avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond esalonare RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond esalonare RADET

Buna seara,
M.am mutat de o luna, intr.un bloc care are esalonare datorii catre radet. La afisarea listei de intretinere, am pe lista lunii curente si la restante, fond esalonare radet. Este prima luna in care platesc, si la incheierea ctr vanzare-cumparare proprietarul a adus la notariat adeverinta ca nu are datorii catre asociatie.
Intrebarea mea....este legal/corect ca eu, fiind acum mutata, sa platesc datoriile asociatiei din perioada in care nu faceam parte din acest condominiu? Este o suma....aproape dubla intretinerii lunare!!
Multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2017
Joyjoy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Joyjoy , utilizator 14:13, 28 Iulie 2017
Adeverinta este corecta. Nu avea datorii la acel moment. Suma esalonata nu este a proprietarului, ci a asociatiei care a repartizat-o pe apartamente.

Restanta la RADET a fost cauzata probabil de o delapidare a administratorului.
Suma ceruta pe lista este, principial vorbind, un imprumut al proprietarului catre asociatie, astfel incat sa se adune aceasta suma restanta si sa se achite catre RADET.

Probabil ca asociatia a deschis sau va deschide un dosar in instanta impotriva celui care a produs prejudiciul, iar suma delapidata ar trebui, tot principial, recuperata de la acesta si inapoiata proprietarilor care au "cotizat" pe liste esalonat.
Ca nu se va intampla acest lucru, fie ca nu este dat in judecata hotul, fie ca nu are nimic pe numele lui astfel incat sa poata fi executat si recuperata suma, este o alta problema de ordin practic de data aceasta.

Dv. puneti problema ca, nefiind proprietar in acel bloc in trecut, nu aveti de ce sa platiti aceasta datorie. Dar, daca se vor recupera banii, ati avea dreptul sa-i primiti? Da, bineinteles! Atunci va trebui sa-i si platiti.

Pe de alta parte, suma esalonata se adreseaza apartamentelor, ca sa zic asa, adica ea este repartizata pe apartamente, nu pe proprietari - persoane fizice. Vechiul proprietar v-a predat o data cu cheia apartamentului, contorul de curent electric, chiuvetele, tevile, conductele si o suma lunara de platit in contul acestei datorii. Aici trebuie sa va spun ca vechiul proprietar ar fi trebuit sa va spuna despre aceasta esalonare pentru ca trebuia sa stiti ce va asteapta, asa cum v-a prezentat fizic apartamentul. Trebuia sa fiti incunostiintat total ce cumparati - apartamentul si o datorie catre RADET.
Ca n-a facut-o, asta ar fi o clauza de reziliere a contractului de vanzare-cumparare pentru ca nu ati fi fost incunostiintat asupra viciilor acestui apartament.
Deci este o chestiune care se transeaza intre vanzator si cumparator, nu intre cumparator (noul proprietar) si asociatie.
Dar, vin si intreb, atunci cand ati vizitat apartamentul pentru vizionare, nu v-ati aruncat ochii si pe lista de intretinere? Ati fi vazut cu siguranta aceasta suma si l-ati fi intrebat pe proprietar ce reprezinta. El v-ar fi spus si dv. ati fi hotarat daca faceti sau nu faceti achizitia.
Daca n-ati facut-o, viciul nu e chiar ascuns, era la vedere, afisat, deci putin probabil sa puteti rezilia contractul.

Si in sfarsit, daca nu vreti sa va mai complicati cu fapte din trecut, notar, instante de judecata, reziliere de contract etc., aceasta plata esalonata catre RADET va asigura pentru viitor apa calda si caldura. V-o asigura dv., nu fostului proprietar, pentru ca furnizorul conditioneaza livrarea acestor utilitati de plata restantei, pe care, o repet, teoretic ati putea-o recupera intr-un viitor indepartat. Daca posibilitatea este teoretica, atunci exista baza de a se transforma si in concret.


Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2017
elga50, moderator
cand ati cumparat proprietatea, e cu active si pasive; si cu bune si cu rele.
Sfatul de mai sus este la obiect.
Buna,

Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debite fost proprietar cosmin910 cosmin910 Buna ziua! Am cumpart un apartament intr-un bloc cu datorii la radet, perpetuate pe mai multi ani, chiar si dupa debransare. Fostul proprietar a luat de la ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati radet apartament debransat bella99 bella99 Buna seara! Va prezint pe scurt situatia in care ma aflu: locuiesc intr-un imobil de 8 etaje bransat la sistemul de incalzire furnizat de RADET. Din anul ... (vezi toată discuția)
Ascundere informatii imobil burtifer burtifer am cumparat un apartament prin programul prima casa(5 ani nu am voie sa il vand).Proprietarii mi-au aratat apartamentul si atat.La intrebarea daca totul este ... (vezi toată discuția)