avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suntem 4 coproprietari ai unui teren-as putea construi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suntem 4 coproprietari ai unui teren-as putea construi pe partea mea de teren

Buna ziua.mi-am facut curaj sa cer un sfat ,o solutie .parintii mei au cumparat impreuna cu 3 vecini un teren.in contractul de v-c se specifica ca terenul se vinde la cei 4 in patru parti egale.cand s-a intocmit documentatia cadastrala am inteles ca masuratorile s-au facut dupa bunul plac al unuia dintre vecini si de aici au interveni probleme in ce priveste acordul celorlalti pentru efectuarea dezmembrarii terenului in patru parti.sunt cam 3 ani de cand s-a facut contractul de v-c si nici azi nu s-a facut dezmembrarea pentru ca nu cad de acord vecinii.ce pot face eu sa ies din problema asta pentru ca as vrea sa construiesc pe din terenul care l-am cumparat(1/4 din parcela initiala).
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:23, 30 Septembrie 2009
in situatia in care suntem putem construi pe acest teren sau trebuie obligatoriu sa asteptam iesirea din indiviziune?
multumesc
avand in vedere ca deja au aparut discutii si neintelegeri vis-a-vis de lotizarea terenului, sfatul meu ar fii sa rezolvati problema din punct de vedere juridic.
demarati actiunea de iesire din indiviziune si ulterior veti putea construi pe parcela ce va va fi atribuita, in urma dezmembrarii .

deci noi am platit cota cea mai mare.doi dintre acesti vecini s-au trezit brusc ca vor mai mult teren pe motiv ca in acel contract s-a spus ca fiecaruia ii revine 1/4 din terenul de 32 ari desi au platit mult mai putin si din aceasta cauza nu vor sa cada de acord pentru efectuarea dezmembrarii

Asa cum v-am mai spus ... important este ce ati scris in acte.... daca in acte ati spus ca aceste cote sunt egale .. sau in cote de 1/4 .. indiferent in ce cote .. iesirea din indiviziune se face potrivit acestor cote trecute in acte .... si repet ..... DOAR PENTRU ACELE SUPRAFETE DE TEREN PE CARE LE AVETI IN ACTE nu pentru suprafata detinuta in fapt.
Pot cere in instanta iesirea din indiviziune?

Da puteti cere isirea din indiviziune in conditiile aratate.
au vecinii drept sa ceara mai mult teren daca nu au dovada ca au platit mai mult?

Dreptul de a cere acest lucru in istanta il au. Problema se va pune sa demonstreze ca li se cuvine mai mult decat ceea ce s-a consemnat in acte.
in situatia in care suntem putem construi pe acest teren sau trebuie obligatoriu sa asteptam iesirea din indiviziune?

Nu v-as recomanda sa construiti inainte de iesirea din indiviziune.
Inainte de toate pentru ca se pare ca nu aveti titlu pe intreaga suprafata de teren.
Apoi .. nu aveti certitutinea ca dupa iesirea din indiviziune va va fi atribuit lotul de teren pe care ati construit casa.
va multumesc petru raspunsurile dvs.
lylutza a scris:

ok cred ca incep sa ma luminez.terenul are o suprafata totala de 32 ari din care noi detinem 12 si vecinii cate 7,7,6.mentionez ca si plata s-a facut in functie de suprafata terenului detinuta ,deci noi am platit cota cea mai mare.doi dintre acesti vecini s-au trezit brusc ca vor mai mult teren pe motiv ca in acel contract s-a spus ca fiecaruia ii revine 1/4 din terenul de 32 ari desi au platit mult mai putin


Din cate pricep eu, desi dvs. foloseati si ati platit pentru cca. 37% din teren totusi din actul prost croit si pentru care banuiesc ca nu v-ati sfatuit cu nimeni rezulta ca aveti doar 25%. (1/4).
Din pacate vecinii au dreptate sa ceara dezmembrarea in 32:4 = 8 ari de fiecare.
Iar acum aveti posibilitatea sa socotiti si cam cat va COSTA (si va va mai costa = taxe de timbru, etc) faptul ca la momentul intocmirii actului ati facut o "economie" constand in onorariul unui avocat care v-ar fi sfatuit cum ar fi trebuit facut actul acela.
Chiar daca in urma unui partaj ati primi 12 ari in natura ar trebui sa mai achitati vecinilor si o sulta in bani (echivalentul celor 4 ari reprezentand diferenta de la 8 la 12).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comasare teren cumparat de la vecin (care nu mai vrea sa plateasca dezmembrarea+iesirea din indiviziune) m1ha1 m1ha1 Buna ziua, Recent am cumparat o proprietate (casa+teren) cu o parte din teren achizitionata de fostii proprietari de la un vecin. La notar mi s-a transmis ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune prin hotarare judecatoreasca LT20 LT20 Buna ziua Avem o hotarare judecatoreasca prin care se dispune o rectificare de suprafata(terenul cumparat era mai mare in realitate decat in acte) precum si ... (vezi toată discuția)
Dreptul la proprietate rodikaconstantin rodikaconstantin buna ziua, detin o proprietate, pe care am achizitionat-o de la parinti. Proprietatea a fost mai mare, dar eu detin jumatate si fratele jumatate, conform ... (vezi toată discuția)