avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denunt calomnios

Buna ziua .Acum 1 an o persoana m-a reclamat pentru luare de mita(speta:a trecut pe rosu i-a fost retinut permisul . Persoana ,in plangere a sustinut ca a trecut pe galben ,si ca i-as fi pretins o suma de bani sa nu ramana fara permis).M-a reclamat la DGA si dupa 5 luni am primit NUP.In rezolutia de NUP,procuroarea constata ca fapta nu exista(pretinderea de bani),ba mai mult din probele administrate constata ca reclamantul a trecut la culoarea rosie a semaforului. Mai mult persoana a facut in paralel cu plangerea penala ,contestatie impotriva P.V. sustinand la fel , ca a trecut la culoarea galbena a semaforului.Instanta i-a respins plangerea pe motiv ca din probele administrate rezulta ca a trcut la culoarea rosie.Problema e ca pe latura civila.la contestatie,petentul a adus un martor care a declarat ca a trecut in urma reclamantului la culoarea galbena ,si a carui declaratie nu a fost retinuta la dosar,martor care nu a fost adus si la DGA pentru a fi audiat. Am facut plangere penala pentru denunt calomnios si pentru instigare la marturie mincinoasa.NU am facut si impotriva martorului ,astept ca procurorul sa se autosesizeze in privinta lui. Avand in vedere aspectele prezentate care sunt sansele sa obtin inceperea UP si trimiterea in judecata a celui care m-a reclamat?
depinde, sunt sanse destul de mari.
prea mult nu rezolvati, faptuitorul cel mai probabil va primi o amenda...nici macar o pedeapsa cu suspendarea executarii.
la daune...si acestea destul de mici.
daca la accidente sunt daune de la 4-5.000eur aici ce sa va zic poate obtineti 2-3.000eur maxim si asta doar daca justificati foarte motivat ca vi s-a adus o reala atingere demnitatii dvs.

av.m.vasilescu
De principiu, sanse pentru existenta infractiunii ar exista.
Depinde insa care sunt probele in acuzare pe denuntul calomnios.Acestea trebuie sa fie certe, fara sa nasca dubii in privinta situatiei de fapt.
Daca persoana respectiva a uzat de toate caile legale, simplul fapt ca nu a avut succes in instanta ori ca s-a dat NUP, nu insemna ca va fi gasita vinovata in caz de trimitere in judecata prin rechizitoriu daca asa ar considera parchetul.
Nu cred ca se va aplica doar o amenda administrativa daca vor exista probe certe de vinovatie e persoanei.Se va aplica o pedeapsa cu inchisoarea ( cu executare sau cu suspendare).

avocat Claudiu Lascoschi
Teoretic exista ceva elemente pentru incadrarea faptei cu pricina.
Practic,in raport de solutiile instantelor ,maniera de apreciat probele,nu ve-ti obtine rezultatul dorit.
Aspectul ca dvs formulati plangere ,dupa ce initial a -ti avut calitatea de invinuit de luare de mita,are o anumita incarcatura, pe care instanta ,o apreciaza distinct
probele sunt mai multe dar esentiala e una singura ,parerea mea:NUP-ul parchetului(fapta nu exista-am fost cercetat pt o fapta penala care s-a dovedit ca nu exista ).Pt a demonstra intentia rau-voitoare a reclamantului,ma bazez pe alta probe:testimoniala(a venit la sediul institutiei unde lucrez si a facut afirmatii defaimatoare la adresa mea-voi demonstra cu martori).Pe parcurs cat am fost cercetat mi-am intrnat sotia insarcinata la urgente de 2 ori cu amenintare de avort(am depus la dosar inscrisurile),asa ca mi-a afectat nu numai demnitatea ci si sanatatea familiei .Nu mai spun ca ai mei colegi nu mai voiau sa faca serviciu cu mine spunand ca sunt urmarit de compartimente anume specializate. Dupa cunostintele mele de drept stiam ca gravitatea unei fapte penale se apreciaza si dupa urmarile produse partii vatamate.Ce alte probe ar mai trebui sa am????????Cat despre continutul constitutiv consider ca le are pe toate. Am aratat faptul ca a uzat de toate caile legale pentru a arata ca a incercat inducerea in eroare atat a unui procuror cat si a unui judecator avand un singur scop:sa scape nepedepsita de lege , si sa se razbune pe mine in cel mai grav mod cu putinta(eu riscand o pedeapsa cu executare daca aspectele sesizate de reclamant se confirmau)
Fapta nu exista nu inseamna in mod obligatoriu in viziunea instantei de judecata ca aceasta nu a existat in materialitatea ei.
In cazul unei acuzatii penale pe infractiunea de denunt calomnios va trebui sa se dovedeasca si reaua lui credinta in sensul ca denuntul a fost...chiar calomnios.
Lipsa unor dovezi in sensul acuzarii dvs si a trimiterii in judecata nu inseamna neaparat ca denuntul este calomnios.

NUP nu inseamna nimic in cazul expus de dvs.
Poate exista si ipoteza n care din lipsa de probe acuzatia nu poate fi sustinuta.Aceasta este ipoteza generala, ipoteza care este perfect valabila va si in speta dvs.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Acuzatia de luare de mita eugeug eugeug daca de ex 1,,2,4,....20 de persoane te acuza ca ai pretins ceva sau ca ti-au dat ceva dar nu au nicio dovada decat cuvantul lor este luata in considerare? (vezi toată discuția)
Denunt calomnios papy2oo6 papy2oo6 De curand am o problema serioasa la serviciu si mai exact banuiesc un coleg ca, dorind sa faca rau unui alt coleg, probabil si mie totodata, a mers la organele ... (vezi toată discuția)
Denuntarea calomnioasa floring64 floring64 Vă rog să-mi spuneţi daca pot fi acuzat de denunţare calomnioasă în următoarele împrejurări: Împreună cu 2 prieteni am făcut o reclamaţie \"la ... (vezi toată discuția)