avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept pe un bun din masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept pe un bun din masa succesorala

Puteti sa ma ajutati in urmatoarea problema ?

In urma decesului parintilor, a ramas apartamentul - bun al parintilor din timpul casatoriei.
Din pacate nu am reusit sa fac succesiunea, deoarece sora mea s-a opus categoric. De cateva zile, nu mai pot intra in apartament deoarece, a schimbat tot, si nu imi raspunde la telefon/sau cand vin la usa.

Precizez ca apartamentul este pe numele parintilor si succesiunea nu a fost dezbatuta.

Cum asi putea sa intru din nou in apartament si sa o determin ca sa nu mai repete asa ceva ?.

Va multumesc,
Popescu
Totusi, cand legiuitorul pune termen pentru acceptarea succesiunii nu face diferentierea intre rezervatari si alte categorii...
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
DinuX, utilizator
Puteti preciza referintele din lege in care se precizeaza aceste "termene" pentru acceptare a succesiuni , in special pentru rezervatari.

Va multumesc,
tocmai, asta am zis si eu, nu se specifica la rezervatari un alt termen sau scutirea de termen, deci termenul de 1 an este valabil si pentru acestia:

Codul civil:
Art. 1103: Termenul de opţiune succesorală
(1)Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2)Termenul de opţiune curge:
a)de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b)de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c)de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d)de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3)Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.


si mai luati si asta:

Art. 1112: Prezumţia de renunţare
(1)Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1.103.
(2)Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire.


Deci, ce ati facut ca sa acceptati mostenirea?
Credeti-ma, sunt patit. Lucrurile nu sunt niciodata atat de usoare pe cat par.
In principiu nu am facut nimic special. Mentionez ca mi-am aratat interesul verbal de mai multe ori sa se dezbata succesiunea dar, din diverse motive s-a tot amanat.

Articolul selectat de dumneavoastra spune ca :

Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire.


adica, trebuie sa existe o citatie.

Aveti ideie cumva, cine, trebuie sa produca aceasta citatie (sau daca stiti din experienta)?

In cazul meu nu s-a dezbatut succesiunea, si cred ca, avand o relatie normala pana acum cu sora mea, si cred ca o astfel de actiune miseleasca nu ar avea vreo valoare.


Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri socela socela parintii mei sunt decedati tata in anul 2000 si mama in anul 2012 in urma cu 5 ani eu am locuit impreuna cu ea dar dupa citva dicutii aprinse am fost nevoita ... (vezi toată discuția)
Succesiunea este necesara daca ambii parinti sunt decedati Iulia Vasilescu Iulia Vasilescu Buna ziua! As dori sa aflu daca este necesara realizarea sucesiunii la notar in cazul in care ambii parinti sunt decedati si singurul bun mostenit este un ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)