 locuri diferite.
Multumesc. Din pacate, presedintele de asociatie este cel care vaneaza numarul de persoane la intretinere. Cumva, cu atitudinea lui, ma obliga sa ma uit in curtea vecinului si sa constat ca mai sunt persoane care ar putea ajunge pe lista de intretinere, dar o voce ridicata a stiut sa il puna imediat la punct si lista a ramas neatinsa. Eu... nu prea contez. Nu imi permit sa intreb de ce nu procedeaza la fel si la ap. X. Si nicidecum nu ma pot duce sa ma plang la el impotriva deciziei luate tot de el insusi, dupa ce i s-a adus la cunostinta situatia mea in nenumarate randuri si nu da dovada de bunavointa in a intelege situatia (mai ales ca vizitele mamei sunt aleatorii).
Dar inteleg ca legea nu prevede nimic concret in acest caz. Mi-ar fi trebit un act care sa mentioneze clar: o persoana nu este obligata sa plateasca lunar intretinerea in doua locuri, doar pentru ca oscileaza intre acestea. O luna tot 30 de zile are, tot 15+15, si ar fi fost ideal sa se precizeze undeva ca plata aferenta numarului minim de zile (15), efectuata deja intr-o parte, cu dovada corespunzatoare, nu trebuie repetata, legal, in alta parte, pentru restul de zile ale lunii.
Multumesc, de asemenea, pentru cel de-al doilea raspuns. Am vrut sa prezint adeverinta respectiva, dar pentru presedintele nostru de asociatie nu conteaza. Mi-a spus ca este irelevant, pentru ca banii nu ajung intr-o punga comuna, el neavand nicio legatura cu cealalta asociatie
Aceasta scapare permite abuzuri. Morala: scapa cine are gura mai mare...
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
Butiuc, utilizator

Nu va descurajati...incercati ca mama d-vs. sa obtina acea adeverinta...adeverinta va dovedi oricui ( si in instanta ) ca dansa a locuit la adresa ei de domiciliu minim 15 zile pe luna, unde a platit intretinerea conform legii ( altminteri nu avea sens sa plateasca intretinerea-implicit nu i se emitea o adeverinta in acest sens ). E bine ca in adeverinta sa se specifice ca dansa a locuit cel putin o jumatate de luna ( sau in perioada .... ) si ca a achitat la zi contravaloarea taxelor aferente listelor de intretinere pana in prezent. Nu strica sa aiba si o poza cu lista de intretinere de la dansa de acasa ( unde se va vedea ca figureaza ca numar de persoane ).Daca doamna administrator refuza sa ia in considerare adeverinta respectiva, va puteti adresa instantei ( asta insa inseamna timp, cheltuieli, etc ) . Orice instanta o sa va dea castig de cauza daca va exista o adeverinta a mamei d-vs. de la locul ei de domiciliu asa cum v-am spus.Va puteti eventual folosi ca acte suplimentare si de declaratia de gunoi, unde mama d-vs. figureaza la domiciliul ei ( nu are sens sa stea jumatate de timp-de an la nivelul anului- la d-vs. si sa figureze in declaratie la ea la domiciliu.).Prezentati aceste documente doamnei administrator si vedeti cum evolueaza lucrurile, poate nu veti ajunge in instanta.Succes.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate presedintele dv. are dreptate.
Faptul ca are domiciliul la adresa dumneaei, nu inseamna ca de cate ori va locui in alta parte 16 zile, sa zicem, va face cerere sa fie scutita de niste cheltuieli la acea asociatie.
Nimeni nu sta cu o fisa de pontaj sa monitorizeze numarul de zile petrecute intr-o locuinta sau in cealalta.
Va spun asta si din experienta proprie. Nu cer si nici nu primesc adeverinte din alta asociatie, chiar si pentru motivul ca ar putea fi in relatii de amicitie cu administratorul sau presedintele de acolo care sa-i elibereze adeverinta chiar daca n-ar indeplini conditiile.

Nu va suparati pe mine, dar a monitoriza o persoana cat locuieste este imposibil, iar a avea incredere in ce spune cu atat mai putin. Singura modalitate de a forta lucrurile este ca in cadrul asociatiei sa existe o procedura de declarare a numarului de persoane in scris, pe proprie raspundere. Dar si in acest caz se vor gasi intotdeauna vecini care sa reclame, administrator caruia sa i se para.... ca declaratia ar fi mincinoasa. E o situatie care nu poate fi judecata decat subiectiv.

Ca sa evitati aceasta situatie, spuneti-i mamei dv. sa se scoata de la intretinere de la asociatia dumneaei. Sa vedeti: acel administrator accepta?

Nu exista prevederi legale tocmai pentru ca nu exista mijloace obiective sa se dovedeasca prezenta cuiva mai mult de 15 zile intr-un bloc.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

2 plati la intretinere be_my_666 be_my_666 Bune ziua, am o mare dilema si as avea nevoie de ajutor. Locuiesc intr-o gars , dar imi petrec timpul mai mult la prietenul meu. Acum sefa de administratie din ... (vezi toată discuția)
Este posibil si legal ca o persoana sa plateasca intretinerea in doua locuri? AndreeaFr AndreeaFr buna ziua,de curand m-am casatorit si eu cu sotul meu nu am stabilit unde o sa stam,eu locuind cu bunica pe timp de iarna ,iar el cu parintii.Din luna martie ... (vezi toată discuția)
Abuz presedinte asociatie-introducere persoana intretinere la sesizarea vecinului kat1975 kat1975 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie. Locuiesc doar impreuna cu copilul meu, elev, intr-un apartament ai carui proprietari sunt niste prieteni, in ... (vezi toată discuția)