avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suntem 4 coproprietari ai unui teren-as putea construi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suntem 4 coproprietari ai unui teren-as putea construi pe partea mea de teren

Buna ziua.mi-am facut curaj sa cer un sfat ,o solutie .parintii mei au cumparat impreuna cu 3 vecini un teren.in contractul de v-c se specifica ca terenul se vinde la cei 4 in patru parti egale.cand s-a intocmit documentatia cadastrala am inteles ca masuratorile s-au facut dupa bunul plac al unuia dintre vecini si de aici au interveni probleme in ce priveste acordul celorlalti pentru efectuarea dezmembrarii terenului in patru parti.sunt cam 3 ani de cand s-a facut contractul de v-c si nici azi nu s-a facut dezmembrarea pentru ca nu cad de acord vecinii.ce pot face eu sa ies din problema asta pentru ca as vrea sa construiesc pe din terenul care l-am cumparat(1/4 din parcela initiala).
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:23, 30 Septembrie 2009
Spuneti dvs. ca:
ar mi ai fi o problema:in realitate fiecare cumparator detine (ingradit la intelegere cu vanzatorul ) o cu totul alta suprafata decat cea din contract-.
Sincer sa fiu mie nu imi este f. clar ce anume detineti dvs.: suprafata din acte sau o cu totul alta suprafata decat cea din acte?
Sau aveti cumva in vedere ca lotul intreg este de facto impartit in patru parcele stapanite de fiecare iar acum nu va mai intelegeti care din aceste parcele ar trebui sa revina unuia sau altuia?
Nu de alta dar, in ipoteza in care una ati cumparat in acte si alta detineti in fapt ... iesirea din indiviziune nu va ajuta la nimic.
Poate ca ar trebui inainte de toate sa ne lamuriti ce inseamna ”o cu totul alta suprafata decat cea din contract”
DE AICI a pornit de fapt balamucul desi initial toti patru au fost de acord cu aceasta situatie ,contractul s-a facut in 4 parti egale si fiecare ramanea fizic cu ce aveau ingradit de ani de zile.dl care s-a ocupat de cadastru si masuratori le-a spus ca actele finale dupa dezmembrare vor fi pentru suprafata pe care o detin in realitate .e posibil asa ceva desi contractul de vanzare cumparare spune altceva?
Sigur ca este posibil asa ceva. Suprafata totala cumparata de cei patru coproprietari poate fi dezmembrata. Odata dezmembrata fiecare dintre cei patru coproprietari poate decide la iesirea din indiviziune -avand acordul tuturor celorlalti coproprietari care este lotul ce ii revine.
de fapt noi detinem o suprafata mai mare decat cea din contract 12 ari ,terenul avand 32.restul suprafetei ar fi impartita fizic cam asa 7,7,6 ari.in situatia asta cei 3coproprietari nu sunt de acord cu aceasta dezmembrare-vor fiecare cate 8 ari in urma dezmembrarii, desi initial la semnarea contractului toti au fost de acord ca dezmembrarea sa se faca pe suprafetele detinute in realitate.ce nu imi este mie clar -de ce vanzatorul a facut contractul asa-in 4 parti egale- in loc sa fi trecut la fiecare in parte ce suprafata detine si situatia era clara pentru toata lumea.in privinta contractului nu se mai poate face nimic?
din spusele cumparatorilor actul a fost facut "asa ca sa fie facut un act de vanzare cumparare"
ce am putea face?
de fapt noi detinem o suprafata mai mare decat cea din contract 12 ari ,terenul avand 32.restul suprafetei ar fi impartita fizic cam asa 7,7,6 ari.in situatia asta cei 3coproprietari nu sunt de acord cu aceasta dezmembrare-vor fiecare cate 8 ari in urma dezmembrarii, desi initial la semnarea contractului toti au fost de acord ca dezmembrarea sa se faca pe suprafetele detinute in realitate.

Inainte de toate: daca dvs. in acte nu aveti decat 12 ari ... nu veti putea dezmembra decat 12 ari... nu 32.
Nu are nici o relevanta cum v-ati inteles dvs. sa folositi terenul daca nu aveti titlu pe intreaga suprafata de teren.
ce nu imi este mie clar -de ce vanzatorul a facut contractul asa-in 4 parti egale- in loc sa fi trecut la fiecare in parte ce suprafata detine si situatia era clara pentru toata lumea.in privinta contractului nu se mai poate face nimic?

Nu vanzatorul este cel care decide cum vor imparti cotele cumparatorii.
Pe vanzator il intereseaza sa incaseze pretul. Cum anume se distribuie cotele de proprietate decid cumparatorii in raport de cota din pret pe care a platit-o fiecare. Nu le poate impune vanzatorul ce cote sa treaca in act.
Nu din pacate nu puteti sa mai faceti nimic in privinta contractului.
Sigur .. teoretic puteti solicita anularea lui .. dar care ar fi motivul?
ok cred ca incep sa ma luminez.terenul are o suprafata totala de 32 ari din care noi detinem 12 si vecinii cate 7,7,6.mentionez ca si plata s-a facut in functie de suprafata terenului detinuta ,deci noi am platit cota cea mai mare.doi dintre acesti vecini s-au trezit brusc ca vor mai mult teren pe motiv ca in acel contract s-a spus ca fiecaruia ii revine 1/4 din terenul de 32 ari desi au platit mult mai putin si din aceasta cauza nu vor sa cada de acord pentru efectuarea dezmembrarii.Pot cere in instanta iesirea din indiviziune?au vecinii drept sa ceara mai mult teren daca nu au dovada ca au platit mai mult?uff .noi vrem doar sa ne dezmembram de ei sa ne vedem de treburile noastre(vrem sa construim pe acest teren) si ei impiedica acest lucru,.

Alte discuții în legătură

Comasare teren cumparat de la vecin (care nu mai vrea sa plateasca dezmembrarea+iesirea din indiviziune) m1ha1 m1ha1 Buna ziua, Recent am cumparat o proprietate (casa+teren) cu o parte din teren achizitionata de fostii proprietari de la un vecin. La notar mi s-a transmis ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune prin hotarare judecatoreasca LT20 LT20 Buna ziua Avem o hotarare judecatoreasca prin care se dispune o rectificare de suprafata(terenul cumparat era mai mare in realitate decat in acte) precum si ... (vezi toată discuția)
Dreptul la proprietate rodikaconstantin rodikaconstantin buna ziua, detin o proprietate, pe care am achizitionat-o de la parinti. Proprietatea a fost mai mare, dar eu detin jumatate si fratele jumatate, conform ... (vezi toată discuția)