avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Reziliere de contract cu Romtelecom, in urma decesului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Reziliere de contract cu Romtelecom, in urma decesului

Am luat cunostinta de discutia pe aceeasi tema, aici, pe forum. Si eu ma confrunt cu o situatie similara si am nevoie de o informatie.
Dupa decesul sotului meu, pe 28 februarie 2013, am reziliat in martie toate contractele incheiate de firma lui (o firma de consultanta), in cadrul careia era administrator cu statut de asociat unic. Eu nu eram decat sotia, neavand nicio legatura cu domeniul de activitate al firmei. La Romtelecom m-am trezit insa, in decembrie 2016 (dupa aproape patru ani) cu o situatie neprevazuta: cu o datorie inregistrata la firma de recuperari, de valoarea abonamentului lunar (40 Ron), aferenta ultimei facturi emise in intervalul de 30 de zile de dupa depunerea, de catre mine, sotia defunctului, a cererii de reziliere pentru firma ramasa fara stapan si fara angajati.
Am facut contestatie, am stabilit ca nu pot fi considerate "pasive" pe care sa le mostenesc eu si copilul meu decat datoriile din timpul vietii sotului. Factura emisa in aprilie pentru luna martie, respectiv urmatoarea, in mai pentru luna aprilie etc. nu pot fi considerate pasive, atata timp cat am achitat personal ultima factura inaintea depunerii cererii de reziliere si la data respectiva nu mai erau datorii care sa genereze "pasive" in lunile martie, aprilie etc.
Din decembrie si pana astazi am fost sunata zilnic de firma de recuperari, am vorbit mereu cu un alt agent al ei, fiecare nestiind situatia firmei si negasind la dosar contestatia trimisa in scris, prin e-mail, de catre mine, la doua adrese indicate si la care am solicitat raspuns in scris.
Astazi, dupa ce am explicat din nou situatia, agentul cu care am discutat mi-a cerut sa trimit din nou contestatia, si sa si anunt imediat telefonic ca am expediat acest e-mail. Dar m-a intimidat declaratia lui referitoare la o lege existenta in Romania care pretinde un termen de 30 de zile dupa orice depunere a unei cereri de reziliere, respectiv achitarea a inca unei facturi. Eu sustin ca, in calitate de mostenitor, nu pot sa preiau orice prostie inscrisa in contractul incheiat de sotul meu, ca am dreptul sa contest aceasta ineptie prevazuta in contract: moare titularul de contract, dar contractul nu se reziliaza imediat, ci ramane in vigoare inca 30 de zile pentru mostenitori. Pai cel care a formulat prevederile din contract a presupus din start ca decedatul are mostenitori? Deci pentru mostenitori este ultima factura? In caz ca are, iar in celalalt caz plateste statul?
La un moment dat m-am enervat (sunt sute de apeluri zilnice din decembrie pana astazi) si la telefon am spus sa astepte atunci sa le plateasca mortul factura din martie 2013. Foarte diplomat, agentul a inghitit obraznicia mea si m-a intrebat calm: "Deci refuzati sa achitati factura?" Dupa care a precizat ca oricum nu am nicio sansa in instanta, pentru ca sunt mostenitoarea contractului semnat de sotul meu, intocmit conform legilor din Romania, care impun, tuturor firmelor de prestari servicii, o perioada de 30 de zile de la depunerea cererii de reziliere, perioada care se factureaza legal.
Aceasta declaratie m-a speriat, de aceea doresc sa stiu daca exista o astfel de lege in Romania, care prevede o perioada de 30 de zile de la depunerea cererii de reziliere si care impune mostenitorilor sa achite ultima factura inregistrata la 30 de zile dupa depunerea certificatului de deces si a cererii de reziliere de catre alta persoana decat titularul.
O sa le trimit din nou contestatia mea (are cateva pagini, altfel as fi publicat-o aici, sa se poata folosi si alte persoane de argumentele folosite de mine), insa astept un raspuns din partea dumneavoastra, pentru ca nu as vrea sa fie eu cea care sustine ineptii in legatura cu cele 30 de zile.
Urmarindu-va cu interes, Anca.
Cel mai recent răspuns: Butiuc , utilizator 22:18, 25 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

X-( contractul inceteaza de drept la data decesului abonatului, despre care deces ati anuntat. Bani nu mai datorati pt ca abonamentul se factureaza in avans impreuna cu convorbirile suplimentare pt perioada anterioara.
Dvs nu ati reziliat nmic, nu sunteti parte in contract, dvs ati anuntat decesul titularului !
Nu ii luati in seama, daca va mai deranjeaza, cereti-i numele aluia care va suna si amenintati-l ca ii faceti plangere penala la politie pt hartuire.
Wow, atat de simplu este... Aproape ca nu-mi vine sa cred: ei nu stiu ca ei insisi au perceput plata primei luni in avans? Si atunci ce rost au toate incercarile lor, atata timp cat sunt sortite esecului? Si au mai si apelat la firma de recuperari... Fantastic!

Dar tot nu am aflat daca exista acea lege in Romania, referitoare la prelungirea cu 30 de zile a contractului de la data depunerii solicitarii de reziliere. Este foarte important pentru mine, pentru ca m-a speriat cu asta. Astept cu nerabdare!
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
Butiuc, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna,
Nu dati niciun ban! Ce v-a explicat doamna gi-jane2 este perfec adevarat.
Aceste firme de recuperatori se bazeaza pe necunoasterea legii de catre oameni.
mai mult, au trecut 3 ani, pa ura si la gara s-a prescris orice datorie. Sa fie IUBITI! Nu dati bani!
Am folosit un limbaj mai colocvial ca sa fiu cat mai pe inteles.
Va multumesc. M-a amuzat limbajul si continutul mi-a mers direct la inima.
Nu vreau sa dau niciun ban, de aceea am si redactat acea contestatie de cateva pagini si am opus rezistenta vreme de sapte luni.
Dar a reusit sa ma sperie, invocand o lege care ar putea sa-mi demoleze un intreg esafodaj al rationamentelor mele. A devenit un punct vulnerabil si tare as vrea sa fiu impacata ca nu exista sau, daca exista, sa stiu in ce masura am dreptul sa inaintez o sugestie de reformulare a ei, pentru ca mortul nu se mai intorce dupa 30 de zile sa achite facturi... Altfel, legea este intocmita special pentru a permite firmelor sa incheie contracte pentru mostenitori. Asta este admisibil numai intr-o Romania a ticalosilor. Lucrurile nu pot ramane asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta factura istvan61 istvan61 Buna Parintii mei au fost abonati la o firma de telefonie fixa pana in 2007, anul in care le-a fost taiat linia telefonica de 3 ori si tot de atatea ori a ... (vezi toată discuția)
Ratele unui defunct sunt plãtite de urmași? douasunu douasunu În baza certificatului de deces am reziliat contractul unei rude de gradul II cu o firmă de telefonie, internet, tv. După o lună de zile, pe adresa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in cazul in care titularul unui contract de credit decedeaza? iozefinab iozefinab As dori sa stiu, daca exista posibilitatea rezilierii unui contract de credit (leasing produse de uz casnic), al carui titular a decedat, dar pentru care la ... (vezi toată discuția)