Buna seara
exista o plangere penala impotriva unei persoane si acea persoana este chemata la politie sa dea declaratie. Acea persoana ar vrea sa merg si eu sa dau o declaratie impreuna cu ea, eu-in calitate de martor.Sunt obligata sa merg? ma poate obliga cineva sa merg? Pentru ca eu nu imi mai amintesc datele exacte ale problemei, si nu as vrea sa fiu implicata in aceste probleme dintre aceste 2 societati. Nu as vrea sa ma implic in asa ceva, si nu as vrea sa o declaratie pe care as da-o sa ma implice apoi in procesele dintre ei, pentru ca eu voi pleca din Romania peste putin timp. Ce posibilitati am sa stau departe de aceste probleme?
Aveti posibilitatea sa ii explicati persoanei care are intentia de a va propune,in calitate de martor,exact ce ati aratat mai sus,ca nu va reamintiti ce s-a intamplat sau ca va reamintiti partial faptele, si ca marturia dvs.,nu ii este de prea mare ajutor persoanei respective.
Daca insa,persoana va va propune organului de ancheta sau instantei pe o lista,atunci veti fi citata si sunteti obligata sa"onorati"invitatia de a depune marturie,sub sanctiunea aplicarii unei amenzi judiciare sau a aducerii dvs,cu mandat(insotita de politist sau jandarm),in cazul neprezentarii la data la care ati fost citata.
In situatia citarii dvs. trebuie sa spuneti adevarul in legatura cu problemele cunoscute, sub sanctiunea condamnarii cu inchisoare de la 1 an la 5 ani,pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa .
In situatia in care partea implicata deja in cerectare apreciaza ca detineti informatii utile ,acesta poata sa faca referire la persoana dvs ,poate chiar sa solicite ca si proba audierea dvs,astfel incat intr-un final ve-ti fi obligata sa va prezentati.
Va revine obligatia sa declarati adevarul ,atat pentru lamurirea situatiei ,cat si pentru a nu fi obligata sa suportati consecintele.
Moral,daca aveti cunostiinta despre faptele in cauza ar trebui sa va aduceti aportul,cunoasteti "prietenul la nevoie se cunoaste".
Aveti posibilitatea sa mentionati ca dat fiind timpul scurs de la eveniment,nu mai retineti cu precizie desfasurarea faptelor .
Inaintea ajutarii oricarui prieten trebuie sa primeze adevarul! Daca dvs nu va mai aduceti aminte cu exactitate imprejurarile si evenimentele respective , explicati-i acelei persoane ca nu puteti sa spuneti lucruri despre care nu va amintiti si ca nu doriti sa distorsionati adevarul , neputandu-i fi de folos !
In cazul in care persoana insista si mentioneaza la politie numele dvs , veti fi citat si sunteti obligat sa va prezentati. La politie spuneti doar 2 propozitii: "Nu imi aduc aminte de nimic. Nu cunosc nimic."
SUCCES!
=D>
va multumesc pentru raspunsuri. mai am o intrebare: in cazul in care numele meu va fi mentionat in declaratie si voi fi citata iar eu nu voi fi in tara, ce se intampla?Normal citatia pentru proces nu se inmaneaza personal? Eu voi sta plecata din tara cel putin cativa ani si chiar nu vreau sa am probleme.
Urgent
covadonga
buna ziua.astazi tatal meu a fost cautat acasa de organele de politie slatina cu niste probleme mai vechi.santem din bucuresti.eu fiind fica si fiind draguta ... (vezi toată discuția)