avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract drept de servitute la achizitie casa de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract drept de servitute la achizitie casa de la dezvoltator

Buna ziua,

Sunt in proces de achizitionare a unei case tip duplex cu suprafata de 110mp utili si teren 250mp pentru a se incadra in conditiile de tva 5% prin prima casa. Problema este ca drumul spre proprietate este drum inchis si se opreste fix inainte de deschiderea terenului meu la drum(care defapt este o parcela mica pe numele dezvoltatorului) dupa care este inchis cu gard cu funcatie ce vine in prelungirea gardului meu.
Nelamuriri:
1. Deszoltatorul mi-a promis ca acea bucata din fata casei mele o cedeaza mie insa nu in acte pentru a nu depasi conditia de achizitie cu TVA 5%. Insa nu as vrea sa merg pe incredere, ce as putea sa fac in momentul semnarii definitive de vanzare cumparare a casei ca el imi va da drept de access pe parcela lui?
2. Drumul pana la parcela din fata casei este de 11m latime. Dezvoltatorul promite sa imi lase 5.5m latime din drum pana in capatul propietatii care vine in fata casei mele. Se poate stipula asta la notar cumva la data achizitiei fara se incalce legea de 5% si a nu intra la tva de 19% dezvoltatorul?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-o cedeaza cum, cu bani sau cu titlu gratuit?, pentru ca daca v-o da cu bani este vanzare, invers nu este vanzare. Iar drept de servitute este altceva, adica terenul este si ramane al lui, iar dvs aveti doar posibilitatea de a va plimba pe el, cu conditia sa va constituie acel drept. Din punctul meu de vanzare, argumentele dezvoltatorului sunt gogosele (in fond asta este meseria lor, sa vanda gogosi), imobilul pe care il cumparati trebuie sa aiba inca de la inceput o situatie juridica clara, definita precis si nu sub semnul intrebarii. Da, la notar se poate, cu acordul partilor, stipula in contractul de vanzare al bunului principal, si aspectele ce privesc drumul.
Multumesc pentru raspuns. Vandut mai exact dar trecuta o suma minima.
Ok sa inteleg ca nu ar trebui sa semnez la momentul receptiei daca nu este clar stipulat in contractul de vanzare cumparare ( sau ceva act aditional), calea de access si drept de servitute pe parcela respectiva in conditiile in care este singurul loc pe unde as avea access la proprietate.
Faptul ca achizitionez pin programul Prima Casa, as fi oarecum "protejat" de catre cei de la banca? Stiu ca banca sau evaluatorul analizeaza foarte bine inainte sa imi dea banii si ma gandesc ca nu mi-ar acorda creditul daca nu ar fi rezolvata partea cu calea de access, este adevarat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am spus nici ca ar trebui semnat, nici ca nu ar trebui semnat ceva, am spus doar ca imobilul pe care il cumparati trebuie sa aiba inca de la inceput o situatie juridica clara, definita precis si nu sub semnul intrebarii. Este in interesul dvs sa plecati la drum cu o problema bine clarificata. Nu va bazati pe banca, caci banca nu va tine steagul sus in locul dvs. Eu, in locul dvs, as solicita dezvoltatorului (vanzatorul de gogosi) sa treaca in actul de vanzare, cel putin si grevarea fondului lui cu sarcina servitutii, daca nu vrea sa vanda (daca vinde, cu atat mai mult).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti face vanzare-cumparare duplex cu 5% TVA si separat, in aceeasi zi, alt act de vanzare cumparare cu 19% TVA ptr cota indiviza din drumul de servitute.
Sau puteti sa nu cumparati cota de drum, dar in actul de vanzare cumparare al casei sa scrie ca va da dreptul sa utilizati drumul de servitute cu titlu gratuit.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cadastrul facut dupa dezmembrare trebuie sa aveti o cale de acces

Alte discuții în legătură

Teren fara puz stejarul stejarul Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema : am dat anunt ca cumpar teren pt constructia unei case in orasul ... (vezi toată discuția)
Eliberare autorizatie de constructie fara cale de acces catre un drum public MariusAnA MariusAnA Buna ziua ! Am o problema care am aflat-o de curand, legata de calea de acces catre o proprietate pe care se afla in prezent si o casa in constructie. In ... (vezi toată discuția)
Probleme certificat de urbanism ionutserban ionutserban Buna Ziua! In ultimele 2 saptamani am niste probleme destul de mari cu primaria dupa cum urmeaza. La inceputul anului am achizitionat un teren rezultat in ... (vezi toată discuția)